Zašto igrači Zvezde i Partizana toliko odlaze u turski fudbal?

Poslednjih nekoliko godina, odlazak fudbalera iz Srbije u Tursku postao je masovan trend, a prema rečima trenera večitih rivala novac je presudan značaj

  • 5

Turska - obećana zemlja! Odlazak Nenada Milijaša iz Crvene zvezde u Vestel Manisu samo je jedan u nizu u poslednjih nekoliko godina, gde se srpski fudbaleri odlučuju da karijeru nastave u Turskoj.

Tamošnja liga jeste kvalitetnija, ali većina igrača koji su igrali za Crvenu zvezdu ili Partizan ne idu u top klubove Turske, međutim, to što njihovi novi timovi ne igraju neku bitnu ulogu u šampionatu ne sprečava fudbalere iz Srbije da krenu put centra nekadašnjeg Osmanlijskog carstva.

- Finansijski motiv je tu presudan. Turska liga je jako napredovala. Imaju puno stranaca, velike budžete i naravno da igrači odlaze tamo gde mogu da zarade - rekao je trener Crvene zvezde Nenad Lalatović tokom konferencije pred meč sa Jagodinom.

Pored Milijaša, put Turske mogao bi i zamenik kapitena Partizana Vojislav Stanković. Iako ga Lacio želi u svojim redovima, u trku za njegov potpis uključio se i Galatasaraj.

- Turski fudbal je u ogromnom naletu. Klubovi i iz prve i iz druge lige su veoma finansijski jaki, pa su u mogućnosti da dovode igrače po želji. Ja bih voleo da je tako i u Srbiji. Međutim, ne dovode samo igrače iz naše zemlje. Ppogledajte koliki broj velikih imena su doveli za kratko vreme. Evidentno je da cene srpske igrače, a imaju mogućnost da ih dovedu - naglasio je i trener Partizana Marko Nikolić, takođe tokom konferencije pred meč drugog kola JSL sa Radničkim iz Niša.

U novije vreme, među prvima koji su odlučili da se iz Srbije otisnu u Tursku bili su nekadašnji prvotimci Zvezde Dušan Anđelković i Đorđe Tutorić. Koliko je to bio dobar potez govori i činjenica da su samo nakon jedne sezone otišli odatle, a Koadželi je potom završio i u trećoj ligi. Pomenimo i činjenicu da crveno-beli još nisu naplatili sva potraživanja.

Genčlerbirligi je u jednom momentu dobio prefiks ''srpski'' pošto su njegove boje branili Dejan Lekić, Duško Tošić, Raća Petrović i Nemanja Tomić. Poslednja trojica su još tamo, dok je Lekić bio na pozajmici u Hihonu.

Nakon raskida ugovora sa Zvezdom, Srđan Mijailović je krenuo, zajedno sa Robertom Prosinečkim, u Kajzeri. Robi je tamo završio svoju misiju, dok je Mićko i dalje u Turskoj.

Ne treba zaboraviti ni bivšeg kapitena Zvezde Nikolu Mikića, člana Manise. Upravo je Mikić jedan od najzaslužnijih za transfer Milijaša tamo, pošto je ''urgirao'' kod predsednika tog kluba. Iako je bio kapiten crveno-belih, Mikić je po isteku ugovora odbarao Tursku, a ne neke ''evropske'' klubove.

I Rad, ali i OFK Beograd su izvozili igrače u tursku ligu. Setite se Gorana Čaušića koji je otišao u Eskišehir, ali je trenutno na pozajmici u Manisi. Slavko Perović se vratio iz Manise na Banjicu, međutim Turci zovu nazad. Nekadašnji kapiten OFK Ivan Kecojević je 2012. godine prešao u Gacijantep, ali se početkom ove sezone preselio u Cirih.

Takođe, stranci koji su igračli u Srbiji, nakon određenog vremena su se obreli u Turskoj. Nekadašnji napadač Zvezde Bruno Mezenga je trenutni hit prelaznog roka jer Bešiktaš za njega daje četiri miliona evra nakon dobrih partija u Akhisaru, dok je bivši špic Partizana Lamine Dijara član Antalije.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • turski konjusari

    16. avgust 2014 | 11:43

    Za igrace sa pecurkane je bar jasno..vuku ih koreni,a Grobari za kintom,koja ima istu boju,miris..i nama i turcima..Partizan-MIT ili cudo-PONOS SRBIJE !!!

  • 31

    16. avgust 2014 | 11:01

    Dobro je dok ih turci hoće...

  • Bojke

    16. avgust 2014 | 13:05

    Zato sto za bolje i nisu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA