VEROVALI ILI NE: Marihuana nije doping sredstvo!

Marihuana se nalazi na listi nedozvoljenih supstanci, ali ne spada u doping sredstvo. Pročitajte zašto je onda zabranjena

  • 14

Marihuana ili indijska konoplja često je zastupljena u sportu, pogotovo košarci, gde američki igrači konzumiraju džoint s vremena ne vreme kako bi se opustili. Čak 70 odsto košarkaša koji padnu na doping kontroli, padaju zbog marihuane.

Međutim, zanimljivo je da se marihuana nalazi na listi zabranjenih supstanci Svetske antidoping agencije, ali ne spada u doping sredstvo.

Naime, marihuana nema sposobnost da podigne psihofizičke sposobnosti sportista, čak, može negativno da utiče na iste. Ali, sigurno vas onda čudi zašto se nalazi na listi zabranjenih supstanci.

To je zato što se smatra da nije etički da sportista konzumira marihuanu i zato se osim na steroide, stimulanse, anabolike, diuretike, beta blokatore, opioide, kokain sportisti testiraju i na marihuanu. Ali i tu ima jedna začkoljica.

Da bi vam još više pojasnili situaciju, marihuana je za razliku od ostalih nedozvoljenih supstanci, zabranjena samo tokom takmičenja!

To znači da u periodu kad se sportista ne takmiči može da je konzumira, odnonso ako se sportista testira van takmičenja, neće biti testiran na marihuanu, tako da neće biti pozitivan čak i ako je koristio.

S druge strane, kazna za konzumiranje marihuane tokom takmičenja je daleko manja od one ako padne te za neki teški doping. Kazna iznosi od tri do šest meseci zabranje takmičenja. Međutim, to će biti pooštreno od 2015. godine.

Zanimljivo je da su američki košarkaši u Srbiji padali na marihuanu, poput Džejmsa Gista koji je igrao za Partizan, ili Džeroda Hendersona koji je igrao a Zvezdu, ali je uhvaćen u Grčkoj.

Svojevremeno je zbog marihuane i najbolji svetski plivač Majkl Felps bio kažnjen s tri meseca zabrane takmičenja, ali tokom letnje pauze.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

Takode nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vizental

    17. avgust 2014 | 11:58

    Svi, koji redovno duvaju marihuanu, imaju zesci problem u glavi, sto bi zidari rekli - nisu u vinkli... Njima nije dovoljan lep dan za raspolozenje, ili dobar vic da bi se nasmejali, vec moraju da se naduvaju da bi bili srecni... I onda kad upadnu u iluzije, onda su im smesni drugi, normalni ljudi, a ne vide sebe kako izgledaju sa tim deformisanim licima...

  • MIMA

    17. avgust 2014 | 13:09

    Pa i zmija je iz prirode neka je stavi pod jastuk ovaj sto veli da je marihuana-SOTONA- iz prirode.

  • Srbin

    17. avgust 2014 | 10:55

    To je prirodna biljka ne trebala da bude uopste zabranjene nikome

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA