Zvezdi nedostaju još tri pobede da obori rekord jugoslovenske košarke! (VIDEO)

Davne 1987. godine jedna ekipa je napravila impresivan skor od 22-0 u celoj sezoni u tadašnjoj ligi SFRJ koja je pandan današnjoj ABA ligi * Ta ekipa ipak nije uzela titulu na kraju, a u polufinalu plej-ofa, izbacila ju je baš Zvezda koja sada ima skor 20-0 i priliku da sruši rekord

  • 67

Košarkaši Crvene zvezde navikli su ove sezone da obaraju rekorde u regionalnoj ligi, ali ono što je zanimljivije je da rekordima nije kraj.

Crveno-beli imaju prilike da postave još neke zapanjujuće cifre ove sezone.

Ali krenimo redom. Najpre su srušili rekord Olimpije od 12-0 na startu šampionata, već su prestigli i Partizan koji je imao 15 uzastopnih pobeda.Crveno beli su već stigli do 20-0, odnosno dvadeset vezanih trijumfa što je ubedljiv rekord,a mogu da nastave i dalje.

Košarkašima Zvezde sada nedostaju samo dve pobede da izjednače rekord Cibone iz 1987- godine iz lige bivše SFRJ koja je ista kao i sada regionalna. Cibosi su tada završili sezonu sa 22-0 skorom.

To znači da sa dve pobede Zvezda izjednačava rekord, a sa tri postavlja novi rekord u istoriji novije jugoslovenske košarke. (ne računamo vreme od 1945 - do 1955 kada se igralo napolju i kada je Zvezda dominirala sa 10 titula i verovatno nekim sezonama bez poraza)

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Međutim, tada je odigrano samo 22. kola a sada ih ima 26. što potencijalno znači da Zvezda može do još jednog istorijskog rezultata. Da završi sezonu bez poraza. Takođe, može da obori i rekord Budućnosti iz nekadašnje YUBA lige koja je imala 21 pobedu i samo 1 poraz u sezoni. A Budućnost je i godinu ranije 1998/99 sezonu završila sa skorom 22-0, ali u domaćoj YUBA ligi, bez hrvatskih i  slovenačkih timova...

Inače, kuriozitet je da je Zvezde u prošlom kolu baš protiv Budućnosti stigla do skora 19-0 čime je srušila njihov rekord iz Yuba lige te sezone 2000/01 kada su imali 18-0 a onda doživeli poraz od Radničkog sa Crvenog krsta 89:79.

Međutim, sada ima priliku da sruši i njihov rekord iz 1999, ali i Cibonin iz 1987. koji je iznosio 22-0 u regularnom delu sezone...

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Ali da se vratimo na Cibonu i tu čudesnu 1987 godinu kada je vezala niz od 22-0.

Cibosi su tada, predvođeni Draženom Petrovićem, bili aktuelni šampioni Evrope i mleli su svre pred sobom, ali u polufinalu plej-ofa, na neverovatan način ih je izbacila Zvezda sa 2:1 u seriji i to pobedom u Zagrebu!!

Pogledajte kako je Zvezda srušila Cibonu:

Ali, tu nije kraj. Zvezda,koju je trenirtao Vlade Đurović, je izbacila Cibonu i onda se srela u finalu sa Partizanom, koji je tada predvodio mladi trener Duško Vujošević.

Partizan je pobedio Zvezdu i to je bila prva titula Dušđka Vujoševića sa 28 godfina života koja ga je kasnije i etablirala kao jednog od najboljih trenera na ovim prostorima.

U svakom slučaju, videćemo da li će se istorija ponoviti, to jest da li će najpre Zvezda srušiti rekord Cibone od 22 trijumfa bez poraza, a možda i postaviti novi rekord, a zatim kako će se snaći u plej -ofu kao najveći favorit za osvajenje.

U polufinalu postoje velike šanse da se sastanu baš sa Partizanom i da crno-beli koji važe za autsajdera sruše nepobedivu ekipu.

(D. Stojmenović)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko Delija

    2. februar 2015 | 14:33

    Na kraju ce biti 26 0 i ne vidim svrhu igranja smesnog plej of-a. Zvezda ce biti sampion.

  • Dragomir

    2. februar 2015 | 14:15

    Imam 63 godine , i koliko su to bitni i znacajni rekordi niko nije ni znao za njih , dok se nije pojavio novoosnovani klub iz Zeleznika, pa se sada velicaji ti beznacajni statisticki podaci i najavljuju cak nekoliko nedelja unapred , jer to je veoma "znacajno" kada nema NIJEDNE TITULE ! Kakao rece Dr. Dule , neko broji pobede , a neko 13 TITULA !!! Jer , besposlen pop , i statisku velica .....

  • gandran

    2. februar 2015 | 14:37

    Samo se nadajte grobari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA