≫ 

Tursko letovalište bogate istorije: Ovde su u davnoj prošlosti boravili helenski i rimski vojnici

Zbog bogatih antičkih ostataka, koje se u blizini nalaze, Side važi za muzej na otvorenom

  • 0
Side, Turska

Foto: Telegraf.rs

Iako je stargogrčka boginja Atina danas mnogima poznata kao zaštitnica grčke prestonice, u davnoj prošlosti ona je štitila još jedan grad, koji je danas poznato tursko letovalište. Grčki doseljenici iz drevne anadolijske oblasti Eolije su tokom 7. veka pre Hrista, kako se procenjuje, osnovali grad Side. Dokaz da je upravo boginja Atina bila zaštitnica ovog grada jesu i pronađeni materijalni ostaci u vidu kovanog novca, za koji je utvrđeno da potiče iz 10. veka pre Hrista.

Današnje tursko letovalište jeste asocijacija za odličan noćni provod, zbog brojnih diskoteka i barova, ali je u isto vreme i specifično. Smatra se jedinstvenim, zbog bogatih antičkih ostataka.

Side ne podseća na klasična turska letovališta, iako u njemu postoje luksuzni hoteli i fenomenalne plaže.

Muzej na otvorenom na obali mora

 

Oko 75 kilometara deli ovo tursko letovalište od aerodroma u Antaliji. Nakon oko sat vremena vožnje, turisti koji posećuju Side bivaju opčinjeni. I to kako lepotom mora i luksuznim hotelima, tako i ostacima iz drevnih vremena.

Nakon Helena, područjem na kome se nalazi danas poznato tursko letovalište, vladali su Rimljani. Nemi svedoci bogate istorije, u blizini Sidea omogućuju turistima da uživaju u poseti ostacima hrama boga Apolona, kao i ostacim antičkog pozorišta iz rimskog perioda. Prema procenama, moglo je da primi do 20.000 gledalaca tokom borbi gladijatora, koje su se u njemu odvijale.

Side, Turska,

Foto: Telegraf.rs

Arheološki lokaliteti u blizini ovog turskog letovališta smatraju se najpoznatijim u celoj zemlji. Zato i ne čudi što turisti koji odluče ovde da odmaraju, ne propuštaju ni posetu drevnim ruševinama.

Letovalište drugačije od drugih

 

Istini za volju, Side se ne razlikuje u osnovi mnogo u odnosu na druga letovališta u zemlji. Luksuzni hoteli, divne plaže i mnoštvo dodatnih sadržaja, uz naročito bogat noćni život jeste ono što ga u osnovi karakteriše.

Međutim, Side nudi još nešto. Upoznavanje sa izuzetno bogatom istorijom je ono što ga, sasvim sigurno u velikoj meri razlikuje od drugih turskih letovališta. Sama činjenica da su na tom području u davna vremena obitavali helenski i rimski vojnici, koji su ostavili značajan trag, čini da se turisti osećaju posebno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA