EKSKLUZIVNO: Srbiji zabranjuju igranje na evropskim i svetskim prvenstvima ako naši klubovi ostanu u ABA ligi!

FIBA poslala ultimatum Košarkaškom savezu Srbije: ili će Partizan, Zvezda, Mega i Metalac odustati od učešća u regionalnoj ligi i samim tim u Evroligi ili će državnom timu biti uskraćena mogućnost da nastupa na EP i SP, samim tim i na Olimpijadama

  • 79
Mundobasket 2014, Košarkaška reprezentacija Srbije, ekipa, osvajači srebrne medalje, Aba Liga, FIBA Foto: AP/Tanjug

Košarkaški savez Srbije biće žestoko kažnjen od strane FIBA zbog igranja srpskih timova u regionalnoj ABA ligi, ekskluzivno saznaje Telegraf!

Naime, reprezentaciji Srbije moglo bi biti zabranjeno da ubuduće nastupa na evropskim i svetskim prvenstvima, samim tim i na Olimpijadama, ukoliko domaći timovi - Partizan, Crvena zvezda Telekom, Mega Leks i Metalac iz Valjeva - budu naredne i narednih godina igrali ABA ligu!

Ovo je posledica višemesečnog rata između FIBA i Evrolige, a činjenica da u FIBA šalju ultimatume nacionalnim savezima (pa i srpskom), govori da je evropska kuća košarke dobila poslednju rundu dvoboja s Evroligom, čiji se odgovor čeka.

- Postavlja se pitanje kako će naši klubovi, Partizan ili Zvezda (ko god da dobije polufinalni duel u ABA ligi), igrati Evroligu dogodine. Poznato je da je ABA liga praktično sestrinska firma Evrolige i da srpski timovi prohodnost u najjače evropsko takmičenje mogu da ostvare samo i jedino kroz ABA ligu. I klubovi i savez su u nezavidnoj situaciji - kaže izvor Telegrafa, pa nastavlja:

- Ukoliko pomenute četiri srpske ekipe i u sezoni 2015/16. budu nastavile da se takmiče u regionalnoj ligi, ispaštaće reprezentacija. S druge strane, ako se klubovi budu solidarisali s Košarkaškim savezom i budu pristali na ultimatum FIBA zarad dobrobiti reprezentacije Srbije, neće moći da nastupaju u ABA ligi, iz koje se ide u Evroligu, koja je njihov ključni izvor prihoda i razlog zbog kog vrhunski igrači dolaze u Zvezdu, ranije u Partizan - objašnjava naš sagovornik.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Prema njegovim rečima, ni KSS ni klubovi, posebno Partizan i Zvezda, neće se oglašavati ovim povodom dok ne dobiju zvanično i napismeno šta o svemu ovom misle u Evroligi.

Ipak, kako Telegraf nezvanično saznaje, u jednom od dva naša velikana preovladava stav da se klupski interesi neće stavljati iznad reprezentativnih, odnosno da taj klub neće igrati Evroligu ukoliko ovaj ultimatum ostane na snazi, kako ne bi oštetili reprezentaciju Srbije i ukinuli joj mogućnost da nastupa na evropskim i svetskim prvenstvima.

Nije sve moralo biti tako, jer je, prema rečima našeg izvora iz FIBA, prvi čovek Evrolige Đordi Bartomeu pristao da se napravi dogovor između FIBA i Evrolige, pod uslovom da on u narednih pet godina bude jedan od čelnih direktora FIBA, a onda još pet godina na mestu savetnika.

Foto: Foursquare/Milan D., Wikipedia/Avi Kedmi Foto: Foursquare/Milan D., Wikipedia/Avi Kedmi

- Međutim, Bartomeu se u poslednji čas predomislio i ovaj potez FIBA treba tumačiti kao osvetu zbog toga - zaključuje naš jako dobro obavešteni sagovornik.

NAPOMENA: Nije dozvoljeno preuzimanje teksta, niti njegovih delova bez dozvole Uredništva portala Telegraf.rs.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    8. april 2015 | 19:41

    Kao i uvek neznate kako drugacije da sprecite da vas gazimo pa onda pretite zabranama.

  • Jakov

    8. april 2015 | 19:40

    Sramota...

  • serlok

    8. april 2015 | 21:23

    Sada ce da bude"priznajte Kosovo i mozete da igrate"... Evropska demokratija. Ja bih ipak u Moskvu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA