≫ 

Jedna od najlepših i najposećenijih regija Italije: Magična Toskana koju turisti obožavaju

Grad koji je izuzetno bogatom istorijskim znamenitostima, Firenca je jedna od atrakcija pokrajine Toskana. Ništa manje poznat nije ni grad Piza, koji je proslavio čuveni Krivi toranj

  • 2
Toskana, Italija Foto: Pixabay/nimrodins

U centralnom delu Italije nalazi se regija, po mišljenju mnogih, najlepša u zemlji. Osim Firence i Pize, na području Toskane nalazi se i Sijena.

Međutim, osim prilično dobro očuvanih gradova, koji su naročito interesantni turistima, ova regija je poznata i po fenomenalnoj prirodi. Sem toga, čak 120 rezervata prirode, koji se nalaze pod zaštitom države, nalaze se baš u Toskani.

Jedna od najprostranijih regija Italije

Nije Toskana poznata samo po prirodnim lepotama i značajnim kulturnim atrakcijama. Budući da zauzima površinu od skoro 23.000 km², smatra se najvećom regijom u zemlji.

Sa severne i južne strane je oivičena vencima Apeninskih planina. U tim delovima pokrajine preovlađuje planinska klima, dok je u ostalima uglavnom primetna sredozemna.

Toskana ima izlaz na Tirensko more. A reka Arno je definitivno najpoznatija u tom delu Italije, mada kroz ovu regiju protiču i drugi vodeni tokovi.

Šta videti u Toskani?

Iako je pokrajina sama po sebi vrlo interesantna, mnoge turističke agencije nude aranžmane za Toskanu, koji uključuju posetu samo određenim gradovima. Uglavnom su to Firenca i Piza. Eventualno Sijena i terme u Montekatiniju.

U koji god grad ove regije da odete, imaćete priliku da upoznate lepotu Italije iz doba renesanse. A to se posebno odnosi na Firencu. Grad koji je poznat po katedrali Santa Maria del Fiore, odnosno Duomo, ali i po najveličanstvenijem zvoniku. Izgrađen u prvoj polovini 14. veka, Đotov zvonik je vremenom postao jedno od obeležja ovog italijanskog grada.

Tokom posete čarobnoj Firenci, ne bi trebalo propustiti ni čuvenu galeriju „Ufiči“. Među brojnim eksponatima po značaju se izdvaja Mikelanđelovo delo „Sveta porodica“, što je i jedina njegova završena slika koja je sačuvana. Ne treba zaboraviti ni slike „Proleće“ i  „Rođenje Venere“ , čiji je autor Botičeli. Naravno, skulptura Mikelanđelovog Davida se ne propušta prilikom posete ovoj galeriji.

Stari most na reci Arno, Ponte Vekio je još jedan od simbola Firence. Kao i Palaco Vekio.

Ukoliko želite da se poklonite senima Mikelanđela, Makijavelija i Rosinija, odnosno Galileja, ali i drugih čuvenih Italijana, posetite crkvu Santa Kroče, u kojoj se nalaze njihove grobnice.

O atrakciji Pize je mnogo toga rečeno. Krivi toranj u ovom gradu se nalazi na trgu Duomo. Izgrađen je u drugoj polovini 12. veka i visok je 50,4 metra.

Mada je toranj mnogo poznatiji, ne bi trebalo propustiti ni akustičnu krstionicu, koja je takođe deo katedrale na trgu Kampo dei Mirakoli, poznatog i kao trg Duomo.

U Pizi postoje brojne crkve i muzeji. Budući da grad nije naročito veliki, to je moguće relativno brzo, čak i pešice stići do mnogih gradskih znamenitosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA