≫ 

Ne, ovo nisu Maldivi: Egzotično ostrvo koje se nalazi u zemlji u kojoj najmanje to očekujete

Verovali ili ne, i Kinezi imaju svoju egzotiku

  • 2
Hajnan Hainan Sonya / foto: pixabay.com

Smeštena u Južnom kineskom moru, provincija Hainan (Hajnan) je ujedno i najmanja na teritoriji cele Narodne Republike Kine. Ali i pored toga, polako ali sigurno postaje poznata među turistima u celom svetu, kao mesto koje važi za raj na zemlji. 

Sve to uopšte i ne čudi, ako se ima na umu da je u Hajnanu živelo preko 1500 ljudi, koji su doživeli duboku starost. Kako navodi kineska državna novinska agencija „Ksinhua“, 2018. godine je u ovoj provinciji živelo čak više od 280 hiljada ljudi starijih od 80 godina. Ne bez razloga, ostrva koja ulaze u sastav ove kineske provincije se smatraju ostrvima dugovečnih, a primarno zbog odličnog kvaliteta vazduha i vode.

Egzotika u Kini

Hajnan Hainan Sonya / foto: pixabay.com

Da, dobro ste pročitali! Najveće i istoimeno ostrvo ove provincije je pravi raj za turiste iz celog sveta. Doduše, ipak za one sa malo dubljim džepom, jer je Hajnan poznat po mnogim hotelima visoke kategorizacije.

U toku prethodne godine je ostrvo Hajnan posetilo čak preko 80 miliona turista, što iz ostalih delova Kine, što iz drugih država sveta. A ta cifra je za oko 9 procenata viša od broja turista, koji su ga posetili samo godinu ranije, 

Osim najvećeg ostrva Hajnan, ova provincija obuhvata i još nekoliko manjih ostrva, do kojih se može stići brodom. Infrastruktura je odlična u svakom smislu, tako da je provincija dobro povezana sa ostalim delovima zemlje, ali i sa svetom.

Vlažna suptropska klima je prisutna u Haikou, glavnom gradu ostrva, ali i u severnom delu provincije, dok u ostalim delovima vlada tropska monsunska klima. Najtopliji meseci su jul i avgust, kada se živa na podeoku nalazi između 25 i 29 stepeni, dok su januar i februar najhladniji, sa temperaturama između 16 i 21 stepen.

Ali zahvaljujući brojnim hotelima visoke kategorizacije, u okviru kojih su svi sadržaji maksimalno podređeni truistima, Hajnan možete posetiti kad god nađete povoljan aranžman. Ipak, poželjno je izbegavati početak godine, zato što u to doba ovaj deo zemlje u većini slučajeva prekriva gusta magla, što može da bude prilično neprijatno.

Koliko košta boravak na „kineskim Havajima“?

Hajnan Hainan Sonya / foto: pixabay.com

Sa opravdanim razlogom Hajnan nosi ovaj naziv. Ali da biste bili u prilici da otkrijete ovo parče raja na zemlji, osim novca, biće potrebno i da pripremite odgovarajuću dokumentaciju. Naime, postoji lista od ukupno 59 zemalja, čiji građani imaju pravo da posete Hajnan bez vize. Ali na njoj se ne nalazi Srbija, pa je potrebno u agenciji ili ambasadi da se raspitate oko detalja u vezi sa vizom.

Imajte na umu da mali broj agencija ima u ponudi turističke aranžmane za ovo ostrvo. Zato je možda najbolja opcija da pokušate samostalno da organizujete putovanje. 

Cena avio karte je ono što donosi dodatne troškove u tom slučaju. A kako nema direktne linije do Hajnana iz Srbije, imaćete 2 presedanja. Ukoliko odaberete nacionalnu avio-kompaniju, cena je oko 90 hiljada dinara, pa naviše, a u zavisnosti od datuma. Dok ako iz Beograda putujete preko neke strane, cena je od 115 hiljada, pa naviše.

Hajnan Hainan Sonya / foto: pixabay.com

Svakako se radi o atraktivnoj destinaciji, pa su i cene očekivano više.

Za 7 noćenja krajem novebra u hotelu „The Shanhaitian Resort Sanya, Autograph Collection“, za dve osobe je potrebno izdvojiti oko 750 evra, plus takse u iznosu od 126 evra. Nešto je niža cena u istom periodu za boravak u hotelu „Renaissance Haikou“ i iznosi 655 evra plus 110 za takse. A ako ipak odlučite da boravite u hotelu „HaitangBay Loosen Coast Resort Villas“, budite spremni da platite oko 3.300 evra. Ako je za utehu, u tu cenu su uračunate i sve propisane takse i nadoknade.

Jer ipak su to „kineski Havaji“!

Video: Raj za bajkere nije na nebu nego jednom ostrvu

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA