≫ 

Ostrvo u Jadranu koje je bilo naseljeno još u praistoriji: Danas je Hvar atraktivno letovalište

Osim uživanja u fenomenalnim plažama, turisti koji borave na Hvaru, mogu da uživaju i u brojnim znamenitostima ovog ostrva

  • 4
Ostrvo Hvar, Hrvatska Foto: Pixabay/dieterg

Smatra se da naziv ovog jadranskog ostrva vodi poreklo od grčke reči "pharos", koja znači svetionik. Danas je Hvar jedna od najatraktivnijih hrvatskih destinacija. Naročito istoimeni grad, u čijoj blizini se nalaze i čuveni Pakleni otoci.

Od davnina je ostrvo zauzimalo značajan strateški položaj. Na Hvaru su živeli brojni narodi, koji su ostavili traga. 

Najpre Iliri, zatim grčki kolonosti, Rimljani. Potom je ostrvom vladala Vizantija, pa Srbi, Mletačka,  Ugarska i Habzburška monarhija. Početkom 19. veka vlast preuzima Napoleonova Francuska, pa Austrougarska. Nakon svega toga, Hvarom vlada Kraljevina Italija, pa Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, da bi deo Nezavisne Države Hrvatske ostrvo postalo 1941. godine.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Visit Hvar (@visithvar)

Grad Hvar

Sa opravdanim razlogom se grad Hvar smatra atraktivnim u turističkom smislu. Poznat po prostranom trgu, koji važi čak za najveći u celoj Dalmaciji, grad je čuven i po prilično dobro očuvanom starom jezgru.

Primetan je odličan spoj prirode i kulture, odnosno tradicije. Budući da je turizam jedna od najrazvijenijih grana i u gradu i na ostrvu, dostupni su mnogi sadržaji, namenjeni upravo posetiocima.

U starom delu grada se nalaze brojne manje, uske ulice i interesantni trgovi. Upravo obilazak ovog dela grada predstavlja posebnu atrakciju za brojne turiste iz celog sveta.

Letovanje na Hvaru

Smeštajnih kapaciteta na ovom hrvatskom ostrvu, čini se, ima sasvim dovoljno. Uz to se Hvar može pohvaliti i brojnim znamenitostima, što letovanje čini zanimljivijim.

Najpoznatije plaže na ostrvu su Maslinica, Žukova i Zavala, te Laterna, Paklena i Banj.

Osim njih, na Hvaru postoje i brojne skrivene plaže i uvale, koje nisu uređene. A svakako su posebno interesantne onim turistima, koji žele da uživaju u miru i tišini.

Iako ovo ostrvo mnogi biraju za letovanje, treba imati na umu da je u pitanju mesto, koje važi za najsunčanije u celoj zemlji. Godišnje na Hvaru ima u proseku 2.745 sunčanih sati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dex

    23. april 2021 | 22:37

    Hvar je prelep al ima jedan problem, naseljen je Hrvatima.

  • Dejan

    24. april 2021 | 14:39

    Koga briga hrvatska obala,daleko im lepa kuca,sto dalje od njih to bolje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA