≫ 

Marija je sa verenikom otišla na Maldive: Zbog PCR testa završila je u karantinu

- Odmor je protekao u najboljem redu, a onda sam pred povratak sticajem okolnosti bila pozitivna na PCR testu, pa sam morala da ostanem na Maldivima još dve nedelje, ovoga puta u karantinu - priča Marija Zdravković za Telegraf

  • 3
Foto: Marija Zdravković/ustupljena fotografija

Kada je sredinom maja krenula put Maldiva, Marija Zdravković nije ni pomislila da će osim upoznavanja prelepih predela, doživeti i nešto što sigurno neće dugo zaboraviti.

Dve nedelje Marija je morala da provede u karantinu, budući da je prilikom testiranja zbog predviđenog povratka samo ona od cele grupe dobila pozitivan rezultat PCR testa.

- Na Maldive smo krenuli 13. maja i celo putovanje je prošlo bez problema - kaže Marija Zdravković za Telegraf. - Taman kada je trebalo da se vratimo, sticajem okolnosti sam bila pozitivna na PCR testu, pa sam morala da produžim boravak za još 2 nedelje.

Odluku da sa njom ostane na ostrvu doneo je tom prilikom i njen verenik Pavle. Ali uprkos tome, nije mu bilo dozvoljeno da je obilazi, jer Marija nije smela da izlazi iz sobe.

Nakon što je na testu urađenom 5. juna bila negativna, vratili su se u Beograd.

Putovanja u toku pandemije su donekle drugačija

Kako objašnjava Marija, u trenutku kada je i dalje na snazi pandemija korona virusa, moguće je putovati. Ali je potrebna dodatna prirpema i, naravno, oprez.

- Oduvek sam veliki ljubitelj putovanja i može se reći da sam postala ekspert za spremanje, pakovanje i snalaženje u drugim zemljama. Putovanje za vreme pandemije je ukratko pravi izazov. Smatram da treba pažljivo birati destinaciju, pratiti trenutnu situaciju u zemlji i preuzeti sve mere predostrožnosti: nositi masku, voditi računa o kontaktu sa ljudima, poneti sve potrebne lekove i suplemente za svaki slučaj, uplatiti Covid osiguranje i zdravstveno osiguranje i poneti više novca, jer karantin i troškovi lečenja nisu jeftini.

Kako je sada na Maldivima?

Jedna od svetski najpoželjnijih destinacija je otvorena i za naše turiste, naravno uz poštovanje odgovarajućih zahteva. Konkretno, u ovom momentu su to obaveza dostavljanja negativnog PCR testa prilikom ulaska u zemlju i izlaska iz nje.

- Trenutna situacija na Maldivima se razlikuje od mesta do mesta. Dok smo mi bili tamo, u glavnom gradu Maleu situacija je bila loša što se tiče broja zaraženih i grad je bio zatvoren. Na ostalim lokalnim ostrvima i u rizortima je bolja situacija, ali se svakako treba raspitati pred put o situaciji na mestu gde vam je hotel. Negde postoji policijski čas, a skoro svugde je obavezno nošenje maski. Na ostrvu na kome smo mi bili smešteni policijski čas je bio od 4 popodne, ali sada je pomeren na 9.

Izleti su se, kaže, uglavnom normalno održavali.

- Restorani i kafići ne rade, ali dostavljaju hranu i piće. Hoteli uglavnom rade. Nigde nema gužve. Mi nismo obraćali pažnju na policijski čas i celokupnu situaciju, jer smo uglavnom kao grupa ceo dan bili na izletima i plaži. Jedino što mi je falilo je to što nije bilo gde da se izađe uveče - navodi naša sagovornica.

Karantin na mestu iz snova

Iako Marija ističe da nije dozvolila da joj ova stuacija pokvari utisak o Maldivima, desilo se da je samo ona, od cele grupe, dobila pozitivne rezultate testa. Zato je bila prinuđena da ostane na ostrvu.

Ali na svu sreću, osoba koju je njeno srce odabralo tada je odigrala izuzetno značajnu ulogu.

- Osećala sam se očajno kada sam saznala da moram da budem zatvorena sama u izdvojenom hotelu i da moj verenik ne sme da bude sa mnom 2 nedelje, posle kojih je trebalo ponovo da radim PCR. Srećom, soba je bila na prvom spratu i imala je terasu, pa smo mogli da se vidimo i pričamo preko terase svaki dan. Ne znam kako bih sve podnela da Pavle nije odlučio da ostane sa mnom – iskrena je Marija.

Za to vreme je imala tri obroka u toku dana, a troškovi su iznosili 65 dolara na dnevnom nivou, za uslugu noćenja i punog pansiona.

- Sreća je da sam ponela laptop sa sobom. Imala sam dosta nedovršenog posla, pa sam većinu dana provela tako što sam radila, sređivala slike, čitala knjige i gledala serije. Ono što me je najviše oraspoložilo i pomoglo mi da prihvatim situaciju jeste velika podrška mojih prijatelja i pratilaca sa Instagrama. Dobijala sam bar 200 poruka dnevno punih ljubavi, podrške i želje da se brzo oporavim i vratim u Beograd - prepričava Marija.

Odličan provod na Maldivima, uprkos karantinu

Iako se našla u situaciji koju nije mogla da očekuje, Marija nosi vrlo prijatne utiske sa ove destinacije. Društvo je, kaže, bilo odlično, kao i izleti na koje su zajedno išli.

- Lepo smo se družili i mesto gde smo bili smešteni je imalo svoju dušu. Lokalna plaža je jako lepa, pesak je beo, more ima najlepše nijanse plave boje, a lokalci su gostoljubivi i dragi. Hrana je bila sjajna, pogotovo jer smo mi veliki ljubitelji ribe i morskih plodova. Svaki dan je bio propraćen novim avanturama, izazovima, izletima, smehom i zabavnim sadržajima. Plivali smo sa ajkulama i mantama, palili logorsku vatru na peščanom sprudu, doživeli najlepše zalaske sunca uz večeru, a posle gledali zvezde dok ležimo na pesku - deli Zdravkovićeva utiske sa ovogodišnjeg odmora.

Na kraju priznaje da bi sigurno opet posetila Maldive, ali kada se situacija sa koronom bude popravila. Jer, kako kaže, ima još mnogo stvari koje je ovog puta propustila, a volela bi da ih doživi, a neke i da ponovi.

Video: U Srbiji se pojavio test u apotekama namenjen privatnim zdravstvenim ustanovama a ne građanima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA