≫ 

U zemlji faraona i palmi obožavaju turiste iz Srbije, ali nam jednu stvar ipak neće oprostiti

Kad odete u Egipat, ne narušavajte tradiciju da ne biste uvredili domaćine

  • 0
Egipat, Hurgada Hotel Carribean World Resort, Soma Bay / foto: Telegraf

S obzirom na to da je praktično slobodan ulazak u Egipat, odnosno uz obavezan negativan PCR test, nije uopšte čudno što su mnogi naši turisti upravo ovu zemlju izabrali za odmor ove godine.

Mnoge turističke agencije imaju vrlo interesantne ponude, tako da se po prilično povoljnim cenama može odmarati u nekom od egipatskih letovališta. 

Ipak, vrlo je važno biti upoznat sa određenim pravilima, kako biste izbegli različite neprijatnosti tokom odmora u toj zemlji.

Saveti za odmor u Egiptu 

Ono što je naročito važno da znate jeste da je carinska kontrola izuzetno stroga prilikom ulaska u ovu zemlju, a posebno vezano za unos cigareta i alkoholnih pića. Da biste izbegli bilo kakvu neprijatnost, preporuka je da i cigarete i alkohol kupujete u specijalizovanim prodavnicama na aerodromu. 

Takođe bi trebalo da znate i to da nije ograničena količina novca koji ćete poneti sa sobom, ali jeste ograničena kupovina robe na aerodromu. Naime, važi pravilo da u vrednosti od najviše 200 dolara imate pravo da kupite robu u specijalizovanim prodavnicama. 

Ukoliko odlučite da samostalno upoznajete okolinu letovališta, onda nema nikakvog razloga da ne koristite taksi, ako vam tako više odgovara. Cene su mahom povoljne, a ono što je najbitnije dok boravite u Egiptu jeste da vodite računa o davanju bakšiša. Upravo to je, slobodno možemo reći, svojevrsna tradicija u ovoj zemlji.

biznis, računica, štednja, evri, pare, novac, devize, Foto: Shutterstock

A ako ne želite da vas lokalno stanovništvo gleda sa podozrenjem, preporuka je da sve plaćate u dolarima, mada imate pravo da koristite i evre.

Osim taksijem, možete se voziti i auto autobusima, a nudi se i mogućnost rentiranja automobila.

U manjim lokalima, kao i na pijacama je uvek bolje da kupujete suvenire i začine, ali je tada potrebno da koristite samo gotovinu. A u slučaju da imate samo platne kartice, njih možete koristiti u tržnim centrima, kao i u marketima, ali onim većim. 

U zavisnosti od toga u kom letovalištu boravite, zavisiće i radno vreme prodavnica, pa je svakako dobro da se o tome raspitate u hotelu.

Egipat, foto Pixabay Egipat, foto Pixabay

Kada su u pitanju zdravstvene ustanove, odnosno bolnice i apoteke, one su manje-više neprekidno otvorene i nemate razloga za brigu, ukoliko vam bude zatrebala stručna pomoć. Podrazumeva se da će vas na vreme o tome informisati vodiči, odnosno predstavnici agencije na destinaciji.

Trebalo bi da znate i da voda u ovoj zemlji nije preporučljiva za piće. Isto tako je važno i da budete informisani o tome da za odlazak u Egipat ne postoji obaveza primanja bilo kakve vakcine.

Zvanična valuta u ovoj zemlji je funta i za jedan evro ćete dobiti oko 20 egipatskih funti. Međutim, prećutno se pominje da lokalno stanovništvo radije prihvata američke dolare nego evre.

Video: Zaigralo se srpsko kolo usred Hurgade, a kolovođa je, ni manje, ni više Egipćanin

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA