Evroliga objavila svoje uslove: Da li će Zvezda i Partizan moći da je igraju narednih sezona?

Očigledno da je najkvalitetnija košarkaška liga u Evropi odlučila da uvede svojevrsan fer-plej

  • 52
Evroliga, Košarka, partizan, crvena zvezda Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Pred početak nove sezone u Evroligi, u kojoj će Srbija nažalost imati samo jednog predstavnika, podsećamo vas na pravila koja je ova organizacija donela pred sezonu 2014/2015.

U pitanju su finansijska pravila koje će liga postepeno početi da primenjuje prevashodno od naredne godine.

Sam pogled na ove kriterijume u vezi sa poslovanjem klubova odaje utisak da je Evroliga spremna da uvodi svojevrsan finansijski fer-plej, sličan onom koji UEFA sprovodi u evropskom fudbalu.

Prema najnovijim pravilma Evrolige (Euroleague Regulations 2014-2015), pod članom 2. (Finansijskij kriterijumi) istaknuta su sledeća pravila.

a)Svaki klub (koji je licenciran za učešće/ili aplicira za licencu u skladu sa Statutom Evrolige) moraće da ispuni naredne kriterijume u cilju da zadrži licencu ili za istu aplicira:

b) Ne sme da ima neisplaćena dugovanja prema igračima, trenerima i zaposlenima koji mogu da budu zatraženi iz bilo kog drugog kluba koji učestvuje u takmičenjima, preduzeća i/ili poreske službe.

c) Da nije proglasio bankrot, ili da nadležni orgaan u matičnoj zemlji nije proglasio insolventnost, kao i klub da nije ušao u proces likvidacije ili raspuštanja.

d) Nema ukupan deficit veći pred početak sezone od 10 odsto proseka budžeta kluba, tri sezone u nizu. Depresijacija, otpisi, investicije u objekte kluba i troškovi u vezi sa omladinskim programom se ne uzimaju u obzir za obračun duga.

e) Treba da ima budžet od minimum četiri miliona evra.

f) Deo budžeta koji se odvaja za plate igrača ne sme da bude veći od 65 odsto ukupnih budžetskih troškova kluba.

g) Nemaju direktne ili indirektne doprinose akcionara (šerholdera) u narednim procentima budžetiranih troškova: 75 odsto u prvoj sezoni (2015-2016), 70 odsto u drugoj (2016-2017) i 65 odsto u trećoj sezoni i u narednim sezonama (2017-2018 i dalje).

h) Imaju finansijsku godinu od 1. jula do 30. juna kako bi se analizirali i uporedili u odnosu na godišnje račune.

Ovo sve znači da će srpski klubovi u budućnosti imati ozbiljan zadatak u unapređivanju poslovanja, jer ih ova pravila vrlo lako mogu udaljati od učešća u najboljem evropskom takmičenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Delijus

    10. oktobar 2014 | 23:54

    Ovo nije vest na kojoj veciti treba da se prepucavaju vec da svi razmisle sta ovo znaci. Ovo znaci da Evroliga prilagodjava takmicenje "velikim" klubovima I da sve postaje biznis kakav je vec napravljen u fudbalu a to znaci Da ce biti prqkticno nemoguce napraviti neki bolji rezultat bez para....

  • NS Boy

    11. oktobar 2014 | 00:08

    Oni zahtevaju uslove neprofitnom takmičenju, Partizan je toliko godina igraju, a nikakvu finansijsku dobit nije ostvario, Sramno ponašanje ljudi iz ULEB-u koji nisu ništa doprineli popularnosti košarke, kao i ni stvaranje profita klubovima kroz tv prava i komercijalnim uslugama, a pobednik tog takmičenja dobija bednu novčanu nagradu.

  • Milinko

    11. oktobar 2014 | 00:21

    Ovo je smrtna presuda za KKP i njihove "casove ljubavi" dopunjene crnim fondovima Znackatraza. Inace, Covic o ovome prica vec 2 godine...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA