Dve decenije humanitarnih mečeva u Srbiji: Pamtite li Dandi, Olimpijakos, AEK? (VIDEO)

U poslednjih 20 godina desetak i više puta su organizovani mečevi humanitarnog karaktera, a u njima su učestvovali i Zvezda i Partizan, ali i reprezentacija Srbije i nekadašnje Jugoslavije i teniseri i mnogi drugi sportisti

  • 0

Inicijativa da Partizan i Crvena zvezda odigraju humanitarnu utakmicu od koje bi sav prihod išao na račun pomoći ugroženima od poplava koje su pogodile Srbiju naišla je na odobravanje celokupne sportske javnosti, a i čelnici oba kluba su se može se reći konačno posle dugo vremena složili oko jedne stvari.

Duel takvog karaktera između večitih rivala svakako bi pobudio i interesovanje i volju kod građana Srbije, ali i pojedinih kompanija i verovatno bi doveo do prkupljanja velikih sredstava za pomoć onima kojima je najpotrebnija.

Nije prvi put da se u našoj zemlji na ovaj način pomaže stradalima, a u poslednjih 20 godina desetak i više puta su organizovani mečevi humanitarnog karaktera.

Učestvovali su u njima i Zvezda i Partizan, ali i reprezentacija Srbije i nekadašnje Jugoslavije i teniseri i mnogi drugi sportisti.

Prvi put je odigran prijateljski meč humanitarnog karaktera nakon raspada bivše Jugoslavije u novembru 1994. godine, kada je Crvena zvezda na Marakani ugostila bratski Olimpijakos i to je bio prvi međunarodni meč odigran na najvećem srpskom stadionu nakon ukidanja sankcija i još od onog čuvenog revanša polufinala protiv Bajerna iz Minhena 1991. godine. Pobedili su beogradski crveno-beli 4:1, ali je rezultat bio u drugom planu.

Samo tri dana kasnije i Partizan je odigrao prvi internacionalni meč na svom stadionu nakon ukidanja sankcija, a crno-beli su ugostili škotski Dandi junajted. Kao i na Marakani i ovde je rezultat bio u drugom planu, a za statističare klub iz Humske je trijumfovao 3:0.

Kolika je tada navala navijača bila na stadion u Humskoj govori i podatak da Partizan nije pustio ulaz na severnu tribinu jer nije očekivao pun stadion, ali kada je meč počeo, a ispred stadiona bilo više od pet hiljada ljudi, kapije su otvorene, pa je meč crno - belih i Dandija kojeg je predvodio Gordan Petrić, gledalo oko 50.00 ljudi.

Sledeći trenutak kada je jedan srpski tim odigrao međunarodni meč u humanitarne svrhe jeste bio duel Partizana i grčkog AEK-a 1999. godine. Tada su dva tima usred bombardovanja Jugoslavije odigrala meč na stadionu u Humskoj, a povod za meč je bio da se prekine NATO agresija. Duel je prekinut pri rezultatu 1:1 u 60. minutu, kada su navijači oba tima ušli na teren želeći da zajedno poruče agresoru da prestane da ubija civile.

Pet godina kasnije reprezentacija Srbije i Crne Gore odigrala je revijalni susret protiv selekcije novinara, a čitav prihod od utakmice bio je uplaćen na račun za obnovu manastira Hilandar koji je 2004. godine pretrpeo velika oštećenja u požaru. Utakmica je završena pobedom seniorskog tima 3:2, a ostala je upamćena po slabom odazivu gledalaca.

Olimpijakos je 2007. godine uzvratio gostoprimstvo Crvenoj zvezdi iz 1994. i na stadionu "Karaiskaki" su dva tima odigrali prijateljsku utakmicu ponovo humanitarnog karaktera, a ovoga puta igralo se za žrtve katastrofalnih požara koji su pogodili Grčku. Duel je završen pobedom Pirejaca 2:1.

Pored humanitarnih mečeva koje su igrali srpski fudbaleri i drugi sportisti su itekako aktivno prethodnih godina učestvovali u poduhvatima za pomoć onima kojima je potrebna. Tako su Novak Đoković, Janko Tipsarević, Jelena Janković i Ana Ivanović organizovali i igrali na humanitarnom događaju NAJJ Srbije u Beogradskoj areni.

Takođe nekoliko godina za redom se igrao u vršačkoj hali Milenijum humanitarni košarkaški turnir "Veliki za male" na kome su učestvovale najjače evropske ekipe, celokupan prihod je bio namenjen deci kojima je pomoć bila potrebna.

Nadajmo se da će isto tako i inicijativa o Humanitarnom derbiju zaživeti i realizovati kako bi se što pre pomoglo nesrećnom stanovništu koje je ostalo bez igde ičega u kataklizmi koja je prethodnih dana pogodila Srbiju.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA