≫ 

Većinu fresaka u Manasiji Turci su oskrnavili: Zbog jednog čuda fresku Arhangela Mihaila nisu smeli

Crkva koja se nalazi u manastirskom naselju posvećena je Svetoj Trojici, a živopis koji se svrstava u najlepše u celoj Srbiji radili su najbolji solunski majstori

  • 2
365 dana kroz Srbiju, Manastir Manasija Foto: Ivan Strahinić

Na teritoriji Pomoravskog okruga, u blizini Despotovca, nalazi se manastir Manasija, najznačajnija građevina koja pripada takozvanoj “Moravskoj školi”.

Manasija je zadužbina despota Stefana Lazarevića čije se mošti nalaze u južnom delu crkve, ispod bele mermerne ploče.

Izgradnja ove svetinje započeta je 1407.godine, a završena je 1418. Kako se manastir nalazi pokraj reke Resave, tako je dobio i drugo ime - manastir Resava, a arhitektonski uzori za gradnju bili su Ljubostinja i Ravanica.

Manasiju okružuje 11 kula koje su povezane odbrambenim zidovima; jedino je Despotova kula izuzetak, jer se u nju ne može ući sa bedema.

Manastir je više puta stradao, a 1474. godine ostao je bez zvona.

Crkva koja se nalazi u manastirskom naselju posvećena je Svetoj Trojici, a živopis koji se svrstava u najlepše u celoj Srbiji radili su najbolji solunski majstori.

Ostalo je zabeleženo da su Turci, osvojivši Manasiju, “svetiteljima poizbadali oči, zidove izgrebli i veliku skarednost pričinili”. Ali, kad su došli do freske Arhangela Mihaila u nameri da unište njegov lik, on se, veli predanje, ukazao pred njima, pa su Turci uplašeni od onoga što vide, odustali od skrnavljenja. Otud je jedan od očuvanih likova na freskama upravo lik arhangela Mihaila.

Manasija je poznata po takozvanoj “Resavskoj školi”, centru za prepisivanje i ukrašavanje knjiga po načelima Konstantina Filozofa.

Foto: Ivan Strahinić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko ex JSO

    4. februar 2022 | 18:57

    Koliko su zla počinili i ništa?!Nece ni Bog na ubice i zlikovce da ne nabrajam ostale države !!

  • Marko

    5. februar 2022 | 16:31

    ako sta znas o pravoslavlju onda bi trebo znati, da bog voli sve ljude, i dobre i lose. Tako i gospod na krstu reko, oprosti im oce, neznaju sta radi. Umesto da osudjemo, trebali oprostit...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA