FIA uvodi ograničenu količinu goriva od 2015.

Poslednjih godina timovi u Formuli 1 razvijaju razne ekološki svesne projekte, poput projekta KERS, a od sledeće godine sport će sa V8 motora preći na V6 turbo agregate

  • 1

U nameri da odgovore zahtevima boraca za zaštitu životne sredine i Formulu 1 učine što "zelenijom" čelnici najbržeg cirkusa nameravaju da timovima od 2015. ograniče količinu goriva za potrošnju u toku sezone i da istu smanjuju za po 15 odsto svake godine.

Poslednjih godina timovi u Formuli 1 razvijaju razne ekološki svesne projekte, poput KERS-a, a od sledeće godine sport će sa V8 motora preći na V6 turbo agregate.

Po novom predlogu, timovi će na startu sezone dobiti određenu količinu goriva kojom će moći da raspolažu do kraja sezone i s njim će se voziti trke i kvalifikacije, dok bi treninzi petkom bili izuzeti iz ovog limita, bar u početku.

Limit će se računati za tim, a ne za pilote, tako da to otvara dosta prostora i za nove taktičke kombinacije. Očekuje se da bi u pojedinim trkama ekipa mogla da učestvuje sa samo jednim vozačem, kako bi povećala njegove šanse za osvajanje titule u konkurenciji vozača.

Pošto će po ovom sistemu pre ili kasnije timovima F1 postati gotovo nemoguće da izguraju sezonu, jasno je da će morati da se okrenu nekom drugom izvoru energije. Stručnjaci već predviđaju da bi to mogle da budu gasne turbine, snaga vetra a možda čak i mini nuklearni pogoni.

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA