≫ 

Ko jednom poseti ovaj crnogorski grad na Jadranu, uvek će mu se rado vraćati

Staro jezgro grada je nešto što će svakoga ostaviti bez reči

  • 10
Herceg Novi

Herceg Novi / Foto: Pixabay

Grad hercega Stjepana je grad u kome je boravio i jedini srpski nobelovac Ivo Andrić, ali i mnogi drugi znani i neznani ljudi, koji su se u Herceg Novi uvek rado vraćali.

Da li je to zbog fenomenalne prirode i činjenice da grad nadvisuje planina Orjen, a istovremeno iz njega puca pogled na Boku Kotorsku ili zbog Novljana, koji su tradicionalno gostoljubivi, nije ni važno, tek postoji verovanje da neko ko jednom poseti Herceg Novi uvek će mu se rado vraćati. 

Jedan od najlepši gradova na Jadranu

 

Pored toga što je specifičan po brojnim stepenicama i odlično očuvanom starom jezgru, Herceg Novi je nadaleko čuven i po dugom šetalištu Pet Danica, koje se nalazi uz more i spaja Meljine i Igalo.

U samom centru šetališta se nalazi gradska luka Škver, a u njenoj blizini je i jedno od obeležja Herceg Novog. Srednjovekovno utvrđenje Forte Mare je 1382. godine izgradio osnivač grada, bosanski kralj Tvrtko I.

Herceg Novi, Hrvatska kruzeri, Neum

Foto: Pixabay

Tvrđava Kanli kula nema baš tako lepu prošlost, a potiče iz perioda kada su turske snage vladale gradom. Krvava kula, kako se prevodi, se uzdiže na visini od 85 metara iznad mora i iz nje se pruža jedan od najlepših pogleda prema gradu.

Letovanje u Herceg Novom

 

U gradu i njegovoj okolini postoje brojne lepo uređene plaže. Neke od njih su u privatnom vlasništvu, a postoje i plaže koje su dostupne svim posetiocima. U blizini Herceg Novog je i banja Igalo, poznata po svojoj lekovitosti.

Ukoliko se odlučite za letovanje u Herceg Novom treba da znate da ima sasvim dovoljno smeštajnih kapaciteta i u gradu i u njegovoj okolini.

Herceg Novi

foto: pixabay.com

Znamenitosti grada hercega Stjepana

 

Izuzev srpskog manastira Savina, koji se nalazi na samo par kilometara od centra grada, tu je i crkva svetog Arhangela Mihaila, kao i crkva zaštitnika grada, Svetog Jeronima.

Šetalište Pet Danica svakako treba posetiti, ali i spomen kuću u kojoj je boravio Ivo Andrić. U crkvi Svetog Vaznesenja Hristovog, koja se nalazi na Toploj je potonji vladar Crne Gore Petar Drugi Petrović Njegoš boravio i upravo tamo je naučio da čita i da piše.

herceg novi kotor meljine bokokotorski zaliv

foto: pixabay.com

Staro jezgro grada je nešto što će svakoga ostaviti bez reči, a prilično je dobro očuvano. Ova jedinstvena arhitektonska celina je poznata po brojnim stepenicama i uskim kamenitim ulicama. Sahat kula je jedno od obeležja Herceg Novog, kao i Španjola, koja potiče iz perioda turske vladavine, a naziv je dobila po Špancima koji su uzeli učešće u njenoj gradnji.

Iako su Herceg Novi osvajali brojni narodi, on je ostao jedinstven i uspešno je očuvao svoju istoriju, pa ne čudi što ga mnogi ljudi iz celog sveta rado posećuju.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    26. septembar 2020 | 09:58

    Lep grad , namerno zapostavljen od strane milogorske vlade

  • Tt

    26. septembar 2020 | 09:40

    Lep grad, gostoljubivi ljudi, pristojne cene. Meni su plaze problem.

  • Ana

    27. septembar 2020 | 13:15

    KONACNO JEDAN LEP ISTINIT I DOBRONAMERAN CLANAK, SVE POHVALE AUTORU

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA