≫ 

10 destinacija koje obavezno treba obići u Italiji: Ako želite da je upoznate na najbolji način

Osim klasičnog, postoji mogućnost i da Italiju upoznate na drugačiji način

  • 2
italija Foto: Freepik

Iako Italija još uvek nije otvorena za turiste, nije zgoreg da upoznamo neka od najpopularnijih mesta u ovoj zemlji.

Postoje u principu dva načina da se bolje upozna Italija. Prvi predstavlja klasičnu turu, koja podrazumeva upoznavanje čuvene "velike trojke", odnosno Rima, Venecije i Firence. Svakako su u pitanju gradovi, koje bi trebalo da svako poseti u nekom trenutku. Ali istovremeno to su neke od najskupljih destinacija za turistički obilazak.

Postoji naravno i drugi način za upoznavanje Italije, koji je ujedno i mnogo ekonomičniji. Treba upoznati neke gradove i mesta, koja su naročito interesantna, ali nisu u tako velikoj meri turistički eksploatisana.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Roma, Italia (@roma.italia.it)

Rim

Gotovo da ne treba ništa više reći, nego da je u pitanju grad koji je veličanstveni spoj istorije i modernog. Glavni grad Italije je jedna od najčešće posećivanih destinacija u ovoj zemlji.

Rim je grad u kome su lepota i haos idealno spojeni.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели βαγγελης δραγατακης (@baggelis_dragatakis)

Venecija

Vrlo je verovatno da ne postoji grad u kome je toliko uočljiv kontrast između buke, koju stvaraju turisti u toku dana, i apsolutne tišine, koja je primetna noću.

Ne zaboravite da u venecijanskoj laguni postoji više od 10 ostrva, a na nekima od njih i dalje može da bude uočena istinska venecijanska atmosfera i tradicija.

Firenca

Bez obzira da li u ovom gradu planirate da ostanete samo jedan dan, vikend ili duže, ne propustite da posetite čuvenu galeriju „Ufići“, u kojoj se nalazi bogata kolekcija drevnih skulptura i slika.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Città di Firenze (@cittadifirenzeufficiale)

A kada pređete reku Arno, možete se uputiti prema palati „Piti“, vrtovima „Boboli“ i Mikelanđelovom trgu, sa koga se pruža neverovatan pogled na grad.

Napulj

Italijanski grad koji je prvenstveno poznat po čuvenoj pici, odnosno brojnim specijalitetima, Napulj je poznat i po specifičnom duhu njegovih stanovnika.

Svaki detalj koji ćete videti u ovom gradu ima neku svoju priču i upravo to je ono što oduševljava mnoge turiste.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели VISIT NAPLES ® (@visitnaplesofficial)

Pompeja i Herkulanum

Gradovi koji su i danas jedinstvena slika onoga što se dogodilo pre 2.000 godina, nakon što je pepeo erupcije Vezuva uspeo da zaustavi vreme 79. godine, je definitivno još jedna lokacija u Italiji koju vredi posetiti.

Ćinkve tere ili Dolomiti

Živopisna ribarska sela sa građevinama pastelnih tonova, tirkizne marine i uske ulice su obeležja ove destinacije. A ako ste ljubitelj planina, onda su tu Dolomiti, koji nude sve potrebne sadržaje za opuštanje i uživanje u skijanju i planinarenju.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Cinque Terre Italy (@cinqueterreitaly)

Palermo

Često se za Palermo navodi da je glavni grad Mediterana. Bučno, elegantno, šarmantno, ali donekle dekadentno mesto, u kome je prisutan neverovatan spoj u arhitektonskom smislu će vas opčiniti. Osim baroknih detalja i spomenika, tu su i arapske kupole i građevine iz doba Vizantije. O specijalitetima u Palermu ste sigurno slušali, a trebalo bi i da ih isprobate.

Matera

Grad uklesan u steni na krajnjem jugu Italije je sa pravom izabran za Evropsku prestonicu kulture 2019. godine. Matera je jedan od najstarijih kontinuirano naseljenih gradova na svetu, a ovde posetioci i dalje mogu videti neke od stanova uklesanih u stene, u kojima su ljudi živeli sve do pedesetih godina prošlog veka.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Lake Como (@lake_como_italy)

Jezera

Jezero Komo je svakako najpoznatije, a ništa manje fascinantno nisu ni jezera Mađore, D’Orta, Garda i Iseo. Definitivno su ovo lokacije koje ne treba zaobići ukoliko želite da bolje upoznate Italiju.

Arhipelag Magdalena, ostrvo Sardinija

Ne morate ići tako daleko od kuće da biste uživali u plažama prekrivenim finim belim peskom, nalik karipskom. Dovoljno je da posetite Sardiniju. Kristalno čista voda je raj za ronioce, a na ovom ostrvu možete prilično jeftino iznajmiti brodić i uživati na jednom od mesta ovog smaragdnog arhipelaga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandra

    19. mart 2021 | 18:42

    Napulj,najlepsi grad na svetu

  • DDF

    19. mart 2021 | 19:54

    Trenutno najdalja destinacija za obilazak iz Beograda je Begaljicko brdo i nazad...😉

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA