Kapija želja u srcu Crne Gore: Ko mašta da ostvari najveći san, mora da obavi poseban ritual

Za Sinjajevinu, Durmitor, Moračke planine i Prokletije kaže se da su pluća Crne Gore, a kanjon reke Mrtvice lokalci nazivaju srcem ove bivše jugoslovenske republike

  • 1
Kanjon Mrtvice; foto screenshot Youtube/Slobodan Stefanovic

Kanjon Mrtvice; foto screenshot Youtube/Slobodan Stefanovic

Pored Jadranskog mora koje svakako predstavlja najveću turističku atrakciju Crne Gore, u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici ljubitelji avanturizma mogu da pronađu mnoštvo lokaliteta na kojima će utažiti svoju strast za putovanjima.

Jedan od njih je i kanjon reke Mrtvice, koja se, geografski gledano, nalazi u podnožju planine Maganike, u samom središtu Crne Gore, zbog čega se smatra njenim srcem. 

Dok hodate rečnim tokom Mrtvice pratiće vas snažan huk koji se postepeno utišava kako se približavate Morači.

Istoriju reke Mrtvice prate dve priče.

U prvoj je glavni junak Danilo, crnogorski knez, koji je na ovoj reci, po predanju, davne 1858. godine sagradio Danilov most koji je posvetio svojoj majci. Predanje dalje kaže da je majka kneza Danila bila poreklom upravo iz ovih krajeva, pa je baš zbog toga knez rešio da ovdašnjem stanovništvu pokloni most u znak sećanja na ženu koja ga je donela na svet.

Druga legenda koja se vezuje za reku Mrtvicu je priča o Kapiji želja.

Na levoj obali reke, kad se krene od Danilovog mosta, nalazi se neobična prirodna kapija koju čine dve ukošene i međusobno podbočene stene. Prolaz je verovatno napravila neka snažna bujica, ali su domišljati Crnogorci smislili kako da prirodnoj građevini daju "čudotvornu moć" i privuku ljude da u što većem broju dolaze u kanjon.

Na tabli koja se nalazi kod Kapije želja ispisano je uputstvo posetiocima kako bi trebalo da zamisle želju i šta bi valjalo da urade da bi im se ona ostvarila. Želju će, opet po predanju, ispuniti vila koja živi na Maganiku.

Na tabli piše:

"Da bi se želja ispunila potrebno je na ovom mestu, uz neku želju, u punoj tišini, baciti kamen. Pritom želja mora biti čista i ne sme biti na štetu drugoga, jer će se u suprotnom vratiti nesrećom".

Posetioci kanjona Mrtvice s posebnom pažnjom na ovom mestu zamišljaju želje, verujući da će planinska vila uslišiti njihove molbe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Шајкача

    27. jul 2021 | 08:51

    Јес, па сваком од њих услишила да дође да живи у Београду, тамо остали само ови што наплаћују карте.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA