≫ 

6 najbajkovitijih gradova i sela Evrope: Jedno mesto se nalazi u našem komšiluku

Da li ste posetili neku od ovih destinacija?

  • 5
Setenil de las Bodegas Setenil de las Bodegas / foto: pixabay.com

Evropa krije mnoštvo prelepig gradova i sela koja često izgledaju kao da su proizašala iz neke od bajki braće Grim.

Od naselja zavejanih snegom do belih gradova koji su isklesani u stenama, u svakoj od ovih evropskih destinacija može se pronaći neka čarobna magija.

Predstavljamo vam gradove koji slove za najbajkovitije, a kada vidite fotografije shvatićete i zašto:

Setenil de las Bodegas, Španija

Grad iz 12. veka, Setenil de las Bodegas, isklesan je u potpunosti u steni. Do nedavno je zbog ekonomskih problema ovaj istorijski andaluzijski grad bio na ivici propasti, ali zahvaljujući značajnoj investicijipočeo je ponovo oživljava. Obnovljene pećinske kuće sada služe kao elegantni Airbnb domovi, a podzemni vinski barovi, restorani i specijalizovane prodavnice prehrambenih proizvoda, koji prodaju čuvene nareske i maslinovo ulje, nižu se ulicama.

Alberobelo, Italija

Alberobelo je grad koji se sastoji od preko 1500 tzv. truli kuća, belih domova prekrivenih suvim kamenim krovovima, zbog kojih se nalazi na spisku svetske baštine Unesko.  Tačno poreklo ovih neobičnih kuća od krečnjaka nije poznato, ali najstarija trulo kuća u Alberobelu datira iz 14. veka. Neki istoričari veruju da su ove niske kuće bez maltera bile popularne u kasnom srednjem veku jer ih je bilo lako demontirati, što znači da su stanovnici mogli da izbegnu porez. Danas ove neobične konstrukcije još uvek služe kao rezidencije, kao i restorani, pansioni i prodavnice suvenira, kao i  za smeštaj turista.

Kuća tuli, Italija Italija, foto: Pixabay

Velika Planina, Slovenija

Visoko u slovenačkim Kamniško-Savinjskim Alpima nalazi se Velika planina, jedno od poslednjih evropskih tradicionalnih naselja stočara. Podupreto sneženim vrhovima i prošarano kolibama, ovo malo planinsko selo podseća na mesto između Tolkinove "Srednje zemlje" i Narnije C. S. Levisa. Žičara i lift podižu posetioce do vrha, ali postoji i dobro obeležena i lepa staza kojom se može stići.

Kada tamo stignete, možete probati stočarski ručno mleveni sir Trnic, počastiti se štruklima ili pešačiti jednom od mnogobrojnih pešačkih i biciklističkih ruta koje prelaze pašnjake.  Da biste imali dublji uvid u život stočara Velike planine, prenoćite u nekoj od  seoskih kuća.

Velika Planina Velika planina, Slovenija: Foto: Pixabay

Bamberg, Nemačka

Bamberg se može pohvaliti jednim od najvećih i najbolje očuvanih starih gradskih jezgra u Evropi, zahvaljujući čemu se nalazi pod zaštitom Uneska od 1993. godine. Ovaj prelep bavarski grad izgrađen je duž reke Regnic, tako da mnogi drevni kanali i srednjovekovni kameni mostovi presecaju njegove uske popločane ulice i ukrašene barokne zgrade.

Blumberg Blumberg, Foto: Pixabay

Stari grad Bamberga najbolje je istražiti peške ili biciklom, kako biste imali dovoljno vremena da posmatrate prelepu arhitekturu.

Reine, Norveška

Reine je selo u kome živi oko 314 ljudi u podnožju vrhova grandiozne norveške planine Reinebringen. Planinari radije ovo mesto posećuju leti, ali ribarske kolibe koje vise nad mirnom, kristalno čistom lagunom iznad grada, izgledaju još bajkovitije kada niču iz belog snega. 

Lofoten Foto: Pixabay

Ako se tome doda večernji spektakl Severne svetlosti, napuštenih plaža sa belim peskom i plavetnila Lofotenovih fjordova, nije ni čudo što putnici ovo maleno ribarsko selo smatraju jednim od najlepših ne samo u Evropi, već u svetu.

Castle Combe, Engleska

Ovo maleno selo u Viltšiiru često se svrstava u najlepša mesta koja se nalaze u Velikoj Britaniji i lako je uvideti zašto. Kamene vikendice se nisu mnogo promenile, od kada su sagrađene u 16. veku, a na ovom mestu su se okupljali najistaknutiji tkalci tokom ekspanije trgovine vunom u Engleskoj. Danas je Castle Combe idilična mesta sa kog možete istražiti šumske staze Kotsvoldsa, počastiti se pečenom govedinom uz sos od crvenog vina pored vatre i probati najnežnije popodnevne čajeve.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • seljo

    22. septembar 2020 | 18:36

    ko je u komsiluku ?

  • Milica

    22. septembar 2020 | 19:23

    Alberobelo mi je velika želja, bio je u planu za ovu godinu, ali nije se moglo. Možda sledeće godine, kupim karte za privatne letove za grupe do Barija, pa malo obiđem ceo taj kraj. Divna je južna Italija, kultura, stari gradovi, hrana, i predivna Jadranska obala, ali s one druge strane.

  • Majkl Džondar

    25. septembar 2020 | 15:27

    Bio sam na Velikoj planini, prelepo ali kakvo crno selo. Tu niko ne živi. Kućice koje se vide na slici se samo izdaju i to je otprilike sve što ih ima. Da neko iz Srbije namenski ode na Veliku planinu, mislim da nema potrebe. Ali usput, još ponešto da se obiđe ima smisla. Stvarno je lepo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA