≫ 

Evo zašto letovanje u Portugalu nije uvek tako pametna opcija

Jedna od najlepših zemalja Evrope nije baš idealna ako planirate da se kupate "za sve pare"

  • 2
Algarve, Portugalija Algarve / pixabay.com

Ako se odlučite za letovanje u Portugaliji, vodite računa koju destinaciju ćete izabrati. Nemojte posle da se žalite da niste uspeli da se okupate za sve vreme letovanja, jer je voda bila odviše hladna za vaš ukus.

U zapadnom delu Pirinejskog poluostrva, između Španije i Atlanskog okeana je smeštena jedna od najmanjih evrospkih država.

Klima u Portugaliji

Pre nego što odlučite u kom portugalskom letovalištu želite da provedete odmor, morate se informisati i o klimi, kako ne biste bili neprijatno iznenađeni.

Postoje dve klimatske zone u ovoj zemlji. Jedna je mediteranska, a druga okeanska.

Na jugu zemlje preovlađuje mediteranska klima, koja ja karakteristična po dugim, toplim letima i blagim zimama, te relativno malom količinom padavina na godišnjem nivou. Temperatura zimi u ovom delu zemlje je obično oko 10 stepeni, a leti ide i do 30 stepeni.

Nasuprot njoj, okeanska klima je karakteristična po vlažnim letima, ali isto tako relativno blagim zimama. Ipak, godišnja količina padavina je u tom delu zemlje duplo veća nego na jugu.

Letovanje u jednoj od najmanjih evropskih država

Porto Santo, Portugalija Porto Santo / pixabay.com

Iako ne zauzima naročito veliku površinu, Portugalija se može podičiti predivnim peščanim plažama, ali i izuzetno zanimljivim gradovima i pejzažima. Vrlo interesantna zemlja, biogate kuture i tradicije, tako da vam letovanje sigurno neće biti dosadno, samo ako se lepo organizujete.

Poželjno je i da obratite pažnju na datume, jer je prosečna temperaturu leti u jednom od najpoznatijih portugalskih letovališta – Algraveu oko 30 stepeni. Međutim, u istom tom letovalištu je temperatura oko 25 stepeni s jeseni i u proleće.

Madeira je poznata po većem broju kišnih dana, čisto da znate, ali je to uglavnom u toku zimskih meseci.

Što se tiče ostrva Porto Santo, prosečna temperatura u toku zime se kreće od 10 do čak 25 stepeni, a leti su svakako temperature više.

Samim tim što je ne posećuje baš tako mnogo turista, Portugalija je posebno interesantna destinacija za odmor. Možda je razlog za to njen položaj, koji i nije tako naročito povoljan, mada je odlično saobraćajno povezana sa ostalim evropskim zemljama.

Cene u Portugaliji

Madeira, Portugalija Madeira / pixabay.com

U pitanju je svakako jedna od povoljnijih destinacija. Najjeftiniji smeštaj, u hotelu sa dve zvezdice iznosi oko 40 evra po osobi, a ukoliko se odlučite za smeštaj u nekom od hostela, ali u sobi koja ima sopstveno kupatilo, platićete oko 50 evra za dve osobe.

Namirnice nisu naročito skupe, pa ako odlučite da samostalno prirpemate obroke, možete računati na potrošnju od oko 7 do oko 10 evra na dnevnom nivou.

Za oibrok u restoranu bi trebalo da izdvojite minimum 20–ak evra po osobi, ali je dobro što se ugostitelji trude da obezbede popuste na obroke u restoranima određenim danima.

Sasvim je jasno da je u pitanju finansijski prilično povoljna destinacija. Dobra organizacija i prikupljanje informacija na vreme će vam sigurno pomoći da vam odmor u Portugaliji protekne fenomenalno.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    13. mart 2020 | 18:09

    ako je u pitanju letovanje koga briga kolika je temperatura u toku zime.

  • Zver

    13. mart 2020 | 21:40

    Ako zelite da izbegnete gomilu alkoholisanih engleza, zaobisjite grad Albufeiru. Okupiran je englezima svako leto i nenormalni su hehe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA