ŽENSKE MUKE: Pakao zvani PMS

Za mnoge žene predmenstrualni sindrom (PMS) predstavlja vrlo neprijatnu najavu mesečnog ciklusa, ali zašto do njega uopšte dolazi?

  • 4

Najnovija istraživanja ukazuju na to da promene raspoloženja i razdražljivost nisu usko povezani s menstruacijom i periodom od nekoliko dana pre nje. Novozelandski naučnici otkrili su da samo 15 odsto od 50 žena koje su učestvovale u istraživanju imaju klasične simptome PMS-a u vidu lošeg raspoloženja pred menstruaciju.

Čak 38 odsto ispitanica nije menjalo raspoloženje tokom faza ciklusa, dok 9 odsto smatra da su češće neraspoložene van predmenstrualne faze. S druge strane, 37 odsto anketiranih žena tvrdi da im se raspoloženje nikada ne menja.

Ipak, to ne znači da polni hormoni ne izazivaju određene promene. Progesteron, koji dominira drugom polovinom ciklusa, ima snažan uticaj, pa se kod blizu 80 odsto žena efekti PMS-a ipak javljaju u nekom obliku. Čak 20 odsto žena ima tako izražene tegobe da ih PMS ometa u svakodnevnom životu!

PMS-u se pripisuje čak do 100 simptoma koji se dele u četiri kategorije.

Tip 1:  zabrinutost, napetost, razdražljivost i promene raspoloženja

Tip 2:  plačljivost, zaboravnost, loša koncentracija i nesanica

Tip 3:  nadutost i osetljivost grudi, oticanje donjeg stomaka, članaka i prstiju


Tip 4:  neodoljiva želja za slatkišima, povećan apetit, malaksalost, vrtoglavica i glavobolja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA