≫ 

Pre 4 decenije četvorica prijatelja stvorila su raj na zemlji: Danas je to luksuzno letovalište

Prvo turističko mesto na Maldivima stvoreno je 1972. godine

  • 0
Maldivi, Travel boutique Foto: Travel Boutique

Tirkizno more, blistavi beli pesak, zalasci sunca čarobnih boja i, naravno, luksuz. Sve to opisuje Maldive na najjednostavniji mogući način. Ali, verovali ili ne, postojalo je vreme kada Maldivi nisu uopšte odisali luksuzom.

Kada su Mohamed Umar „MU“ Maniku i njegova trojica prijatelja 1972. godine stvorili Kurumbu, prvo turističko mesto u zemlji, nije postojalo čak ni pristanište. Tadašnji posetioci bivali su prinuđeni da uđu u vodu do pojasa kako bi od broda stigli do plaže.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели MALDIVES HISTORY (@mv.history.mv)

U to vreme su uglavnom novinari i fotografi iz Italije bili posetioci ove, danas ekskluzivne destinacije.

I mada još nisu postojale vile i hidroavioni sa staklenim dnom, bilo je jasno da Maldivi imaju magiju. Danas je na više od 1.200 ostrva raspoređeno više od stotinu letovališta.

Prvobitno turističko naselje

Na lokalnom jeziku Kurumba znači kokos. Razlog za davanje ovakvog naziva prvom letovalištu na Maldivima je jednostavan i krajnje logičan – tu je ranije postojala plantaža kokosa, koja je bila napuštena. Iako je to sada jedno od luksuznih letovališta na Maldivima, zanimljivo je saznati kako je sve to izgledalo u prvim danima. Neki ljudi MU nazivaju jednostavno čovekom koji je uspeo da izgradi raj. I nema sumnje da takav nadimak zaslužuje.

Prvi objekti za smeštaj gostiju bili su napravljeni od krečnjaka i korala. Sve što nije bilo dostupno u blizini, dopremano je brodovima. Neretko se događalo da materijal stigne tek posle četiri meseca.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели MALDIVES HISTORY (@mv.history.mv)

Novine su ovde pristizale sa oko mesec dana zakašnjenja. Iako jesu postojale, ne može se reći da su telefonske veze bile baš kvalitetne. Na ostrvu nisu postojale ni prodavnice, a ukupan broj žitelja je slovima i brojevima bio dva.

Osim u ribolovu i sunčanju, prvobitni gosti ovog letovališta baš i nisu imali na raspolaganju mnogo aktivnosti u kojima su mogli da uživaju.

- Bili su veoma srećni. Neki od njih su se, znate, toliko sunčali da su izgledali poput jastoga – izjavio je MU, prenosi CNN Travel.

Ništa nije podsećalo na luksuz

Zabava se svodila uglavnom na veče uz gitaru, i to pod uslovom da je neko od gostiju znao da je svira i da ju je poneo na ostrvo. Osnivač ovog letovališta, uprkos čuđenju mnogih, ipak nikada nije posumnjao u svoju ideju da će gosti uživati na jednom izolovanom ostrvu u Indijskom okeanu.

Iako bi takva vrsta izolacije mogla da bude smatrana lošijom stranom boravka na ostrvima, tokom pandemije su Maldivi ipak iskoristili tu prednost u svoju korist. Zemlja je u velikoj meri uspela da ostane otvorena, dok su druge destinacije uglavnom zatvarale vrata. Ipak, porast broja zaraženih u jednom trenutku doveo je do pooštravanja ograničenja.

Još jedan problem

Čak i pre početka pandemije korona virusa, Maldivi su se suočili sa još jednom poteškoćom. Usled porasta nivoa mora i aktuelnih klimatskih promena, pojavila se egzistencijalna pretnja ostrvima koja se nalaze na relativno maloj nadmorskoj visini. Sve to je izazvalo vrlo radikalan predlog da se celokupno stanovništvo preseli.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Alexandra (@alexandra_s_abramova)

Jedan od pionira ronilačke industrije na Malidivima je i Hussain Rasheed, poznat pod nazivom Sendi. Kada je turistička industrija počela da doživljava zamah na Maldivima, on je bio prvi instruktor ronjenja. On takođe brine i o vodama oko ostrva.

Pored ostalog, uspeo je u svom naumu da zaštiti ajkule, tako da je zabranjeno lovljenje morskih pasa i Maldivi su postali jedna od retkih zemalja u kojoj od 2010. godine važi takva vrsta zabrane. Sam Rasheed je 2019. godine uvršten u Međunarodnu kuću slavnih ronilaca, te se bez sumnje smatra i čuvarem okeana, zahvaljujući brojnim aktivnostima u kojima učestvuje.

Video: Nisu priče iz 1001 noći, ali platiš 1000 evra za noć: Dobiješ luksuzni šator i spavaš ko sultan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA