• 16

Grad koji preti da preuzme svu slavu Dubaiju: Da li će sada svi Srbi hrliti baš u ovu državu?

Da li je Rijad novi Dubai?

  • 16

Nakon Venecuele, kao zemlja koja ima najveće rezervne nafte u celom svetu se pominje Saudijska Arabija

Ali, ova Kraljevina nije poznata samo po tome, već i po činjenici da ima zvanično najveću stopu egzekucija u celom svetu. Naime, prema šerijatskom zakonu, koji je temelj ustavom priznatog zakona u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, smrtna kazna se izvršava za ubistvo, krijumčarenje droge, silovanje, terorizam i oružanu pljačku.

A ako sve to imamo na umu, sasvim je očekivano da se zapitamo da li je bezbedno ovu zemlju posećivati u turističkom smislu? 

Posebno se to pitanje tiče žena, jer je dobro poznato da one u arapskom svetu moraju imati pratnju muškarca. Ipak, Saudijska Arabija polako ali sigurno postaje svesna važnosti otvaranja zemlje, pa od 2013. godine postoji Savetodavno veće, a u njegovom sastavu se nalaze žene.

Zvanično je 2016. godine u ovoj zemlji usvojen vrlo važan dokument, poznat kao “Vizija 2030”. U pitanju je svojevstan plan reformi, a akcenat je stavljen na turizam.

Osnovne informacije o Saudijskoj Arabiji

Smeštena na području jugozapadne Azije, Kraljevina Saudijska Arabija je zvanično teritorijalno najveća država na celom Arabijskom poluostrvu. U njoj živi oko 30 miliona stanovnika, čiju jednu trećinu čine strani državljani.

Najnaseljeniji je glavni grad zemlje, Rijad, a odmah zatim slede gradovi Džeda, Meka i Medina, kao i Taif. 

El Rijad

foto: pixabay.com

Glavni kulturni centri zemlje, al ii ishodište mnogih hodočasnika su Meka i Medina. Procene su da godišnje na hodočašće dolazi preko dva miliona muslimana i to iz svih zemalja sveta.

Da li je u Saudijskoj Arabiji moguć odgovorni turizam?

Ako je verovati Sari Reid, koja je lično odlučila da proveri da li je Saudijska Arabija spremna za masovni turizam, onda je odgovor potvrdan. Svoje utiske sa tog putovanja je podelila na sajtu adventure.com.

Iako napominje da Saudijska Arabija ne može baš da se okarakteriše kao zemlja, koju je tako jednostavno upoznati i posetiti je, pa čak i ako imate vrlo otvorene poglede na svet, Sara navodi da su njeni vidici o ovoj Kraljevini prošireni primarno zahvaljujući ljubaznosti meštana, sa kojima je imala prilike da se lično upozna na svom putovanju. 

El Rijad

foto: pixabay.com

Kao izazov je shvatila činjenicu da je prisutan manjak lokalnih agencija, kao i informacija na engleskom jeziku, te je u tome ona videla priliku da još bolje upozna Kraljevinu Saudijsku Arabiju. 

Zaključak o mogućnostima da Saudijska Arabija odgovori zahtevima masovnog turizma je vrlo jednostavan. Po Sarinom mišljenju, u pitanju je zemlja koja “juri prema budućnosti, ali je istovremeno svesna važnosti održavanja svog konzervativnog identiteta.” Ali i pored toga, ona smatra da ova Kraljevina i te kako ima šta da ponudi turistima iz celog sveta, ali da će za to, ipak biti potrebno da bude učinjeno nešto više od donošenja i primene određenih reformi.

(A.B./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Срб

    Не бих ишао да пошаљу авион по мене и да ми све плате

  • Chance

    Dzaba im rebrand drzave, oni su i dalje zadrti, zatvoreni za strance, za zene posebno. Ne zelim da idem u zemlju u kojoj moram obavezno da imam pratnju muskarca, gde ne mogu normalno da setam ulicom.

  • Aleksandar

    Nece. To je zemlja gde zakona nema, sve i nista moze biti problem za mene/nas. To zavisi samo od policije, a to je stvarno previse, rizik je vise nego prevelik. Realno ako mu se hoce taj pandur ce napraviti slucaj, a sa druge strane, to i zeli, jer mrzi hriscane, strance.. ne treba tamo ici.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima