Šta kažu Španci jutro posle: Francuska giljotina, noćna mora, debakl za sva vremena... (FOTO)

Mediji na Pirinejima su bili mora se priznati neočekivano blagi posle debakla njihovih košarkaša, ali se najjači udar na braću Gasol, Kalderona, Navara i ostale očekuje tokom dana

  • 9

Šokirali su Francuzi u kasnim večernjim satima u sredu ne samo Špance, već i čitav svet. Zaustavili su u četvrtfinalu, pre takmičenja već viđenog novog šampiona sveta, i nokautirali ga na njegovom terenu.

Zbog ovog  debakla koji su doživeli kod kuće nije lako biti u četvrtak ujutru Španac ili navijač "crvene furije".

Sa jedne strane nisu se slegli ni utisci od prethodne noći kada su dobili "onaj nezgodni udarac između nogu", kakav smo mi imali prilike da iskusimo 2005. godine i kada se još uvek sanjaju promašaji Marka Gasola, Navara, Kalderona, Rodrigeza, a onda ujutru ustati i kupiti novine na trafici ili pročitati na internetu ono što pišu njihovi mediji i novinari.

Ukratko bi se moglo opisati kao buđenje iz jedne noćne more koju su prouzrokovali Goberovi skokovi i blokade i Dijaova lekcija iz košarke koju su dobili nadobudni Orengini izabranici, u drugu noćnu moru koju su im priredili pripadnici "sedme sile" ujutru svojim naslovima i britkim rečima, mada se mora priznati da ni oni nisu bili toliko oštri, bar ne još.

Verovatno ni sami nisu bili svesni šta se dogodilo, pa su izostale teške reči koje će upititi njihovim reprezentativcima, selektoru i ostalima, ali verujemo da će već u toku dana kada se otrezne krenuti da sipaju bujicu najtežih mogućih epiteta prema dojučerašnjim miljenicima nacije. Takva je situacija kada su "onlajn mediji" u pitanju, ali krenimo redom.

Mundobasket 2014, Košarkaška reprezentacija Francuske, Španije

Naslovi koji dominiraju španskim internet portalima ovog jutra su uglavnom "Giljotina, prekinut san, Orenga odlazi, noćna mora".

Jedan od najuticajnijih portala na Pirinejima "Marka" piše o tome kako je Francuska giljotina presekla san o šampionu u najcrnjoj noći svih NBA zvezda koje nastupaju za "furiju", uz reči da ni Rim nije izgrađen za jedan dan, pa tako se ne postaje ni šampion. Svesni su Španci da je njihov tim bio prepotentan i da su mislili da će se prošetati do finala.

Naravno, novinari "Marke" nisu zaboravili da pomenu ni najslabiju kariku selekcije domaćina, a to je selektor Huan Antonio Orenga, pa su tako pomenuli da su mu po završetku meča navijači poručili da da ostavku, ali još više su ga potkačili zato što je odbio da napravi taj moralni čin posle katastrofe koju je doživeo.

Naslov čuvenog "Asa" "Zbogom snu" opisuje kako su oni videli predstavu koju su Rubio, Fernandez i ostali prikazali protiv "Galskih petlova" uz reči da su "trikolori" trijumfovali na plamenu ponosa koji su imali, da je njihov selektor Vensan Kole sve vreme određivao kako će se utakmica igrati, dok su njihovi igrači potonuli poput kamena bačenog u reku. Uz završne reči da je Španija ostala bez trofeja koji je bio "Njen" i da ovo nikada neće moći da se zaboravi.

"Mundo deportivo" piše o tome da su Boris Dijao, Gober, Lovernj i drugari pretvorili "američki san" Španaca u najgoru noćnu moru i da niko nije mogao da predvidi ovakav da će doživeti ovakav udarac, a novinar je dodao da su košarkaši ponovili isto ono što su njihove kolege fudbaleri uradili pre nekoliko meseci na Svetskom prvenstvu.

Najbolja ekipa koju je španska košarka ikada imala doživela je sudar, tim rečima je novinar "El Paisa" započeo svoj izveštaj sa meča. Takođe je dodao da su prethodnih 12 dana igrali kao "drim tim", ali da su onda kada je bilo najpotrebnije dozvolili Francuzima da dominiraju i da su podbacili na taktičkom, organizacionom i svakom drugom planu.

Lokalni "ABC" piše da je njihova selekcija eliminisana na najbolniji mogući način, kod kuće od rivala koga su pre samo nekoliko dana tukli 20 poena razlike i da je ovaj debakl uzdrmao temelje reprzentacije u budućnosti.

"El Mundo" se samo nadovezao na svoju konkurenciju sa naslovom "Poraz za sva vremena", a podsetili su se i svih šokantnih poraza koje je njihov nacionalni tim doživeo u svojoj istoriji (setili su se i Teodosićeve trojke od pre četiri godine). Naravno i oni su selektora Orengu označili kao glavnog krivca, koji je svoje neznanje pokazao još prethodne godine na Evropskom prvenstvu.

Dakle, vrlo je jasno kakva atmosfera vlada na Pirinejima, a čini se daće biti još gora u toku dana, ali i u narednom periodu. Trebalo bi očekivati još oštrije stavove, britkije reči, pa čak i potpuno "čerečenje", koje nije strano strastvenim novinarima u Španiji, "najboljoj generaciji košarkaša koju je ta zemlja ikad imala, a možda je više ni neće imati".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brzi gonzales

    11. septembar 2014 | 10:54

    Arogancija im se obila o glavu:-P

  • Bane

    11. septembar 2014 | 12:12

    Zasluzili su to ...mozda im se ovo i ne bi desilo da su vise bili sportski nastrojeni a ne kao hijene ..pritisak na sudije sve vreme

  • baltazar11

    11. septembar 2014 | 13:41

    Pa sta i da su prosli,opet bi ih braca Srbi izbacili. Poz iz Bosne. Bogdan je zvijeer

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA