≫ 

Zlatna planina u Srbiji odličan je izbor za početnike u skijanju

Od otvaranja ski staze, pre nešto više od 10 godina, Zlatar postaje sve atraktivniji i u toku zime

  • 1
Zlatar planina zima sneg Foto: Shutterstock

Nepravedno zapostavljena, čini se, planina Zlatar je raj za ljubitelje prirode u svako doba godine. Bilo da su u pitanju šetnje u proleće i leto ili skijanje i zimski sportovi tokom zime.

Nakon izgradnje ski staze „Briježđa“ 2010. godine, sve više postaje interesantna i tokom zime. Dužine 1.200 metara, ova staza sadrži delove namenjene i početnicima i iskusnijim skijašima. Na njoj se nalazi i žičara u dužini od 850 metara, kojoj je potrebno oko pet minuta da preveze skijaše od podnožja staze do njenog vrha, a visinska razlika je 300 metara.

Noćno skijanje se smatra posebno zanimljivim na ovoj planini, budući da je ski staza propisno osvetljena.

Zlatar planina zima sneg Foto: Shutterstock

Zlatna planina za skijaše

Podjednako interesantna u svako doba godine, Zlatna planina je oivičena tokovima reka Uvac, Lim, Bistrica i Mileševka. Najviši vrh Golo brdo nalazi se na 1.627 metara nadmorske visine. Osim po pomenutoj ski stazi, Zlatar je poznat i po tri veštačka jezera. Teško da se može odlučiti da li je lepše Zlatarsko, Radoinjsko ili Sjeničko jezero.

Na području Zlatara nalazi se i Pribojska banja, ali i srpski srednjevekovni manastir Mileševa i mnoge druge istorijske znamenitosti.

Time se upotpunjuje i boravak na ovoj planini, jer osim šetnje ili skijanja, u zavisnosti od doba godine, posetioci mogu uživati i u upoznavanju okoline Zlatara ili u ukusima specijaliteta ovog kraja, naročito čuvenog zlatarskog sira.

Posebno je atraktivan „Noćni slalom“, koji se organizuje na ski stazi „Briježđa“. Početnici u skijanju takođe mogu na ovoj planini uživati, buduči da na njoj postoji i omanji ski lift, upravo njima namenjen.

Kako je objavljeno na sajtu Zlatarinfo, trenutno nije u funkciji ski lift četvorosed, ali jeste žičara sidro, za koju cena dnevne karte iznosi 1.300 dinara, dok je za decu cena dnevne karte 1.000 dinara.

Skijalište je otvoreno u periodu od 10 do 16 časova, a od skijaša se očekuju da poštuju trenutno aktuelne mere zaštite, koje pdorazumevaju obavezu nošenja maske tokom boravka na skijalištu. Takođe je navedeno da bi na broj telefona 033 2611 242 bilo poželjno pre dolaska proveriti trenutno stanje i staze i ski liftova.

Video: Zasvetlelo nebo iznad Kopaonika: Fenomenalan vatromet za doček Nove godine na srpskoj planini

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NV

    2. januar 2022 | 14:40

    Na žalost svih gostiju, a i varošana staza ne radi. A do pre tri dana je bilo vanredno stanje zbog snega.To dovoljno govori o stanju u Novoj Varoši.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA