≫ 

Jedno od najranije naseljenih područja na zemlji nalazi se u Kraljevini Jordan: Upoznajte Aman

Zanimljiv, živi grad, u kome obitava oko 4 miliona stanovnika, Aman je interesantan po mnogo čemu, pa ne čudi što ga posećuju brojni turisti iz celog sveta

  • 1
Foto: Pixabay/dimitris vetsikas 1969

Jedna od vrlo interesantnih destincija na Bliskom Istoku je i Hašemitska Kraljevina Jordan. Glavni grad Kraljevine, Aman se smatra jednim od najranije naseljenih područja na svetu. Često se pominje i grad Petra, koji je za turiste iz celog sveta posebno atraktivan.

Kako putovati u Aman?

Kako je agencijska ponuda ove destinacije prilično oskudna, te se nude uglavnom samo kružne ture, koje uključuju i posetu Amanu, to se ljubitelji putovanja sami organizuju, pa u glavni grad Jordana putuju preko aerodroma u Budimpešti ili Sofiji.

Foto: Pixabay/dimitris vetsikas 1969

Možda je razlog za to i viza, koja je obavezna za putovanje u Jordan. Cena vize iznosi 50 evra i za nju bi putnici trebalo da apliciraju online. A možda i zato što zemlja, generalno važi za ne tako jeftinu destinaciju. Još ako želite da posetite čuveni lokalitet Petra, recimo, nemojte biti iznenađeni kada saznate da je cena ulaznice skuplja od cene vize za Jordan.

Još malo o prestonici Jordana

Pored toga što je prestonica zemlje, Aman je i izuzetno moderan grad, u kome živi oko 4 miliona ljudi.

Na periferiji grada je otkriveno naselje, za koje se smatra da datira iz perioda neolita, oko 7.000 godina pre Hrista, te je to razlog zbog koga se za Aman navodi da je jedan od najranije naseljenih gradova.

Iako je novembra 2005. godine zabeleženo tri eksplozije u prestoničkim hotelima, u kojima je bilo i povređenih i stradalih, bezbednost u Amanu je sada na visokom nivou.

Posebno je interesantna klima u gradu. Naime, gotovo svako gradsko područje ima klimu jedinstvenih karakteristika, pa tako postoje one u kojima je ekstremno toplo, ali i one u kojima se čak događa da se i sneg zadrži.

Prilikom posete prestonici Jordana svakako ne treba propustiti Al-Balad, deo grada poznat mnogim turistima, jer se u njemu nalaze i značajni spomenici i muzeji, ali i druge zanimljive građevine. Muzej Jordana i Muzej proroka Muhameda, kao i Muzej automobila i Dečiji muzej, tek su neke od atrakcija ovog grada. A ne treba zaboraviti ni dva rimska teatra, zatim Hadrijanovu kapiju, javna kupatila i brojne uređene trgove.

Mada Aman važi za prilično liberalan grad u arapskom svetu, svakako treba voditi računa o ustaljenim pravilima ponašanja, te se truditi da nekim svojim postupkom turisti ne uvrede domaćine, koji su inače izuzetno blagonakloni.

Nemojte biti iznenađeni ako se neki Jordanac svojski potrudi da vam predstavi svoj grad, bez da traži nešto za uzvrat. Jednostavno, narod ove zemlje je takav.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Зоки

    27. mart 2021 | 07:32

    Predivan grad, veoma gostoljubivi ljudi! Zaboravite alkohol, ili spremite veću sunu novca samo za to ;) Odlična hrana, super barovi i meata za obilazak. Ne zaboravite da osim Petre možete posetiti mnoga turistička mesta, i naravno Mrtvo more ;) Mi smo uživali skoro mesec dana u Jordanu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA