Tri fudbalera koja su obeležila 2014. godinu, a da nisu Mesi i Ronaldo! (VIDEO)

Ova dva asa jesu svaki na svoj način obeležili prethodnu sezonu što na timskom, reprezentativnom, klupskom i ličnom nivou, međutim, osim njih još neki fudbaleri su tokom prethodnih 365 dana zavredeli pažnju fudbalske planete i naterali iskrene ljubitelje fudbala da pričaju o njima

  • 4

Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi jesu sigurno nešto što je fudbal iznedrio, ali i dobio u poslednjh 25 godina i ne postoji nikakav argument protiv toga. I kao što je bilo i do sada, a verujemo i u budućnosti borba za najboljeg igrača će se voditi između njih dvojice, ali šta je sa ostalima.

Ova dva asa jesu svaki na svoj način obeležili prethodnu sezonu što na timskom, reprezentativnom, klupskom i ličnom nivou, međutim, osim njih još neki fudbaleri su tokom prethodnih 365 dana zavredeli pažnju fudbalske planete i naterali iskrene ljubitelje fudbala da pričaju o njima.

Zato smo i pokušali da izdvojimo trojicu fudbalera koji su sigurno na neki način pored vodećeg dvojca uspeli na neki način da se nametnu i barem na trenutak ukradu slavu napadačima Reala iz Madrida i Barselone.

MANUEL NOJER

Nekoliko godina već jedan od najboljih golmana sveta, a u poslednje dve i zvanično najbolji čuvar mreže na planeti i to niko ne može da ospori. Nojer iza sebe je ima sezonu iz snova, iako je više trofeja osvojio u 2013. godini, ali nekako čini se da je tokom 2014. godine uspeo da se upiše na listu najboljih "jedinica" u istoriji.

Bio je jedan o ključnih igrača Bajerna iz Minhena na putu do odbrane titule u Bundesligi i odbrane Kupa Nemačke, a možda i ključna karika u reprezentaciji Nemačke na putu do svetskog trona na Mundijalu u Brazilu.

Zbog svega što je uradio tokom trajanja tog šampionata zasluženo je poneo Zlatnu rukavicu za najboljeg golmana takmičenja, bio je u idealnom timu i u timu svih zvezda. U rodnoj Nemačkoj je proglašen za najboljeg fudbalera u godini za nama u oštroj konkurenciji i zato sigurno zaslužuje mesto u ovom izboru.

Ipak, njegovu 2014. godinu i mesto na ovoj listi nisu obezbedile i obeležile titule, trofeji i priznanja koja je osvojio. Mnogi stručnjaci, ali i ljubitelji "najvažnije sporedne stvari na svetu" ga smatraju za igrača koji je unapredio i nadogradio golmansku igru i time dao novu dimenziju filozofiji fudbala.

Nojer je uspostavio temelje velikom uticaju čuvara mreže na igru svog tima ne samo svojim odbranama, već i učešćem u igri na terenu. Ume da započne napad svoje ekipe, da učestvuje u njegovom kreiranju, ali ono što je još važnije, on nije samo čuvar mreže, već se ponaša kao klasični treći štoper na terenu.

To je pokazao mnogo puta na utakmicama u različitim takmičenjima. Njegova pravovremena izletanja, presecanje pasova protivnika i automatsko započinjanje kontranapada njegovog tima su ogromna novina koju je uneo u fudbal i baš zato se može reći da je jedan od fudbalera koji su obeležili 2014. godinu.

HAMES RODRIGEZ

Kolumbijsko čudo koga je u visine vinulo Svetsko prvenstvo u Brazilu. Oni bolji poznavaoci fudbala dobro su znali njegove kvalitete i pre šampionata u Brazilu i koliki se talenat krije u njemu zbog čega je Monako i platio silne novce za njegov dolazak iz Porta.

Međutim, definitivni proboj na veliku scenu i internacionalnu slavu je zaradio igrama na Mundijalu. U odsustvu Falkaa, iako ima samo 22 godine, preuzeo je na sebe ulogu vođe kolumbijske reprezentacije i bio je više nego dobar u tome.

Vodio je igru svog tima i davao golove. Bio je strelac na svakom meču za Kolumbiju i na kraju sa šest pogodaka osvojio Zlatnu kopačku namenjenu najboljem strelcu planetarne smotre, a njegov pogodak protiv Urugvaja u osmini finala kandidat je za nagradu "Ferenc Puškaš" koja se dodeljuje za najlepši pogodak sezone.

Mnogi su po završetku šampionata sveta kritikovali izbor Mesija za najboljeg igrača turnira i sa pravom govorili o tome da je to priznanje trebalo da ode u ruke ofanzivnog veziste "kafeterosa".

Posle Svetskog prvenstva je napravio i onaj najvažiji korak koji mu je falio da postane jedna od najvećih fudbalskih zvezda današnjice. Prešao je u Real iz Madrida za 80 miliona evra čime je postao jedan od najskupljih igrača u istoriji fudbala, tačnije njegov transfer zauzima četvrto mesto na listi najskupljih.

U "kraljevskom klubu" je već postao neizostavni šraf u Anćelotijevoj mašineriji, a sa novim klubom već je uspeo da se okiti titulom klupskog prvaka sveta sredinom decembra. U svakom slučaju on je neko ko je na momenat uspeo da ukrade slavu Mesiju i Ronaldu.

LUIS SUAREZ

Čovek prema kome niko ne može ostati ravnodušan. Čini se da ga polovina onih koji prate fudbal mrzi iz dna duše, a polovina ga obožava. Možda nije uspeo da trofejima opravda mesto na ovoj listi, ali jeste zasigurno o njemu pričala čitava planeta.

Tokom sezone bio je udarna igla Liverpula i nosio je tim prema tituli šampiona Engleske bez koje su ostali u poslednjim kolima šampionata, ali je zato dobio priznanje za najboljeg igrača i poneo epitet najboljeg strelca Premijer lige sa 31 golom na 33 utakmice, a takođe je dobio i Zlatnu kopačku Evrope, priznanje koje je podelio sa Kristijanom Ronaldom.

A onda je došlo na red Svetsko prvenstvo u Brazilu gde je definitivno postao osoba o kojoj se priča, ali nažalost u negativnom kontekstu. Sve se dogodilo na poslednjem meču grupne faze protiv Italije kada je ugrizao za rame Đorđa Kjelinija što mu je bio treći takav postupak u karijeri.

Svetska javnost je bacila drvlje i kamenje po njemu, negativni komentari su stizali sa svih strana, a on je postao tema o kojoj se priča u svim mogućim krugovima od sportskih, preko naučnih do političkih. Nema ko tih dana nije pričao o njemu, fudbaleri, pshilozi, psihijatri, političari, predsednici država...

Epilog svega toga bila je kazna od FIFA, a to je zabrana igranja na devet zvaničnih mečeva, što je najveća individualna kazna ikada izrečena nekom igraču, ali i vremenska od četiri meseca zabrane bavljenja fudbalom ili bilo kakve veze sa time, što je na kraju ipak redukovano na četiri meseca zabranje igranja u zvaničnim utakmicama u svim takmičenjima.

Ipak, uprkos svemu tome, Suarez je posle Mundijala uspeo da ostvari najveći transfer leta i treći najskuplji u istoriji pošto ga je Barselona platila 81 milion evra, iako je zbog kazne za katalonski klub nastupio tek u oktobru.

Za kraj ćemo samo reći da je na listi najuticajnijih fudbalera Evrope zauzeo prvu poziciju ispred Ronalda, Mesija, Ibrahimovića.

Ovo je naš izbor tri fudbalera koji su, osim Kristijana Ronalda i Lionela Mesija, obeležili na neki svoj način 2014. godinu uzimajući u obzir sve aspekte onoga što su činili na terenu i van njega. Ukoliko, i niste saglasni sa ovim i mislite da je neko drugi trebalo da se nađe na ovoj listi, slobodno nam napišite u komentarima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA