≫ 

Najbolji provod na reci za samo 10 evra: Krstarenje Dunavom u Budimpešti

Umesto pića u kafiću, odvojite jedno veče svog boravka u mađarskoj prestonici i nazdravite na drugoj najdužoj reci u Evropi

  • 2
budimpešta vožnja brodom, parlament Foto: Pixabay/David Mark

Kako su putovanja znatno otežana zbog pandemije virusa korona i rasta broja obolelih, Mađarska je idealna destinacija, jer državljanima Srbije nije potreban test, kao ni potvrda o vakcinaciji.

Budimpeštaje jedan od bisera evropskog kontinenta, ali takođe važi za jednu od najpotcenjenijih evropskih prestonica. Ona je puna istorijskih blaga, a najznačajnije zgrade i spomenici, po kojima je taj grad prepoznatljiv, najlepše se vide sa Dunava.

Ponuda za krstarenje Dunavom je mnogo; možete da plovite i u dnevnim i u večernjim satima, da odaberete vožnju koja traje sat ili dva, da se opredelite za piće ili, pak, večeru na brodu... Za koju god opciju da se odlučite, uživanje je zagarantovano.

Kako Budimpešta na svakom koraku ima vidikovce sa kojih se vidi grad, vožnja brodom je ipak pravi pogodak uveče, jer pod noćnim nebom, kada su građevine pod svetlima, sve dobija drugačije ruho.

Za cenu od 10 evra po osobi za dva sata vožnje Dunavom, očekivala sam minijaturni brod sa ugrađenim klupicama, poput onog kojim sam na istu turu išla pre devet godina. Malo je reći da sam bila zatečena kada sam na doku ugledala ogroman brod, kom su ime darovali po grofu Ištvanu Sečenjiju.

Dočekao me je brod sa više spratova, sav u sjaju, sa kristalnim lusterima... Klasična muzika koja je dopirala sa druge strane broda, gde su drugi turisti uz plovidbu bukirali i večeru, dodatno je upotpunila doživljaj.

Najbolja opcija za takvu noćnu vožnju ipak jeste da kupite piće, izađete na palubu na pramcu broda i uživate u pogledu, dok plovite uz obalu koja se nalazi pod zaštitom UNESCO.

Tokom vožnje brod se kreće izuzetno sporo, što je odlično i za one koji možda imaju strah od vode i brodova.

Zgrada koju je nemoguće obuhvatiti pogledom

Kada napusti dok, kreće ka zgradi Parlamenta, jednom od najlepših zdanja u Budimpešti. Posmatranje Parlamenta sa Dunava ostavlja potpuno drugačiji utisak, s obzirom na to da celo to neogotičko zdanje sa kopna možete da vidite samo iz Budima, a kada mu priđete sa peštanske strane, njegovu visinu od 96, a dužinu od 268 metara ne možete da obuhvatite pogledom.

Sa reke je moguće proći celu dužinu tog simbola Budimpešte, a pogled će vam sigurno uhvatiti barem neka od 90 figura poznatih ličnosti iz mađarske istorije koje ukrašavaju spoljašnjost zgrade.

Od parlamenta brod plovi do Margaret mosta, gde se okreće i vozi ka ostalim znamenitostima mađarske prestonice.

Vožnja ispod šest mostova

Dok ispijate piće na palubi broda, proći ćete ispod šest mostova tog grada. Nakon obilaska parlamenta, sa budimske strane znamenitosti se ređaju dokle god vam pogled seže... Opasan zidinama nalazi se budimski dvorac, a pogled nam je, naravno, prva privukla lepota belog kamena Ribarskog bastiona i tornja Crkve Svetog Mateje.

Na putu ispod čuvenog Lančanog mosta, Elizabetinog (Eržebetinog) mosta, Mosta slobode, sve do Mosta Petefi, imali smo priliku da pod otvorenim noćnim nebom sa vode vidimo čuvenu zgradu Gelert banje sa termalnom vodom, koju zovu najvećom i najlepšom u Mađarskoj.

Pažnju nam je privukla i Centralna pijaca, koja odiše lepotom kako spolja, tako i, kako smo naknadno saznali, i iznutra.

Na putu ka čuvenoj Citadeli na kojoj se nalazi Spomenik slobode, koji možete da vidite i sa reke, proći ćete i pored predivne Crkve Svete Ane, kao i drugih verskih zdanja, muzeja, ali i velelepne Mađarske akademije nauka, vile građene u neorenesansnom stilu.

Srpski zvuci na brodu

Kada pomislite da se uživanju bliži kraj, ugođaj postaje potpuniji jer muzičari iz drugog dela broda dolaze i do onih koji nisu seli da večeraju, već "samo" da uživaju u pogledu. Kako je na brodu bilo turista sa svih strana Evrope, muzika je bila prilagođena toj atmosferi, te smo uživali u mađarskim, italijanskim, španskim, srpskim i mnogim drugim pesmama.

Krstarenje Dunavom definitivno je stavka koju u Budimpešti nijedan turista ne bi trebalo da se zaobiđe. Umesto pića u kafiću, odvojite jedno veče svog boravka i nazdravite na drugoj najdužoj reci u Evropi.

Video: Brod greha: Trista Nemaca isplovilo kako bi se ceo vikend vezivali i bičovali

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    11. oktobar 2021 | 21:13

    Ej, plovi ladja i na ladji draga ej, plovi ladja i na ladji draga I sa ladjom tudom, tudom tud Madjarom, tudom, tudom Madjarica mlada

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA