Pre 40 godina u evropskom fudbalu desilo se nešto što bi moglo da se ponovi 2014! (FOTO)

Crvena zvezda u Srbiji, Liverpul u Engleskoj, Atletiko Madrid u Španiji, Juventus u Italiji, Benfika u Portugalu, Olimpijakos u Grčkoj, Ajaks u Holandiji, Bazel u Švajcarskoj i Klub Briž u Belgiji, svi su oni bili šampioni svojih zemalja 1973. godine, a velike su šanse da se to ponovi i sada

  • 24

Da li evropski fudbal ponovo doživljava 1973. godinu? Verovatno vam posle ovoga ništa nije jasno, ali pojasnićemo vam. Pisali smo već o crveno-belom evropskom proleću, a sada postoji velika verovatnoća da u deset liga u Evropi šampioni postanu timovi koji su to bili i pre 41 jedne godine.

Crvena zvezda u Srbiji, Liverpul u Engleskoj, Atletiko Madrid u Španiji, Juventus u Italiji, Benfika u Portugalu, Olimpijakos u Grčkoj, Ajaks u Holandiji, Bazel u Švajcarskoj i Klub Briž u Belgiji, svi su oni bili šampioni svojih zemalja 1973. godine, a velike su šanse da se to ponovi i sada.

Možda još interesantnija jeste činjenica da neki od ovih timova jako dugo čekaju na osvajanje titule u nacionalnim šampionatima, poput Zvezde, Liverpula i Atletiko Madrida.

Crveno-beli iz Beograda već šest dugih godina nisu osetili slast osvajanja šampionskog pehara u Srbiji, a sada imaju jako velike šanse za to, jer i pored poraza u večitom derbiju i dalje imaju tri boda prednosti u odnosu na Partizan, ali i bolji međusobni skor, tako su veoma blizu ostvarenju dugogodišnjeg cilja.

"Jorgandžije" su poslednji put podigle šampionski pehar Primere davne 1996. godine kada je na klupi sedeo Radomir Antić, a na terenu Milinko Pantić rešetao golmane iz slobodnih udaraca. Sada pod palicom Dijega Simeonea, crveno-belima iz Madrida potrebne su još dve pobede u preostala tri kola.

Najduže od svih njih na titulu čekaju na "Enfildu", čak 24 godine. "Crveni" su 1990. godine poslednji put podigli šampionski pehar na "Ostrvu" i nikada nisu trijumfovali od osnivanja današnje Premijer lige. Do prošlog vikenda izgledalo je da da će ekipa Brandana Rodžersa bez velikih problema trijumfalno završiti svoj pohod, međutim, poraz od Čelsija im je poremetio planove.

Sada je u blagoj šprednosti u odnosu na Džerarda i drugove Mančester Siti koji ima tri boda minusa, ali i meč manje, a u slučaju da dođe do poravnanja po broju bodova, "građani" su u prednosti jer imaju bolju gol razliku. Tako da se na "Enfildu" uzdaju u kiks kluba u vlasništvu prebogatih šeika, a svoju računicu ima i Čelsi koji zaostaje dva boda za Liverpulom.

Recimo, još da od deset pomenutih timova koji su bili šampioni te 1973. godine, tri kluba su to već obezbedila sada. Benfika, Ajaks i Olimpijakos su obezbedili pehare namenjene prvaku njihovih zemalja.

U ZVEZDI ŽELE PONAVLJANJE 1973. GODINE

U taboru trenutno prvoplasirane ekipe na tabeli Jelen Superlige Srbije verovatno ne bi imali ništa protiv da se čitava 1973. godina ponovi, jer tada ne samo da su postali prvaci Jugoslavije, već su u Kupu evropskih šampiona dogurali i do četvrtfinala, a na tom putu su im protivnici bili baš Liverpul i Atletiko.

Zvezda je tada u drugom kolu izbacila slavni engleski klub pobedivši ga i kod kuće (2:1), ali i na Ostrvu (2:1), a mnogi su posle toga tvrdili da je nakon tog dvomeča Liverpul promenio stil igre i počeo da igra fudbal kojim je dominirao kasnije i u Engleskoj i u Evropi.

Sa "jorgandžijama" su crveno-beli igrali u četvrtfinalu i ispali su nakon poraza na svom terenu (2:0), dok u revanšu u Madridu nije bilo golova.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takode nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs/Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare Delija

    30. april 2014 | 13:00

    Sever celi sada se veseli, crveno-beli, ajmo u napad zajedno! Sa severa nek zapeva svako, nek grmi jako Zvezda šampion! Na, na, na, na, na, na, na Zvezda šampion!

  • svicarac

    30. april 2014 | 14:10

    Kod nas osim partizana i zvezde nema ko biti prvak

  • Žagi

    30. april 2014 | 13:11

    Šta i koga Vi upoređujete??!! Live i AM igraju u najboljim ligama, a zvezda tj. naše prvenstvo je 37. na rang listi. Da nije smešno bilo bi tužno!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA