≫ 

Pila je vodu sa limunom 2 nedelje i tvrdi da je pronašla najjeftiniju fontanu mladosti

Limun i voda, jednostavan i dostupan napitak, čudo jedno - dovoljno da vam bude izazov

  • 15

Ljudi oduvek eksperimentišu sa raznim napicima u želji da pronađu eliksir - ako ne baš mladosti a ono vitalnosti. Jer biti vitalan znači biti solidno zdrav. Zato i dalje traje potraga za tim magičnim napitkom koji će nam popraviti zdravlje, odbraniti nas od bolesti i učiniti da se osećamo bar koju godinu mlađe.

Zamrznuti limun sprečava i najteže bolesti! Evo i kako

LIMUN DIJETA kakvu još niste probali! Smršajte 10 kilograma za 2 nedelje, ali samo na ovaj način

A taj napitak nije upšte tako tajanstven. On je svima veoma dostupan i zove se - voda s limunom. Ovu vodu već dugo promovišu poznate ličnosti kao veliku pomoć zdravlju, a najvažnije je to da je ona - jeftina, lako se priprema i veoma je bezbedna.

Zagovornici limun-vode tvrde da pospešuje varenje, detoksikuje jetru, briše znake starenja, ubrzava metabolizam, pomaže kod depresije i anksioznosti, ublažava gorušicu, pomaže u borbi protiv raka i smanjuje upale. Zato je jedna skeptična žena Marija J. odlučila da testira čudotvornost limun vode i pila je dve šolje dnevno dve nedelje. Evo šta je naučila.

Čisti i prolepšava ten

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Limun je bogat antioksidanatima koji sprečavaju oštećenja ćelija i štiti od slobodnih radikala, uključujući one koje dovode do bora i drugih znakova starenja na koži. (Zato serumi za kožu sadrže antioksidanse poput vitamina C, a dermatolozi kažu da je dobro jesti hranu bogatu antioksidansima.) Nisam očekivala čuda i nisam ih ni pronašla. Ali u drugoj nedelji počela sam da primećujem blaga poboljšanja na svojoj koži. Neka žarišta na njoj su se očistila, a u ogledalu sam videla da moj ten nije više tako dosadan i deluje življe.

Otklanja nadutost stomaka

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Moji prijatelji koji brinu o zdravlju uvek su tvrdili da voda s limunom - posebno topla limun-voda - može da podstakne varenje i smanji nadutost. I eksperti se slažu sa tim da limunska kiselina može da pomogne želudačnoj kiselini da svari hranu. Saznala sam da je voda s limunom pristojan izvor kalijuma, minerala koji pomaže da nivo natrijuma bude pod kontrolom. (Poređenja radi - pola šolje soka od limuna ima oko 125 mg kalijuma, a banana 211 mg.) Dakle, možda bi takođe mogla da se bori protiv zadržavanja tečnosti koje u organizmu zadržavaju soli? U početku nisam bila sigurna da li na mene voda s limunom uopšte deluje, ali nakon nekoliko dana primetila sam da mi je stomak manje naduven.

Ojačava imunosistem

Joga, Meditacija, Disanje

Citrusno voće poput limuna ima visoku koncentraciju vitamina C, antioksidant koji, pokazuju istraživanja, pomaaže organizmu da se odbrani od prehlade i smanjuje upalu u celom telu. Verovatno čovek mora da pije mnogo vode s limunom duže vreme da bi zaista primetio da mu se smiruje neko zapaljenje, jer teško je proceniti uticaj limun-vode na imunosistem u kratkom vremenskom periodu. Ali mogu da primetim da se nisam razbolela tokom mog dvonedeljnog eksperimenta.

Podstiče mršavljenje

Foto-montaža: Profimedia/Wavebreak, pixabay.com Foto-montaža: Profimedia/Wavebreak, pixabay.com

Studija u žurnalu kliničke biohemije i ishrane otkrili da polifenoli u kori limuna sprečili miševe da uzimaju dodatne masti tokom 12 nedelja. Za dve nedelje  izgubila sam pola kilograma, što može ali i ne mora da bude zbog vode s limunom. Pretpostavljam da je u mom slučaju pomogla s motivacijom. Pošto bi započela dan nečim zdravim kao što je limun-voda, bila sam raspoložena za treniranje, da jedem zdravu hranu i da preskočim kalorični sok od pomorandže i gazirana pića.

Podiže raspoloženje

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Osim svih prednosti koje ima za telo, limun-voda se promoviše kao melem za dobro raspoloženje - ta tvrdnja odmah budi skeptikla u meni. Jer ako voda s limunom zaista može da vas izvuče iz bedaka i snuždenosti, onda bi se flaširala i prodavala po 200 puta većoj ceni. Međutim - možda je tome doprinelo onih 500 grama koje sam izgubila ili sama činjenica da sam dve nedelje uspela da se striktno pridržavam svog zravstvenog plana - ali mentalno sam se osećala bolje.

Što se tiče unutrašnjih organa, to je pomalo misterija. Nemam načina da procenim da li moja jetra prošla detoksikaciju i da li moj probavni sistem zaista radi bolje. Ali nadam da je svaka promena u mom telu - kao i na njemu - bila pozitivna, zaključuje Marija. J.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Franklin

    7. mart 2017 | 10:21

    kod nas u Bosni tu vodu sa limunom zovemo limunada, bicemo velikodusni mozete i vi koristiti istu tu rijec

  • Srbin

    7. mart 2017 | 10:50

    Limun+voda=limunada

  • Srbija

    7. mart 2017 | 10:19

    Moja zena pije svako jutro vodu I limun I nista unazad tri god.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA