≫ 

Najveća sakralna građevina na svetu nalazi se i na zastavi jedne zemlje: Pogodite koje

Ovaj, možda i najznačajniji arheološki lokalitet na području čitave jugoistočne Azije, u blizini grada Sijem Reap, nalazi se na Listi svetske kulturne baštine UNESCO-a

  • 0
Angkor, Kambodža Foto: Pixabay/hassangill

Kako izgleda budističko verovanje u materijalnom smislu najbolje se da videti u nekadašnjoj prestonici Kmerskog carstva. Iako Kambodža važi za jednu od siromašnijih zemalja u finansijskom smislu, može se pohvaliti duhovnim bogastvom oličenim u Angkoru.

Ovaj, možda i najznačajniji arheološki lokalitet na području čitave jugoistočne Azije, u blizini grada Sijem Reap, nalazi se na Listi svetske kulturne baštine UNESCO-a.

Osim hrama Angkor Vat, na površini većoj od 400 kvadratnih kilometara, može se videti i grad Angkor Tom, ali i mnoge druge zanimljive građevine, za koje je utvrđeno da datiraju iz perioda između 9. i 15. veka.

Angkor, Kambodža Foto: Pixabay/DEZALB

Najmističnije mesto na celom svetu

Budući da jeste utvrđeno da je prestonica Kmerskog carstva bila napuštena, ali ne i razlog za to, ne može se ne osetiti duh mističnog. Kompleks velelepnih hramova, u okviru arheološkog lokaliteta Angkor Vat, posebno je interesantan. Pored toga što se mogu na delu videti osnovne karakteristike kmerske arhitekture, a zbog svoje impozantnosti, važi za najveću sakralnu građevinu na celom svetu.

Poznato je da je hram Angkor Vat najpre bio posvećen bogu Višnu i da je bio namenjen pripadnicima hinduističke religije. Vremenom je postao budistički hram. Smatra se najbolje očuvanim na čitavom lokalitetu.

Koliki značaj ima u istoriji i kulturi zemlje, jasno pokazuje i podatak da se njegov prikaz nalazi na državnoj zastavi Kambodže.

U Angkoru postoji više od 15 hramova. Među najpoznatijima je, osim Angkor Vata, i Ta Proma i Angkor Toma. Posebno su zanimljivi manji hramovi, koje vredi posetiti, a koje često ne obilazi baš mnogo turista. Samim tim je i istraživanje i uživanje mnogo mirnije, prosto zato što u njima nema toliko gužve kao u onim najpoznatijim.

Angkor, Kambodža Foto: Pixabay/Falco

Šta treba da znate pre putovanja?

Iako je u pitanju jedan od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u zemlji, treba se svakako pre obilaska informisati o nekim sitnicama.

Najpre, karte se plaćaju i kupuju isključivo na zvaničnoj blagajni. Može se kupiti jednodnevna, trodnevna i sedmodnevna ulaznica, a cene se kreću od oko 40 do oko 70 američkih dolara po osobi.

Nemojte se zanositi da Angkor možete obići pešice. Dostupna je mogućnost obilaska biciklom ili takozvanim tuk-tukom. Precizirajte odmah koliko će vas koštati vožnja, kako ne biste sebe doveli u neprijatnu situaciju.

Kad krenete u obilazak drevnih hramova, to i dalje ne znači da ne morate poštovati kodeks oblačenja. Odeća mora biti prigodna, bez obzira na trenutne vremenske prilike. Čuvari neće pustiti nikoga kome su ramena i kolena otkriveni.

Nemojte se iznenaditi ukoliko oko vas budu trčkarali majmuni. Oni i jesu, zapravo jedini stanovnici ovog drevnog mesta. Iako dozvoljavaju turistima da ih fotografišu koliko god žele, nisu baš raspoloženi za maženje.

Zbog vremenskih prilika, ne zaboravite da ponesete i dovoljnu količinu vode. U kompleksu postoje mesta na kojima možete da nešto popijete i prezalogajite.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA