Karipsko plava boja mora, miris čempresa i plaža koja nikad nije ista: Odmor na Braču je raj za dušu

Ostrvo u Srednjoj Dalmaciji odavno je poznato kao idealna destinacija za savršen odmor

  • 6
Ostrvo Brač, Hrvatska Foto: Pixabay/k9arteu

Prilično duga i razuđena obala osnovna je karakteristika jednog od srednjedalmatinskih ostrva.

Ukupna površina Brača je nešto manja od 400 km². Na ostrvu živi oko 14.500 stanovnika koji se, osim turizmom, bave i stočarstvom, te uzgojem maslina i vinove loze, ali i klesarstvom i ribarenjem.

Ostrvo borova i čempresa

Sa opravdanim razlogom se Brač smatra, možda i najinteresantnijim u grupaciji severnodalmatinskih ostrva. Osim po bogatim borovim šumama, ovo ostrvo je poznato i po predelima koje krasi netaknuta priroda.

Najpoznatije letovalište je Bol, a za njim ništa manje ne zaostaju ni Supetar, Postira i Lovrečina, kao i Milna.

Klima na Braču je mediteranska. Karakterišu je blage zime i topla, suva leta. Čak oko 2.700 sunčanih sati godišnje beleži ovo ostrvo. U toku leta prosečna temperatura je 24 stepena, dok je za oko 10 stepeni niža prosečna temperatura zimi.

Treće je po veličini na području Jadrana i najveće na području Dalmacije. Najbliži grad na kopnu je Split. U blizini se nalaze ostrva Hvar i Šolta.

Letovanje na Braču

Iako na ostrvu postoje brojne plaže i uvale, jedna od najzanimljivijih je plaža Zlatni rat ili Zlatni rog, koja se nalazi u blizini letovališta Bol.

U mnogo čemu se izdvaja u odnosu na druge. Prekrivena je finim šljunkom i poznata je po kristalno čistoj vodi, čija boja podseća na karipsku.

Nastala je na vrlo zanimljiv način. Na mestu na kome se danas nalazi Zlatni rat, postojao je podmorski greben. Oko njega se taložio fini šljunak, koji se pod uticajem prirodnih karakteristika tog područja menjao i menja se i dalje. Naime, ovo zaštićeno prirodno područje nikada nema istovetan oblik. U odnosu na to koliki su talasi i morske struje, odnosno da li i u kojoj meri duva metar, lako se može destiti da plaža promeni oblik.

Udaljena je oko 2 kilometra od Bola i do nje se može stići automobilom ili turističkim brodićem u toku sezone, odnosno turističkim vozićem.

Na Braču postoje i brojne uvale. Među njima se po lepoti izdvajaju Dračeva luka, Puntinak i Smrčeva luka, kao i Dučac i Slavinjina.

Tokom sezone, u ponudi su i brojne zabavne aktivnosti u letovalištima. Turistima se nude i izleti do najzanimljivijih lokaliteta na ostrvu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ruja

    4. maj 2021 | 12:04

    Prelepo more,predivni ljudi

  • Go go

    4. maj 2021 | 22:23

    Čuo sam da su batine gratis.

  • Olivera

    4. maj 2021 | 20:54

    Divni Supetar i još lepši Bol... Davno beše, imala sam 15 godina kad sam poslednji put bila tamo. Rado bih ponovo, samo bih avionom dokle može, nekim privatnim letom za grupe, da ne prolazim kroz celu Hrvatsku da bih došla do Brača. Bio bi to sasvim poseban doživljaj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA