DŽENKINS: Ostao sam bez reči posle Kupa, ali ću posle Evrokupa poludeti!

Jedan od najboljih Zvezdinih košarkaša priznaje da bi mu osvajanje trofeja u Evrokupu izuzetno mnogo značilo * Objašnjava kako doživljava svoju ulogu igrača koji je na terenu kada se utakmica prelama i koliko crveno-belima navijači znače

  • 2

Jedan od najboljih igrača Jadranske lige, po mnogima MVP regionalnog košarkaškog takmičenja, momak koji s klupe donosi prevagu Crvenoj zvezdi, definitivno je Čarls Dženkins!

U poslednjih nekoliko mečeva, posebno u Evrokupu, poenima u ključnim momentima u velikoj meri doprineo je da crveno-beli stignu do završne faze.

Uoči revanša polufinala sa Uniksom kaže da Zvezda zna kako da igra protiv najboljih.

- Postoji ogroman motiv kada igraš protiv najjačih ekipa, favorita. To je jedna od stvari koje sjajno radimo – kada trener spremi plan igre, mi se maksimalno trudimo da ga ispunimo. Prvi duel sa Uniksom je definitivno bio naš najbolji meč u dosadašnijem delu sezone. Svi su bili zajedno, pričali smo, pomagali jedan drugom. Tadija Dragićević je uradio sjajan posao sa skokovima, kao i Raško Katić. Uspeli smo da se odbranimo, i napravili smo veliki uspeh - priča Đenka kako je sve doživeo.

Crvena zvezda je usred borbe za trofej Evrokupa. Da li tim sada drugačije pristupa utakmicama, posebno pred revanš meč kao što je predstojeći u Kazanju?

- Moraš da pristupiš svakoj utakmici na isti način. Jedna od glavnih stvari je da moraš da poštuješ svog protivnika i da ne pristupiš meču na drugačiji način. Moraš da uđeš u utakmicu sa znanjem šta ti momci mogu da urade i da budeš fokusiran na to da ih zaustaviš. Mi igramo odličnu košarku i lako je opustiti se zato što pobeđujemo.

- Doslednost je ključna i naš stručni štab radi sjajan posao time što nas drži fokusirane, što nam ne dopušta da se previše opustimo u bilo kom momentu.

Kao trener Dejan Radonjić, i Čarls smatra da prednost nije dovoljna za plasman u finale.

CARLS DZENKINS, DAMJAN STOJANOVSKI

 - Sada protiv Uniksa nema razloga da spustimo gard dole i da se opustimo zato što oni prilično lako ostvaruju pobede na domaćem terenu. Bez obzira na sve, bez obzira na prednost koju imamo iz prvog meča, moramo da izađemo na teren i igramo dobru košarku. Lakše je igrati sa prednošću, ali oni su dobar tim koji je sposoban da postiže mnogo poena. Moramo da se fokusiramo da zaista pobedimo i u toj utakmici.

Drugi najbolji poenter u timu i među igračima koji provode najviše poena na terenu, ali utakmice započinje sa klupe.

- Prošle godine uopšte nisam igrao. Velika je prilika kada ulaziš sa klupe i predstavljaš „varnicu“ u igri. Ja sam lično u stanju da gledam prvih nekoliko minuta meča i da vidim kako se on razvija. Vidim da li je potrebno da uđem i održavam ritam koji su nametnuli starteri, ili možda da unesem u tim više energije.

 

- Bolje je nego što sam očekivao. Saigrači i stručni štab mi veruju, kada se utakmica prelama ja sam na terenu i srećan sam sa ulogom koju mi je trener dao.

Zvezda je jedini preostali tim u Evrokupu koji je u to takmičenje došao nakon eliminacije iz prvog dela sezone u Evroligi. Bez obzira na to, igrači su ostali fokusirani posle razočaranja.

- Mislim da smo mnogo naučili u Evroligi. Imali smo utakmice protiv Lokomotive i Makabija koje je trebalo da dobijemo, protiv Panatinaikosa smo zaostajali 17 poena. Igrali smo puno neizvesnih utakmica, nadigrali smo neke zaista dobre timove i uprkos tome nismo uspeli da pobedimo, ali uspeli smo da izvučemo pouke iz tih mečeva. To nam je pomoglo u drugom delu sezone.

Sem pobeda, kada neko priča o Zvezdi, ne može da ne spomene navijače u Kombank areni. Koliku razliku oni prave na terenu? Koliko vas poguraju?

- Bez obzira na sve, naši navijači navijaju, skaču i pevaju čitavu utakmicu. Oni te drže u utakmici sa energijom koju unose u nju. Kada gubimo, to se uopšte ne vidi jer je energija koju oni donose stalno prisutna. To nam mnogo pomaže.

- Mi smo organizovani tako da se borimo bez obzira na sve, važno je da dajemo sve od sebe do poslednjeg zvuka sirene. Takvi su i naši navijači, oni nastavljaju da pevaju i da se dobro provode na utakmici do kraja i to nas motiviše da nastavimo da igramo.

Sada kada ste toliko blizu, Zvezdin cilj je verovatno da pokuša da osvoji trofeja Evrokupa na kraju sezone. Koliko bi takvo dostignuće značilo tebi, tvom timu i navijačima?

- Veoma bi značilo. Bilo je značajno da uđemo u polufinale jer Crvena zvezda nikada ranije nije došla toliko daleko u ovom takmičenju. Trofej bi mnogo značio klubu i navijačima. Ja sam lično ostao bez reči kada smo osvojili Kup Radivoja Koraća. Nikada ranije nisam ništa osvojio. I bio sam srećan da podelim to sa ovim klubom. Ako budemo imali dovoljno sreće i osvojimo Evrokup, verovatno ću izgubiti razum i potpuno poludeti - priznao je Đenka.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA