FEDEREROV PAKLENI PLAN: Skinuti Novaka s prvog mesta pre Rolan Garosa!

Bude li Švajcarac osvojio sva tri naredna mastersa u Majamiju, Madridu i Rimu, Novak će teško zadržati poziciju broj jedan i pre odlaska u Pariz

  • 2

Švajcarski teniser Rodžer Federer usmerio je sve svoje napore ka ostvarenju jednog jedinog cilja: svrgnuti Novaka Đokovića sa prvog mesta ATP liste i ponovo biti najbolji na svetu.

Ako ostvari ovaj pakleni plan, Federer će oboriti i poslednji rekord koji mu je bitan u karijeri, pošto mu fali samo jedna nedelja na vhu kako bi sa večne liste skinuo Pita Samprasa koji je bio najbolji punih 286 nedelja. Najslađe od svega Švajcarcu bi palo to što bi epitet najboljeg preoteo Novaku Đokoviću, kojem sigurno još nije zaboravio ubitačan forhend ritern koji je preokrenuo njihovo polufinale Ju-Es Opena prošle godine.

Federer je i sam najavio povratak na vrh i to pred početak turnira u Dubaiju, kada je izjavio da je zadovoljan pozicijom i formom koje mu omogućavaju povratak na prvo mesto ATP liste.

Rodžerov plan delimično je poremetio Rafael Nadal koji ga je izbacio u polufinalu ovogodišnjeg Australijan opena, što je i jedini Fedeksov poraz ove godine. Taj "slabiji" start sezone nije, međutim, poremetio Rodžerovo samopouzdanje, koji je odlučio da iz prikrajka iskoristi svaku priliku koju mu pruže dvojica najboljih tenisera sveta. Tako je Federer najpre odlučio da se igra i na turniru u Roterdamu, i to prvi put posle 2005. godine, što mu je donelo 500 ATP poena.

Usledio je jedan od najglamuroznijih turnira u Dubaiju, kada je Novaka zaustavio Endi Marej u polufinalu, što je opet iskoristio Rodžer i bez po' muke savladao Škota za drugu titulu u sezoni, a petu u Emiratima.

 

Koliko god da su teniseri isticali da je Dubai ove godine težak turinir, ovaj upravo završeni masters u Indijan Velsu bio je jači za drugog igrača sveta Rafaela Nadala. Veliko međusobno rivalstvo Federer je pretvorio u lekciju Nadalu, osvetivši se za poraz u Australiji. U drugom polufinalu Novak nije uspeo da odgovori na ubojite servise Džona Iznera, što je Federeru prilikčno olakšalo put do treće titule u sezoni i 15. pobede u 2012. godini, ako izuzmemo poraz od pomenutog Amerikanca u Dejvis kupu početkom februara.

Da sumiramo, posle Australijan opena Nadal je umanjio zaostatak za Noletom za 1.540 bodova, a Federer za čitavih 2.300 bodova, tako da razlika između prvog i trećeg igrača sada iznosi 3.320!!!

Trenutno stanje:

1. Novak Đoković 12.670

2. Rafael Nadal 10.175

3. Rodžer Federer 9.350

Glavno pitanje koje brine sve fanove Novaka Đokovića je da li i kada Federer može da ostvari svoju ambiciju da ponovo bude prvi reket sveta? U najgorem slučaju, to bi bilo moguće i pre Rolan Garosa, ukoliko Federer osvoji sva tri Mastersa na kojima učestvuje, a Novak, recimo četiri puta stigne do polufinala.

Pre drugog gren slema sezone očekuju nas četiri masters poslatice: Majami, Monte Karlo, Madrid i Rim.

Federer može rasterećen da igra na tim turnirima pošto "brani" polufinala u Majamiju i Madridu (720 bodova zajedno) i tek osminu finala u Rimu (90 bodova), a nema u planu učešće u Monte Karlu, u kojem je prošle godine ispao u četvrtfinalu osvojivši 180 poena.

Za razliku od njega, Nole brani 3.000 poena iz Majamija, Madrida i Rima, a neke dodatne bodove najbolji srpski teniser može da osvoji jedino u Monte Karlu, u kojem prošle godine nije igrao.

Ukoliko Novak ne bude odbranio nijednu titulu do Rolan Garosa, a bude stizao do polufinala kao na poslednja dva turnira u Dubaiju i Indijan Velsu, Federer će biti prvi na svetu ako osvoji naredne tri "hiljadarke". U tom slučaju bi se današnji zaostatak od 3.320 bodova, preokrenuo i u Rodžerov plus od nekih 200 ATP poena.

Mora se, međutim, imati u vidu da se dva od pomenuta tri Mastersa, koje smo malopre upisali Švajcarcu (Madrid i Rim), igraju na šljaci koja nikada nije bila njegova omiljena podloga. Šta više, u celoj priči je, naravno i kralj šljake Rafael Nadal, koji ima svoju računicu za povratak na vrh, a koji je prošle sezone redovno gubio finala od Novaka - i u Majamiju, i u Madridu, i u Rimu.

Sve ovo upućuje na zaključak da će se prava borba za ovogodišnji tron voditi na dva naredna gren slem turnira, Rolan Garosu i Vimbldonu, na kojima Novak brani 2.720, Nadal 3.200, a Federer 1.560 bodova... Trijumfi u Parizu i Londonu donose po 4.000 poena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA