≫ 

Dubrovnik nikad prazniji - možda je sad baš pravo vreme da ga posetimo?

Hrvatska se trenutno smatra jednom od najsigurnijih destinacija za koju nam je potreban PCR test

  • 18
Lazareti Hrvatska Dubrovnik Dubrovnik / Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

I dok je pre samo nekoliko decenija bilo potpuno prirodno da se ide za vikend u Trst na kafu, a u Dubrovnik u toku leta, danas je sve to teže izvodljivo. Što zbog finansijske, što zbog političke situacije, što zbog pandemije korona virusa.

Letovanje u Dubrovniku

Činjenica je da postoje agencije koje nude i paket aranžmane za letovanje u Dubrovniku, ali se mnogo više turista odlučuje samo za obilazak ovog interesantnog grada.

U ponudi su hoteli različite kategorizacije, što podrazumeva i različite cene, ali i tip usluge. Takođe, imate mogućnost i da preko jedne od online platformi za iznajmljivanje smeštaja, pronađete apartman po povoljnijoj ceni.

Ono što je dobra vest, jeste da se predviđa značajno sniženje cena, usled pandemije korona virusa. Pojedini stručnjaci čak smatraju da će cene biti niže i do 30%, što svakako ide na ruku onima, koji žele da se upoznaju sa ovim gradom i njegovim lepotama. A kako ima preko 6.000 smeštajnih jedinica u privatnom sektoru, nema sumnje da ćete moći da pronađete smeštaj koji vam odgovara.

Cene smeštaja u Dubrovniku

Polupansion u jednom od dubrovačkih hotela sa dve zvezdice košta od 51 evro po danu i po osobi, dok je cena u hotelu sa 3 zvezdice viša za oko 15 evra.

U principu, cene variraju najpre u zavisnosti od toga u kom periodu odlučite da letujete u Dubrovniku, a zatim i od kategorizacije i lokacije hotela, te naravno od toga koja je usluga u pitanju.

Lazareti Hrvatska Dubrovnik Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

Od 108 evra se kreću cene noćenja sa doručkom po osobi u jednom od hotela sa 5 zvezdica, počev od 20. juna.

Ako želite da boravite u Dubrovniku na bazi 7 polupansiona u drugoj polovini avgusta meseca i to u jednom od hotela sa tri zvezdice, potrebno je da izdvojite između 470 i 500 evra po osobi.

Naravno, na sve to treba dodati i cenu prevoza.

U ovom trenutku se cena avionske karte od Beograda do Dubrovnika kreće od 17.000 dinara, pa naviše.

Najjeftiniji privatni smeštaj u Dubrovniku trenutno iznosi 35 evra, koliko košta iznajmljivanje apartmana za dve osobe u drugoj polovini avgusta.

Dubrovnik, prazne ulice, koronavirus Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Bandić

U čemu je štos?

Dakle, jasno je da cene smeštaja i nisu baš toliko visoke koliko se očekivalo, uzevši u obzir da je u pitanju zaista atraktivna turistička lokacija.

Međutim, ono zbog čega se Dubrovnik smatra skupim letovalištem jesu cene u kafićima i restoranima, na prvom mestu, ali i cene obilazaka turističkih atrakcija u gradu i okolini. Pod uslovom da to želite, naravno.

U toku prošlogodišnje sezone je oko 20 evra po osobi bilo potrebno izdvojiti za obilazak gradskih zidina. Nešto malo manje od tog iznosa je koštala vožnja žičarom do vrha brda Srđ.

Dubrovnik, Hrvatska Foto: Ivana Trišić/Telegraf.rs

Izlet do ostrva Lokum i obilazak rezervata prirode je, takođe prošle godine koštao 15 evra.

Sasvim logično, cene u kafićima i restoranima u centru, gde je i najveća koncentracija turista, ali i najinteresantniji ugostiteljski objekti, su dosta više. Ali ako uspete da pronađete neki omanji restoran, za pristojan obrok ne bi trebalo da platite više od 15 evra. Tako je barem bilo prethodnih godina.

A da li će hrvatski ugostitelji sniziti cene svojih usluga, videćemo. Tačnije, videće onaj ko odluči da poseti Dubrovnik ove godine. Da li ste i vi možda među njima?

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA