≫ 

Beli pesak i nestvaran zalazak sunca samo su delić idile: Osetite čarobnu egzotiku Kariba

Srpski turisti koji posećuju Dominikansku Republiku samostalno, moraju pribaviti mnoga dokumenta. Ali oni koji imaju organizovan smeštaj u hotelskim kompleksima, o tome ne moraju da brinu

  • 0
Dominikana, Karibi Foto: Pixabay/martinstr

Retko koja zemlja se može pohvaliti uspehom tokom pandemije kao Dominikanska Republika u tom delu sveta, pa ne čudi što broj posetilaca daleko nadmašuje ostale karipske destinacije.

Za razliku od mnogih drugih karipskih zemalja, Dominikanska Republika ne zahteva dokaz o vakcinaciji, rezultate testa ili karantin za putnike iz većine zemalja.

Međutim, kada su u pitanju državljani Republike Srbije, zahteva se samo negativan test, ali isključivo ako je reč o samostalno organizovanom putovanju. Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije navedeno je da nije potrebno pokazati sertifikat o vakcinaciji, kao ni negativan PCR test, za turiste koji imaju organizovan smeštaj u hotelskim kompleksima.

Dominikana Dominikana / pixabay.com

Ipak, ukoliko turisti posećuju bilo koji ugostiteljski objekat, tržni centar, prodavnicu, banku ili sportski centar van hotelskog kompleksa, neophodno je da prilikom ulaska pokažu validan dokaz o vakcinaciji uz lični dokument. Ukoliko turista iz naše zemlje nema dokaz da je primio dve doze vakcine, neophodno je da tom prilikom pokaže original PCR testa, čiji rezultat naravno mora biti negativan, s tim da test ne sme biti stariji od sedam dana i mora biti urađen u ovlašćenoj državnoj instituciji.

Sve navedeno odnosi se na putnike straije od 12 godina.

Osim navedenih uslova, za ulazak na teritoriju Dominikanske Republike potrebna je i validna viza, odnosno turistička propusnica, koja ima rok važnosti od 30 dana i košta 10 američkih dolara. Turističku propusnicu putnici treba da pribave na namenskom šalteru na aerodromu, prilikom ulaska na teritoriju zemlje. Još jednu obavezu imaju turisti i to prilikom izlaska iz zemlje, kada je neophodno da plate iznos od 20 američkih dolara.

Na svu sreću, ovi detalji su nepoznati većini putnika koji odlazena ovu destinaciju organizovano, prosto zato što većina agencija u cenu aranžmana uračunava sve te troškove. Ukoliko se putuje u samostalnoj režiji, trebalo bi pripremiti toliku svotu novca i prilikom ulaska i prilikom izlaska iz zemlje.

Dominikana, Karibi Foto: Pixabay/12019

Zašto je popularna destinacija?

Beli karipski pesak i odlični hoteli visoke kategorizacije, ali i izuzetno ljubazni domaćini, primarni su razlozi zbog kojih turisti iz celog sveta biraju baš Dominikanu za odmor.

Ono što mnoge fascinira jesu ipak domaćini. Uprkos prilično teškim uslovima u kojima žive, svako od njih će vam uputiti osmeh. A ništa nije čudno ni da ih čujete kako pevaju dok rade ili da uživate u njihovoj igri, kada čuju neku lepu latino melodiju.

Hoteli u ovoj zemlji su posebna priča. Osim onih koji su poznati širom sveta, ima i onih koji su poznati među turistima - obožavateljima Dominikane kao destinacije. I u svima njima se osoblje maksimalno trudi da udovolji gostima.

Većina rizorta nudi uslugu na bazi All Inclusive, što turistima pruža mogućnost da uživaju u izuzetnim jelima. Ipak, ono što će opčiniti svakoga ko poseti Dominikanu, čak i ako je pre toga imao prilike da uživa u nekom hotelu visoke kategorizacije na drugoj destinaciji, jeste ponuda voća. Kako onog za koje znaju mnogi, tako i onog koje uspeva samo u tom delu sveta. I mada znamo ukus, ananasa, narandži, banana i drugog voća, ono na Dominikani ima zaista poseban ukus.

Dominikana, Karibi Foto: Pixabay/luidmilakot

Zahvaljujući nekonvencionalnoj strategiji za sticanje konkurentske prednosti, broj posetilaca je drastično povećan. Akcenat je stavljen na vakcinaciju zaposlenih u sektoru turizma. Prema podacima Ministarstva turizma, gotovo 100% od 174.000 njih je vakcinisano. – Znali smo da je to rizik i želeli smo da ga preuzmemo - izjavila je Žaklin Mora, zamenica ministra turizma za Nytimes i dodala da je strategija funkcionisala.

Prema njenim tvrdnjama, prošle godine je zemlja zaradila oko 5,7 milijardi dolara od turizma, dok je istovremeno održavala nižu stopu smrtnosti u odnosu ne samo na Meksiko, nego i na druge zemlje, koje su imale mnogo restriktivnije mere.

U jednom trenutku su se radnici u turističkom sektoru, ali i medicinsko osoblje pobunili protiv obaveze nošenja maski i pokazivanja dokaza o vakcinaciji za zaposelene u sektoru turizma, što nije važilo i za turiste. Zato su krajem januara donete nove, malo oštrije mere, s tim da i dalje rizorti na Dominikani nisu pogođeni njima.

Video: Da li je ovo plaža iz raja? More čisto kao suza a u vodi preplanuli prinčevi na belim konjima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA