Ovih 12 srpskih košarkaša bili su juniorski prvaci Evrope, a retko ko zna gde su sada! (FOTO)

Poslednju zlatnu medalju na juniorskom prvenstvu Evrope, osvojila je generacija igrača 1991. godište, a nakon toga, malo ko od njih je napravio zavidnu karijeru

  • 8

Srpska košarka je ovog leta ostvarila dobre rezulatate u mlađim kategorijama. Kadeti do 17 godina su doneli bronzanu medalju sa Svetskog prvenstva, a  juniori do 18 godina srebrnu sa EP, dok su mladi košarkaši do 20 godina bili bronzani na Evropskom prvenstvu.

Ipak, postavlja se pitanje koliko je bitno osvajati medalje u mlađim kategorijama i koliko će iz ova tri tima igrača zaigrati za seniorsku reprezentaciju Srbije, ili pak za neki jači klub u Evropi.

Poslednju zlatnu medalju u juniorskoj konkurenciji do 18 godina (izlazno juniorsko godište u Evropi) osvojili smo 2009. godine u Francuskoj i to vrlo dominantno. To je generacija rođena 1991. i mlađe.

Ali, od svih 12 igrača nijedan nije napravio zavidnu karijeru, a imaju sada po 23 godine. Šta više za mnoge se ne zna gde igraju, ili igraju po nekim slabijim klubovima i ligama.

Osim Dejana Muslija i Danila Anđušića koji su se nalazili prošle godine na spisku reprezentacije i igrali u Partizanu (Ove godine ni na širem spisku) ostali igrači kao da su u zemlju propali i sigurno ne znate iz prve da kažete gde sada igraju.

Doduše, treba reći da je u ovoj generaciji i Nemanja Nedović, ali on nije igrao za ovaj tim već je zbog potrebe igrao za dve godine stariji tim na Mediteranskim igrama.

Treba napomenuti da ni generacija 1990. godišta nije uspela da iznedri nijednog asa, (misli se na igrače koji su igrali na prvenstvu Evrope 2008) mada je sada u reprezentaciji Srbije Stefan Jović, koji nije igrao za mlađe kategorije Srbije.

Pogledajte listu juniroa iz 2009. pa sami procenite da li ste znali gde ko igra:

4. Nemanja Jaramaz   - igra u Poljskoj za Turov

5. Aleksandar Ponjavić - igrao poslednji put u Helios Domžale

6. Petar Torlak -  Univerzitet Istočna Karolina

7.Miloš Tripković - Igra u Mladost Bosna

8. Nikola Vukasović -  igra u Peliste Bitolj Makedonija

9. Milić Blagojević - igra u Sloga Kraljevo

10. Danilo Anđušić - igra u Valjadolid Španija

11. Lazar Radosavljević - Igra u Aseko GdanjskPoljska

12. Nemanja Bešović - igra u Pepinster Belgija

13. Nikola Rondović - Igra u Crnokosa Kosjerić

14. Branislav Đekić - igra u Strumica Makedonija

15. Dejan Musli - nema klub, bio na meti Budućnosti

Trener je bio: Vladimir Jovanović.

Sa druge strane, ovoj generaciji pripada i Bogdan Bogdanović, koji je tada bio nepoznat sa svojih 17 godina i niko nije obraćao pažnju na njega. Ali, važnije je da je on postao uzdanica seniorske selekcije.

Treba napomenuti i da u seniorskoj reprezentaciji osim Stefana Jovića, Bogdana Bogdanovića, koji nisu prolazili mlađe selekcije igraju i Nenad Krstić, Nemanja Bjelica, Stefan Birčević,

Sve u svemu, zaključak je da ne treba po svaku cenu juriti rezultat na takmičenjima, odnosno praviti tim od igrača i stvarati taktiku za rezultat, već se posvetiti individualnom napretku igrača za seniorsku selekciju.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(D. Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maka

    21. avgust 2014 | 17:47

    Pa da je moguce da nijedan od dvanaest momaka nije uspeo jesu li oni toliko bili losi pa osvajali zlato u svim mladjim selekcijama .Ili je nesto drugo u pitanju zapitajte se sami nije gteska njihova .Uzas u sta se sport pretvorio mafija biznis unistavaju decu koja du bila zlatna.Njima na dusu prepoznace se oni .....

  • JocaBg

    22. avgust 2014 | 00:36

    Evo pogledajte ovih 12 igraca... Treba napomenuti da je trenutno najzvucnije ime od svih 12 Nemanja Jaramaz koji pruza dobre partije u Turovu,a i igrace Evroligu sledece godine. Ovo je mozda i najtalentovanija generacija koja se pojavila u poslednjih par decenija,ali menadzerska mafija pod nazivom Beobasket iliti Misko Raznatovic ju je unistila !!! Ako ste pratili ovo prvenstvo (po meni mozda i najjace ikada U18) sa Kanterom,Valencijunasom,Furnierom sada vec NBA zvezdama,ne mozete reci da je bilo laganao ! Kako je ko odlazio od navedenih 12 igraca u tekstu od agencije Beobasket tako je polako tonuo. -Andjusic od reprezentacije,sjajnih rola u Partizanu od odlaska u drugu agenciju jednostavno se gubi ! -Besovic sa 222 nikada se nije ni probio zato sto nije kod gospodina Miska -Rondovic takodje, Blagojevic Milic igrac sa ozbiljnim predispozicijama, Vukasovic koji nije propustao niti jednu selekciju, Ponjavic,Tripkovic... Jednostavno za ove igrace nema niti ce biti svetle buducnosti... Razlog sam naveo i znam da ce se mnogi sloziti sa mnom !!! Hvala

  • QQ-LELE

    21. avgust 2014 | 14:18

    Sto bi se drugacije reklo, dodji u Partizan da bi bio neko

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA