Zdravstveni pečat: Rešenje za bezbedniji turizam

Novitet na Karibima koji bi mogli da usvoje i druge države

  • 0
pasoš, putovanje, karta Foto: Pixabay

Sa ciljem zaštite turističkog sektora, Agencija za javno zdravlje Kariba uvodi pečat zdravstvenog osiguranja, što je tek jedna od inicijativa za unapređenje ove grane industrije.

HST pečat zdravstvenog osiguranja karipskih putnika za zdraviji i bezbedniji turizam je priznanje koje identifikuje određene turističke subjekte i destinacije, koje sprovode preporučene proaktivne mere zdravstvenog madzora i bezbednosti, propisane usled trenutno aktuelne pandemije korona virusa.

Predviđeno je da taj pečat funkcioniše sa Karipskom putničkom zdravstvenom aplikacijom, što je još jedna od inicijativa Agencije za javno zdravlje Kariba. Na toj aplikaciji će biti navedeni svi ugostiteljski objekti, koji poseduju konkretni pečat i koji su okarakterisani kao sigurni u ovom trenutku.

Sem tih, ova aplikacija pruža i sve potrebne informacije o putovanjima za svaku destinaciju u oblasti Kariba. A te informacije se tiču i zahteva za vakcinacijom, ali i su navedeni i podaci o zdravstvenim ustanovama i smeštajnim kapacitetima. Predviđeno je i da u aplikaciji budu navedena sva aktuelna zdravstvena upozorenja, kao i aktuelne mere u vezi sa pandemijom Covid-19 i zahtevi za putnike za svaku destinaciju, u smislu obaveznog testiranja, zdravstvenih pregleda i eventualnog monitoringa putnika.

Jedan paket koji putnicima pruža sigurnost na Karibima

Karibi Pexels/Leonardo Rossatti / Karibi

Jasno je da se radi o inicijativi, koja ima za cilj da maksimalno olakša svakome ko odabere upravo neku od karipskih destinacija za odmor.

- Putnici koji posećuju Karibe sada imaju dodatno osiguranje u vidu zdravijih i sigurnijih opcija za smeštaj u hotelima ili pansionima, ali i za usluge prevoza i turoperatora, kojima je dodeljen HST pečat – izjavio je za International travel & health insurance journal, izvršni direktor Agencije za javno zdravlje Kariba.

A uz sve navedeno je pomenuta agencija uvela i upotrebu Turističkog i zdravstvenog informacionog sistema, umreženog sistema koji se koristi za rana upozorenja i reagovanja. Taj sistem beleži zarazu u realnom vremenu i na taj način smanjuje njeno širenje i eventualnu opasnost, a istovremeno navodi i pruža mogućnost za sprovođenje sertifikovane obuke za mere predviđene za ugostiteljske objekte.

Krstrenja će uskoro biti uključena u inicijativu

Predviđeno je da pomenuta aplikacija bude proširena sledeće godine i da u nju budu uključeni i brodovi za krstarenja, kojima će biti dodeljen HST pečat.

Svemu ovome treba dodati i podatak da su tokom oktobra kompanija Sandals Resorts i AIC Hotel Group pokrenule besplatno putno osiguranje za određene hotele na Karibima.

(Aleksandra Blažević/ Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA