BERTOMEU, PRVI ČOVEK EVROLIGE: Teško da će Partizan dobiti vajld-kard!

Izvršni direktor Evrolige poručio da srpski šampion ne može mnogo da se nada dobijanju specijalne pozivnice sledeće sezone u tom takmičenju

  • 17
ABA Liga, Koktel, Đordi Bertomeu Foto: Marko Todorović

Izvršni direktor Evrolige, Đordi Bertomeu, posmatraće u "Kombank areni" finalni susret fajnal-fora ABA lige između Cibone i Cedevite, zajedno sa operativnim direktorom Edvardom Skotom.

Prvi čovek najboljeg klupskog evropskog takmičenja da ne veruje da će Partizan, niti bilo koji drugi klub iz ABA lige, osim finalista završnog turnira moći da dobije vajld-kard za narednu sezonu.

Crno-beli nisu uspeli da se plasiraju u finale fajnal-fora, zbog čega su izgubili mesto u Evroligi, gde su redovan učesnik proteklih 12 godina.

- Evroliga će dati vajld-kartu, a nju dobijaju zemlje za koje mislimo da pomažu ligi da raste i gde je košarka popularna. Teško je da će neko iz ABA dobiti vajld-kard, ali moramo da sačekamo kraj ostalih liga, pa da vidimo - rekao je Bertomeu, dodajući:

- Teško da će neko iz Srbije dobiti.

On je rekao da mu je drago što je uspeo da izdoviji vreme da dođe na završni turnir regionalnog takmičenja.

- Imali smo ranije problema da dođemo zbog fajnal-fora Evrolige, ali sada smo pomerili to, pa smo došli da budemo sa prijateljima. ABA liga ima sa nama dobre odnose i drago nam je da to traje 13 godina i da imamo odličnu saradnju - rekao je Bertomeu.

Na pitanje šta će se desiti ukoliko Cibona zbog finansijskih problema ne bude mogla da bude učesnik, izvršni direktor Evrolige je odgovorio:

- Glupo je da pričamo sada kada se bore za titulu i treba sačekati da vidimo kada se završi liga, i da vidimo koji klub ima problema sa finansijama. Moramo sesti sa čelnicima ABA. Ako Cibona, ne može, naći ćemo rešenje sa Jadranskom ligoim i videti da zamenimo tim iz lige koji može da bude učesnik.

Bertomeu ne želi da komentariše koji je sistem za završnicu lige bolji - fajnal-for ili plej-of.

- Svaka liga ima slobodu da usvoji svoj sistem. Mi se ne mešamo, ali definišemo pravila za ulazak u Evroligu. Želimo prvog i drugog u ligi, bez obzira da li su u regularnom delu bili treći ili četvrti. To je sport, prošle godine igrali su dva kluba iz Srbije, sada će dva iz Hrvatske. Slovenci i Crnogorci nisu bili srećni, ali to je sport. Mi poštujemo pravila lige i za nas je fajnal-for okej - istakao je Evroligin izvršni direktor.

Crvena zvezda je zahvaljujući prvom mestu u regionalnom delu takmičenja obezbedila mesto u kvalifikacijama. Da li bi ona mogla da bude organizator?

- Zašto da ne? Ali rano je, moramo da sačekamo kraj svih liga i da vidimo ko će igrati u kvalifikacijama. Evroliga će odlučiti gde će se organizovati - da li Beograd, Španija Litvanija ili neka druga zemlja - rekao je Bertomeu, a o spekulacijama da bi srpska prestonica mogla da organizuje fajnal-for Evrolige rekao je:

- Niko nije došao kod nas i rekao da želi da organizuje fajnal-for. Tu treba dosta organizacje od grada, kluba i saveza. Niko nije došao da nas pita, a ukoliko dođe, biće super - kazao je Bertomeu i isključio proširenje lige na 32 kluba.

- Ako budemo imali toliko klubova, bićemo popularni i resićemo probleme. Ali ne mislimo da bismo imali toliko kvaliteta. Mislimo da je 24 kluba dovoljno da bismo imali pravi kvalitet.

Bertomeu smatra da Evroliga ne dobija na kvalitetu ako je igraju tri abaligaša.

- Imali smo ranije tri tima, ali je pokazano da kvalitet nije na nivou. Zato smo odlučili da idu dva, a da treći ide u kvalifikacije. Ako timovi odgovore kvalitetom, moguće je da se nešto promeni, ali odluka je samo zbog rezultata poslednjih godina. Respektujemo istoriju košarke na ovim prostorima, ali gledamo rezultate. Ako neko ne pobedi dve utakmice u sezoni, jasno je da nema kvalitet - zaključio je Đordi Bertomeu.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    27. april 2014 | 17:36

    Bartomeu, a koji jos klub u Evropi ima prosek od 7500 vatrenih navijaca, zbog kijuh zvaki tim kiji dolazi u Beograd ih spominje, koji to jos klub u Evropi igra Top16 sa starosnim prosekom igraca od 22 godine i koji to jos klub u Evropi igra uzastopno 13 evroliga, a da mu je budzet 2,5 miliona evra?

  • Svi uslovi ispunjeni

    27. april 2014 | 17:51

    Pa sve uslove koje je naveo ispunjava Srbija i Partizan.Pa ja evo kao navijac Zvezde to kazem.Ovde je kosarka popularna,ovo je zemlja kosarke.Na mecevima Evrolige najbolja atmosvera je ona u Beogradu ko god da je ucesnik.Ako neko pomaze ligi da raste onda je to pre Partizan neko neki poljski,ceski,madjarski ili ukrainski klubovi.Iskreno,Evroliga je prosle sezone bila bogatija za Zvezdu,a ove godine ce biti daleko siromasnija izostankom Partizana a i Zvezde najverovatnije.

  • Istina

    27. april 2014 | 17:37

    Govnar!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA