≫ 

Ovaj zaboravljeni grad na Siciliji postaje sve veća atrakcija

Sama Sambuka ima mnoštvo tradicionalnih restorana, kafića i barova, u kojima se stanovnici uveče okupljaju da porazgovaraju uz čašu vina

  • 1
Sicilija Sicilija / Foto: Pixabay

Finansijska savetnica iz Čikaga, Meredit Tabon, nikada nije išla na Siciliju sve dok tamo nije bila ponuđena kuća za 1 evro. Ali je sanjala o preseljenju u Evropu u nekoj fazi svog života. Bio je to san o kućici za odmor, u kojoj bi boravila sa porodicom i prijateljima, a kasnije se i penzionisala i u njoj boravila.

Njen pradeda je bio Sicilijanac i oduvek je osećala snažnu vezu sa Italijom. Ranije je nekoliko puta posetila zemlju i obožavala je italijansku kuhinju, istoriju, kulturu i ljude. A kad je naišla na članak o gradu na Siciliji u kome nema dovoljno stanovnika, upravo u onom gradu iz kojeg je njen pradeda, bila je svesna da nešto mora da učini. Kuće su date na licitaciju u vrednosti od 1 evro.

- Videla sam i dva puta sam sve to proverila. To je zapravo grad iz kog potiče porodica mog oca i pomislila sam dobro videću šta ima - kaže Meredit za Lonely planet i dodaje:

- Nisam istraživala i nisam znala vrednost domova. Samo sam videla crno-belu fotografiju prednjeg dela kuće i rukom nacrtanu mapu grada.

Sambuka je jedan od mnogih gradova u Italiji koji po 1 evro prodaju kroz aukciju kuće u želji da se čitav grad aktivira. Grad je udaljen oko sat vremena vožnje od glavnog grada Palerma, a od 50-ih godina se ukupan broj stanovnika smanjio za oko 30%. Kako se pad stanovništva ubrzao poslednjih godina, savet je doneo odluku da se stavi na aukciju ukupno 16 napuštenih kuća. Svih 16 je prodato, a dodatnih 100 je kupljeno privatnim putem. Većina kupaca je iz Sjedinjenih Američkih Država.

- Minimalna ponuda bila je 1 evro i bila je to takozvana tiha ponuda - objašnjava Meredit - Popunjavaš broj kuće koju želiš da kupiš i navodiš svoje ime, a morao je da bude položen depozit i navedena cena. Tada su otvorene ponude i objavljeno je ko je pobedio na aukciji.

Za oko 5.000 dolara u proseku je prodata svaka kuća ponaosob. Konkretno je Meredit zaključila ovaj posao za 5.655 dolara, a najviši ponuđač je platio oko 25.000 dolara.

Turizmu preti pad od 70 odsto Sicilija / Foto: Pixabay

Skoro sve kuće koje su na ovaj način kupljene su zahtevale otprilike po 10.000 američkih dolara ulaganja, primarno zarad pre uređenja, ali ne i potpune obnove. Meredit kaže da je to zahtevan posao, te da joj je bez obzira na to, ceo proces omogućio da dođe do novih saznanja.

- Moj otac je preminuo kada sam bila u srednjoj školi, a ljudi koji tamo žive me jako podsećaju na njega i mog dedu. Takođe sam saznala da je moj pradeda rođen i odrastao malo dalje od mesta na kome se nalazi moja kuća i kako se ispostavilo, njegova porodica još uvek tu živi - ističe Meredit.

Možda se baš zbog toga osećala kao da je kod svoje kuće kada je prvi put bila u Palermu.

Radove na obnovi kuće je počela u februaru, ali su oni odloženi do sredine maja, jer je Italija počela sa zatvaranjem granica.

Sada kada je američkim državljanima zabranjeno da posećuju zemlje Evropske unije, Meredit nije u mogućnosti da lično nadgleda radove na obnovi, ali je izabrani arhitekta sve to organizovao u njeno ime. Njihova saradnja se odvija na daljinu i ona je vrlo zadovoljna kvalitetom.

Sicilija Foto: Pixabay/Sicilija

Njena kuća potiče iz 18. veka i napuštena je pre više od 100 godina. U njoj nije bilo struje i tekuće vode, ali to ne znači da nema svojih čari. U kući se nalaze prelepe pločice, koje su još uvek u relativno dobrom stanju i prostorije pristojne veličine.

Sigurno je da joj je potrebno još mnogo posla da osposobi kuću za život, što je po procenama posao vredan oko 50.000 američkih dolara. Ali Meredit je spremna to da učini, te sanja toliko daleko da čak kupi susednu kuću, kako bi njen dom bio još veći.

Prema očekivanjima, kuća bi trebalo da bude spremna u martu od 2021. i imaće mnoge moderne karakteristike, u vidu solarnih panela i podnog grejanja. Meredit opisuje lokaciju kao neverovatnu sa predivnim plažama i gradovima u blizini, ali i antičkim grčkim, rimskim i arapskim ruševinama i znamenitostima, gde ona može da dovede posetioce.

Sicilija, Italija Foto: Pixabay

Sama Sambuka ima mnoštvo tradicionalnih restorana, kafića i barova, u kojima se stanovnici uveče okupljaju da porazgovaraju uz čašu vina. Meredit želi da približi atrakcije ovog grada otvaranjem sopstvenog kafića.

- Našla sam prostor prilično blizu moje kuće u centralnom delu grada, kao idealno mesto za posluživanje vina, sendviča i za prikazivanje umetničkih dela iz lokalnog područja. To je ono što želim da vratim ovu zajednicu, a takođe i da stvorim još jednu atrakciju za ljude koji posećuju grad. Posetiti mesto, opustiti se i razgovarati.

Na kraju Meredit planira da se povuče u svoju kuću u Sambuki, ali će za sada da je koristi samo kao kuću za odmor, te će je deliti sa svojim prijateljima i rođacima, kao primer idiličnog okruženja, odakle se može posmatrati povratak Sambuke u život.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    31. jul 2020 | 19:07

    Sicilija je predivna. Razmišljala sam ove godine o odlasku baš tamo, sa svraćanjem i na Maltu, ali nam se desila pandemija. Mada, ne odustajem ja tako lako, možda u septembru... oktobru... kartu za privatni let za grupe, i Buongiorno Sicilia!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA