≫ 

U ovoj zemlji najviše letuju Rusi: Sada je možda pravo vreme za srpske turiste

Turska je ovog leta jedna od najsigurnijih destinacija za letovanje

  • 2
turska foto: pixabay.com

I dok se mnogi turistički centri, ali i istorijske znamenitosti na obalama Mediterana suočavaju sa kritičnim periodom, turska Vlada teži da otvori granice i na taj način spase makar delimično turističku sezonu, koja je u velikoj meri oslabljena usled pandemije korona virusa.

Plaže u zemlji su mahom prazne, a mnogi hoteli i dalje vagaju da li da otvore svoja vrata turistima ili ne. U međuvremenu, ministar turizma Turske, Mermeh Ersoj je izjavio za agenciju Rojters da se nada da bi šesta najveća svetska destinacija ipak mogla da ostvari barem polovinu od prošlogodišnjih 45 miliona poseta, prenosi Skift.

Ipak, mnogo toga zavisi i od razgovora o uspostavljanju avio saobraćaja sa Rusijom, Nemačkom i Velikom Britanijom, koje su takođe teško pogođene virusom. Tokom naredne sedmice bi, prema najavi ministra, trebalo da budu postignuti određeni dogovori.

Poznato je da oko 12% prihoda u Turskoj dolazi od turizma, pa je i sasvim opravdana zabrinutost koja vlada u vezi sa tom temom. Dolasci turista iz inostranstva su smanjeni za čak dve trećine u toku prvih pet meseci ove godine.

Da bi svim turistima omogućila bezbedan boravak, Vlada u Ankari je pokrenula program Zdravog turizma, koji uključuje sve potrebne zdravstvene i higijenske provere. Za sada se više od 600 hotela prijavilo za sertifikaciju.

Međutim, uprkos tome i činjenici da se zemlja polako otvara za avio saobraćaj, tokom prethodnog vikenda je u čuvenom turskom letovalištu Antalija zabeležen izuzetno mali broj stranih turista.

- Takvi hoteli ne mogu opstati samo sa turskim turistima - smatra Ersoj i dodaje - Sledećih 10 dana biće kritični, budući da će biti donošene odluke o granicama... Za sada nije jasno kako će tačno započeti međuanrodni saobraćaj.

Iako su to samo nade Turske za sada, postoje indicije da će Rusija omogućiti letove svojim građanima sredinom jula. Nemačka je, prema postojećim informacijama, upozorila građane da do kraja avgusta ne putuju van zemlje.

Najduža recesija

Belek, Antalija, Turska Belek / Foto: Pixabay

Oko 35 milijardi dolara prihoda iz oblasti turizma je uticalo na to da tokom prošle godine zemlja ostvari pozitivan rezultat. Međutim, zabeležen je deficit od 5 milijardi dolara tokom aprila, što svakako ima veze sa činjenicom da prihoda iz te oblasti nije bilo.

Turska lira je tokom prethodnog meseca zabeležila značajan pad, što može da izazove čak i veću zabrinutost nego smanjenje deviznih rezervi.

- Turizam je verovatno sektor koji će proći kroz najdužu recesiju, a sezonski radnici u toj oblasti se suočavaju sa veoma lošim periodom - smatra ekonomista sa istanbulskog Univerziteta, Sejfetin Gursel.

Video: Brkati šmeker svetskog glasa od sladoleda pravi magiju

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA