≫ 

Grobnice u Turskoj predstavljaju zadivljujući trag drevnog sveta: Da li ste ih posetili?

Grobnice likijskih kraljeva nalaze se u gradu Kaunos

  • 1
Kaunos

Foto: Pixabay

Drevni grad Kaunos nalazi se nekoliko kilometara zapadno od modernog grada Dalian u provinciji Mugla u Turskoj, a krije mnoga  drevna nalazišta. U Kaunosu se nalaze, između ostalog, i likijske grobnice.

Možda najimpresivnije mesto koje krije tajne drevnog sveta su likijske grobnice urezane u stene koje podsećaju na veličanstvene grčke hramove.

Grobnice likijskih kraljeva iz Kaunosa poseduju upečatljive stubove u grčkom stilu i ručno izrezbarene reljefe koji prikazuju bogove, anđele i duhove.

Unutrašnjost, kameni monoliti i komore obložene su krečnjakom i označavaju poslednje počivalište Likijaca, drevnog naroda koji je naseljavao zalive između Antalije i Fetije.

Verujući da će duhovi sa krilima odneti duše mrtvih u zagrobni život, Likijci su sahranjivali u svoje najuglednije članove društva visoko iznad zemlje na nepristupačne litice sa kojih se pruža pogled na smaragdnozelenu reku Dalijan.

Kaunos

Foto: Pixabay

Danas grobovi čine deo drevnog grada Kaunosa, koji je pod zaštitom Uneska, arheološkog nalazišta starog 2.500 godina, u kome se takođe nalazi helenističko pozorište sa 5.000 sedišta, rimsko kupatilo i nekoliko likijskih hramova i crkava.

Do grobnica možete stići vožnjom čamcem, koji možete da iznajmite u gradu Dalijanu.

Kada dođete do malog naselja Candır, možete pešice istražiti groblje i drevni grad Kaunos. Povratna karta za vožnju brodom košta 15 turskih lira.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoki50

    24. septembar 2020 | 22:26

    Ovo je sad Turska ,a zna se da su Grci bili ovde i bice ponovo .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA