LEŽIŠ GOLA 2 SATA DNEVNO: Bizaran oglas za posao u Hrvatskoj - Tražimo seksi devojku sa čijeg će tela gosti da jedu!

- Ne mora se biti potpuno gola / intimni delovi mogu biti pokriveni nalepnicama i listićima - između ostalog stoji u oglasu

  • 9

Na društvenim mrežama pojavio se oglas u kom se ženama nudi bizaran posao u suši restoranu koji je uzburkao sve Splićane.

CRNOGORSKI OGLAS GODINE: Traži devojku za ISPIJANJE KAFE, plaća je 4 evra na sat (FOTO)

U tom oglasu piše sledeće:

- Glumi se stalak za hranu na stolu. Leži se dva puta po sat vremena dok gosti skupe hranu, pa se odlazi u bekstejdž dok se pripremi druga postava.

Ne mora se biti potpuno gola/intimni delovi mogu biti pokriveni nalepnicama i listićima. Uslov je naravno izuzetno zgodna hostesa.

Novinari Slobodne Dalmacije za komentar oglasa zamolili su Slavicu Bartulović, gradsku većnicu i predsednicu Gradske komisije za ravnopravnost polova.

- Ovo je odnos prema ženskom telu koji dolazi iz drugih kultura, koji je često pornografski i promoviše odnos prema ženi isključivo kao seksualnom objektu i igrački namenjenoj muškarcima. Lično oštro osuđujem ovakav način tretiranja žena te ne mogu a da se ne zapitam kako to da s jedne strane imamo toliko moralisanja oko davno stečenih prava žena, a sa druge strane je sveprisutno promovisanje žena kao seksualnih objekata. Ovo je pitanje o nama kao društvu u celini i dvostrukom moralu i licemernim standardima, a takođe otvara i mnoga pitanja o tržištu rada u Hrvatskoj - oštro će Bartulović.

Foto-ilustracija: Pixabay Foto-ilustracija: Pixabay

Izvršna koordinatorka udruženja Domine, koja promoviše ženska prava, Mirjana Kučer, osuđuje ovakav način tretiranja žena u javnosti.

- Nikako ne podržavam eksploataciju ženskog tela ili njegovu upotrebu u bilo kakve komercijalne svrhe, jer je to odnos prema ženi kao prema objektu. Ipak, taj deo ne bih komentarisala. To treba da istraže institucije - kazala je Kučer, napomenuvši da ovakvo oglašavanje poslova "na brzaka" takođe može imati sumnjivu pozadinu.

Erotizacija i komodifikacija nejednakosti je svakodnevna pojava u patrijarhatu gde je telo žene svedeno na dehumanizirani seksualni objekat, stvar ili robu koja je u funkciji zadovoljenja muške seksualne fantazije na kojoj seks industrija unosno zarađuje. Ovaj oglas potvrđuju tu tvrdnju.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

- Po čemu je neka mlada i "izuzetno zgodna" žena više kvalifikovana da njeno golo telo bude stalak za hranu, da bude stvar? Opšte je poznato da određene komercijalne delatnosti koje su zakonite u svojoj primarnoj delatnosti mogu poslužiti kao paravan seksualnoj eksploataciji žena kroz prostituciju, a to je prema pozitivnim propisima republike Hrvatske kažnjivo - poručila je Nikolina Zec, aktivistkinja Ženske mreže i Ženske udruženja Izvor iz Tenje.

Tanja Radmilo, sudski tumač i prevodilac i aktivistkinja za ženska prava iz Splita, zgrožena je ovim oglasom i rekla je:

- Strašno mi je pretvaranje žene u objekat, dakle, ovde bi trebalo da glumi sto, ležeći polugola, ali kao ne potpuno gola i mora da bude izuzetno zgodna, zato se svi i čude kad dođe do nasilja nad ženama. Ovo je samo produžetak radne stereotipizacije u kojoj su žene objekti i pasivne, a muškarci subjekti i aktivni i koje za posledicu imaju štetnu percepciju na sistem vrednosti primaoca.

(Telegraf.rs / Izvor: jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drvoseca

    14. oktobar 2016 | 12:46

    A jel mogu ja da glumim stalak za hranu. U penziji sam i slobodan. Imam malo vise godina, dlakav sam po telu i imam malo veci stomak. Mislim da bi se gosti odusevili.

  • Zoran

    14. oktobar 2016 | 12:06

    Sta je tu cudno kod nas toga ima stalno . Primer hotel Djerdap Kladovo ako se ne varam bili su sindikati pravosudja . Sve je ovde odavno otislo u pogresnom pravcu i nema nam spasa .

  • Teslina naslednica

    14. oktobar 2016 | 13:28

    Ovo uopste ne treba zabraniti, jer ako zena sebi dozvoli ovo pa onda joj treba raditi i gore stvari. Slazem se da zene treba zastititi od svih vidova nasilja ukoliko i dalje ne misle da su ravnopravne sa muskarcima jer ako su ravnopravne onda mogu da se zastite i same, a sto se tice ovakvih stvari svaka zena koja od sebe napravi krpu uopste nije greh ako muskarac njom obrise pod.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA