• 0
 ≫ 

Mesto mogućeg spasa carske Rusije i inspiracije demokratije u Srbiji: Palata izgubljenih šansi

 ≫ 

Još jedan napušten dvorac Ukrajine u kome su sastančili ljudi koji su imali šansu da promene svet

  • 0

Imanje Muravjov-Apostolov nalazi se u Poltavskoj oblasti u Ukrajini i prostire se na 77 hektara. Centralni objekat je barokna palata porodice Muravjov-Apostolov.

Oni su bili vlasnici sve do 1866. kada više nije bilo muških potomaka koji bi nasledili imanje pa je ono prelazilo iz ruke u ruku sve dok nije nacionalizovano 1918. U postrevolucionarnim decenijama imanje su koristile razne škole i ustanove novih vlasti. Imanje od šezdesetihgodina prošlog veka propada.

Ali zašto je ova palata mogla da bude stecište spasa carske Rusije?

Prema istorijskim izveštajima, 1824-1825. na imanju su održani sastanci budućih Dekabrista, kojima su prisustvovali Pavel Pestel, Mihail Lunin, Mihail Bestužev-Rjumin, Nikolaj Lorer i drugi. Oni su želeli da sačuvaj carsko dostojanstvo Rusije, ali i da modernizuju državu, ukinu feudalizam i donesu moderan ustav. Kada je umro ruski car Aleksandar I, grupa oficira garde u Petrovgradu se zaklela na vernost velikom knezu Konstantinu i Ustavu. Velik knez je odbio carsku titulu, a car je postao Nikolaj I Romanov.

Oficiri su odbili da priznaju novog cara, i izveli su gardu na Senatski trg. Došlo je do manjih oružanih incidenata, ali je novi car uspeo da sačuva vlast. On je odbio sve obećane reforme i ustav, a sa Dekabristima se režim surovo obračunao. Uticaj Dekabrista na opozicijuje bio ogroman ali oni nisu imali jedinstven program, pa je opoziciono delovanje preraslo u ekstremizam i na kraju u terorizam.

Manje od 100 godina kasnije Nikolaj II Romanov je svojom brutalnošću, nesposobnošću i držanjem do tradicije carskog samodržavlja doveo do jačanja boljševika koji su u revoluciji srušili cara, carstvo i uveli komunizam na istorijsku scenu sveta.

Dekabristi su uticali na skoro sve savremenike u Srbiji. Najviše na rukovodstvo Narodne radikalne stranke, mada su njihove ideje uticale i na sve druge intelektualce koji su zaslužni za borbu za demokratiju u Srbiji tokom 19. i 20. veka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok