≫ 

Najstariji živi grad na svetu je i duhovna i gastronomska prestonica Indije

Najverovatnije je još od 1800. godine pre naše ere naseljen ovaj indijski grad, u kome se danas mogu isprobati fenomenalni lokalni specijaliteti

  • 0
Varanasi, Indija, indijska hrana, vegetarijanska hrana Foto: Pixabay/1222komalkumari1222

Odavno poznat kao indijska prestonica duhovnosti, grad Varanasi danas mami drugu vrstu hodočasnika. Ljubitelji vegetarijanskog načina ishrane ovde imaju prilike da uživaju u svim čarima takve vrste ishrane.

Grad poznat po tome što je među najstarijim živim gradovima na zemlji, naseljen je najverovatnije još od 1800. godine pre nove ere. Jedan je od najsvetijih gradova za Induse širom sveta.

Svakoga dana na desetine hiljada poklonika hinduističke religije silaze niz 88 gradskih stepenika i uranjaju u reku Gang, kako bi na taj način simbolično sprali svoje grehe. Ožalošćeni rođaci hrle na dve lokacije, namenjene kremaciji u Varanasiju, gde lomače gore danonoćno, verujući da Šiva tu pruža oslobođenje i spas svima.

Prema hinduističkom verovanju, Šiva, kao razarač univerzuma je nekada davno osnovao Varanasi. Budući da Šivini sledbenici veruju da je on vegetarijanski bog, to većina stanovnika poštuje strogu, čisti vegetarijansku ishranu.

- Moja porodica i ja smo generacijama čisti vegetarijanci. Odbijamo čak i da pijemo vodu u kući, u kojoj se konzumiraju jaja - izjavio je za BBC Travel Rakesh Giri, jedan od stanovnika.

Duhovna prestonica zemlje

Iako čak i ljubitelji indijske kuhinje radije biraju neke poznatije destinacije u zemlji, sve je više onih koji upravo Varanasi otkrivaju kao pravi kulinarski raj. Mnogi poznati svetski kuvari su u ovom indijskom gradu pronašli inspiraciju za specijalitete, koje spravljaju u svojim restoranima.

Kuvar po imenu Vikas Kana, koji je svake godine u periodu od 2011. do 2016. godine svake godine dobijao Mišelinovu zvezdicu, vodio je jedan od restorana na Menhetnu. Ono što ga je opčinilo bile su palačinke pripremljene od heljdinog brašna, koje se služe u jednom od hramova u Varanasiju.

- Dao sam sve od sebe da ih ponovo napravim u svojoj kuhinji na Menhetnu. Imaju rajski ukus - izjavio je Kana za Lonely Planet prošle godine.

Varanasi, Indija, indijska hrana, vegetarijanska hrana Foto: Pixabay/Vitamin

Čak je i jedan od najslavnijih indijskih kuvara, Sanjeev Kapoor istakao svoju naklonost prema hrani Varanisija, naglašavajući da grad ima odličnu ponudu vegetarijanskih jela.

U zemlji u kojoj je 80% hunduista i 20% vegetarijanaca, opcije jela bez mesa su sasvim očekivane u Indiji. Ipak, ono što vegetarijansku kuhinju Varanasija čini tako zanimljivom jeste to što su specijaliteti pod direktnim uticajem snažnog osećaja duhovnosti, koji je sveprisutan.

Takozvani sattvic meni zasnovan je je na principima ajurvede i podrazumeva najstrožija pravila vegetarijanstva, koje propisuje apsolutni oblik hinduizma, poznat i kao Sanatana dharma. U pitanju je princip pripreme hrane, koji je strogo definisan i podrazumeva zabranu korišćenja crnog i belog luka. Za te namirnice se veruje da utiču na povećanje i agresije i besa, ali i da dovode do anksioznosti.

- Skoro svako hinduističko domaćinstvo u Varanasiju ima oltar posvećen Šivi u kući. Jesti meso kod kuće je nezamislivo - objasnio je sveštenik u hramu Kaši Vishwanath, Abhishek Shukla i dodao:

Poštovanje satvičkog prioriteta je za one koji žele da dođu do spasenja, budući da se veruje da bi naše duše patile kao one koje smo zbog hrane "ubili". Meso, crni i beli luk pogoršavanju sklonosti, suprotne od "sattvic" režima isrhane, otežavajući ljudima da se koncentrišu i pravilno rasuđuju.

Varanasi, Indija, indijska hrana, vegetarijanska hrana Foto: Pixabay/balouriarajesh

Mnogi restorani u Varanasiju ipak služe meso i jela od mesa za zapadnjačke turiste, ali i za one koji nisu ljubitelji vegetarijanskih specijaliteta, dok se lokalna "sattvic" jela pripremaju uglavnom u kućama.

Pre dve godine je Hindu-nacionalistička Vlada BJP-a zabranila prodaju i potrošnju mesa u krugu od 250 metara od svih hramova i znamenitosti u Varanasiju.

Upravo to je podstaklo vlasnike ugostiteljskih objekata da počnu da nude lokalne specijalitete, pripremljene prema sattvic receptima koji su se generacijama prenosili sa kolena na koleno.

Procenjuje se da je između 40 i 200 sattvic restorana, usmerenih na lokalnu kuhinju, što je značajan skok.

Meni jednog od takvih restorana, "Shree Shiva" menja se dva puta dnevno, u zavisnosti od toga šta je tog dana u ponudi na lokalnoj pijaci.

Tri kuvara su posle pažljivog eksperimentisanja osmislili formulu, koja im omogućuje da pripremaju različite vrste sosova u kombinaciji pet ključnih sastojaka i to indijskog oraha, semenki dinje, maka, paradajza i takozvanog chironji, semena orašastih plodova koji rastu samo u severnom delu Indije.

Iako je ponuda restorana sasvim zadovoljavajuća, ne manjka ni specijaliteta koji se mogu prezalogajiti s nogu.

Video: Sveta reka u kojoj se kupaju poklonici, a okolo pliva toksična pena

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA