≫ 

Ostrva neslavne istorije danas su jedna od atrakcija grada na Bosforu

Od Stambola su Prinčevska ostrva udaljena između 19 i 28 kilometara

  • 0
Prinčevska ostrva, Istanbul Foto: Pixabay/bpolat

Brojne su znamenitosti Istanbula koje vredi posetiti. Jedna od njih su i Prinčevska ostrva. Ovaj arhipelag čini devet ostrva, koje zapljuskuju vode Mramornog mora.

Naziv duguju tradiciji, koja je bila primenjivana još u vizantijskom periodu. Tada su brojni pretendenti na presto bili proganjani i slati upravo na ova ostrva.

Od Stambola su Prinčevska ostrva udaljena između 19 i 28 kilometara. Sa gradom su četiri ostrva arhipelaga povezana redovnom brodskom linijom.

Prinčevska ostrva, Istanbul Foto: Pixabay/2427999

Ostrva bez vozila

Blizu 90 minuta traje vožnja do Prinčevskih ostrva. Brodske linije deo su gradskog saobraćaja Istanbula i redovno saobraćaju. Četiri od devet ostrva su otvorena za posetioce. Na svakom od njih nije dozvoljeno korišćenje motornih vozila, već je prevoz organizovan konjskim zapregama.

Osim ostrva Bujukada, dostupna su i ostrva Kinaili ada, Burgaz ada i Hejbeli ada. Tokom istorije, Prinčevska ostrva su menjala naziv. U doba antike nazivana su Narodna, tokom ranog srednjeg veka Monaška, da bi u doba vladavine Vizantije nazvana Prinčevska. Zbog stena poznatih po crvenkastim nijansama, koje se mogu videti na ostrvima, nazivana su i Crvena ostrva, a u turskom jeziku je uobičajeni naziv Adalar. Ukupan broj stanovnika je procenjen na oko 15.000, s tim što se taj broj značajno uvećava tokom letnje sezone.

Atrakcije Prinčevskih ostrva

Najveće ostrvo je Bujukada i smatra se svojevrsnim administrativnim centrom čitavog arhipelaga. Osim letnjikovaca i smeštajnih objekata, na ovom ostrvu se nalaze i brojni ugostiteljski objekti i drugi sadržaji koje mogu da koriste turisti.

Veći deo ovog ostrva prekriven je bogatim četinarskim šumama. Na njemu se nalazi i takozvano Hristovo brdo, na nadmorskoj visini od 163 metra, na kome dominira i pravoslavni manastir Preobraženja Gospodnjeg. Na vrhu poznatom kao Juce brdo, koje se nalazi na 201 metar nadmorske visine u južnom delu ovog ostrva, nalazi se takođe pravoslavni manastir posvećen Svetom Đorđu, koji je najverovatnije izgrađen tokom 6. veka. Osim dve pravoslavne bogomolje, na ovom ostrvu se nalazi i Hamidij džamija, izgrađena u vreme sultana Abdulhamita Drugog.

Prinčevska ostrva, Istanbul Foto: Pixabay/vedatzorluer

Mornarička akademija turske vojske nalazi se na ostrvu Hejbeli ada ili Halki, koje je površine oko 2,4 kvadratna kilometra. Interesantno je da se na tom ostrvu takođe nalazi i pravoslavna crkva, za koju se zna da je podignuta neposredno pre pada Konstantinopolja 1453. godine i smatra se da je poslednja svetinja podignuta na tom području pre tog značajnog događaja. Danas je moguće posetiti je, ali samo uz posebnu dozvolu. Pored toga, grčka pravoslavna škola je funkcionisala na ovom ostrvu, ali je ona danas zatvorena.

Izuzev grčke pravoslavne crkve, na ostrvu Burgaz ada ili Antigoni, odnosno Pirgos kako se još naziva, nalazi se i kuća, u kojoj je rođen turski pisac Sait Faik.

Ostrvo Kinaili ada nosilo je i naziv Proti (od grčke reči u značenju prvi) jer je najbliže Istanbulu. Najviši vrh ovog ostrva nalazi se na 115 metara nadmorske visine, a samo ostrvo obuhvata površinu od oko 1,3 kilometara kvadratna. Brojni su pretendenti na vizantijski presto ovde bili prognani, a neki od njih su u nekadašnjim pravoslavnim manastirima na ostrvu, u kojima su boravili i skončali. Danas su mahom vidljive samo ruševine tih svetinja, a ostrvo je poznato po brojnim letnjikovcima stanovnika Istanbula.

Video: NATO se znoji a morska voda ključa: Sve zbog grčkog ostrva uz obalu Turske

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA