Ovi klubovi su stariji od Zvezde i Partizana, a za neke od njih nikada niste čuli!

Toliko je klubova po Srbiji u kojima su se okupljali svi oni koji su zavoleli tada igru u povoju, baš zbog takve kakva je. Ti klubovi se i danas snalaze na razne načine da na bilo kakvom nivou očuvaju ono što im je istorija ostavila

Srbija bi trebalo da bude još više zabrinuta kada joj se predoči da je jedan od najstarijih fudbalskih klubova zaista pred gašenjem. Iz kragujevačkog Radničkog je otvoreno poručeno da je klub nastao 1923. godine na putu da nestane sa fudbalske mape naše zemlje.

Pre 92 godine je u Kragujevcu oformljen klub čiji igrači danas treniraju sa tri lopte i mole za donacije. Eto još jednog momenta u kom uviđamo koliko je nisko pao fudbal u Srbiji.

I vrapci na grani znaju kako je nekada bilo potpuno drugačije - klubova je bilo mnogo više, gledalaca na tribinama tek, a ti navijači nisu većinski navijali samo za Crvenu zvezdu ili Partizan - logično, jer tada nisu ni postojali.

Možda će vas iznenaditi podatak da su čak osam ovosezonskih superligaša stariji od večitih rivala, i isto toliko prvoligaša.

U nižim ligama tek ima klubova koji su i po 30  godina stariji od dva naša najveća kluba. Za pojedine niste ni čuli, a sigurno svaki od njih krije neku svoju specifičnu fudbalsku priču. Iznenadili biste se, ali neki od ovih starih klubova imaju bolje terene nego neki superligaši.

NAJSTARIJI FUDBALSKI KLUBOVI U SRBIJI

Dugo je na snazi bila rasprava koji je to fudbalski klub najstariji u Srbiji, zbog istorijskih činjenica. U maju 1901. godine je Subotici, gradu koji je tada bio pod vlašću Austro-ugarske, osnovan Sportski alteski klub Bačka, a u septembru 1903. je u Kragujevcu osnovana Šumadija.

Usledilo je osnivanje BASK-a, Srpskog mača, Sokola, Dušana Silnog, kao i dominantniji klub BSK (Beogradski sport klub), osnovan 1911, koji je do Drugog svetskog rata osvojio pet titula šampiona Kraljevine Jugoslavije.

Kada je 1919. oformljen i fudbalski savez koji je regionalno podeljen, stvorili su se uslovi za formiranje većeg broja klubova, pa je tako do 1930. godine samo u Beogradu osnovan 51 klub (prema podacima Fudbalskog saveza Srbije). Deset godina ranije odigrano je prvo prvenstvo gradskih klubova, a tri godine kasnije i prvo državno prvenstvo.

Sve ovo dešavalo se daleko pre nego što su Crvena zvezda (9. mart 1945) i Partizan (4. oktobar 1945) oformljeni.

Za mnoge od tih klubova ili nikad niste čuli ili ste, pod uslovom da ste upućeniji u fudbalske prilike u Srbiji, zaboravili na njih jer su odavno u nižim ligama.

Tako je 1926. godine osnovan FK Polimlje u Prijepolju. Danas nastupa u zoni Drina, a tu su svoje pre fudbalske korake napravili Mihajlo Pjanović i Ivica Dragutinović. Pre dve godine je Gradski stadion, na kom fudbaleri Polimlja igraju, potpuno rekontstruisan, od terena do tribina i svlačionica.

Foto: Facebook/Fudbalski Klub Fap Foto: Facebook/Fudbalski Klub Fap

Četiri godine ranije za zapadu države, u Krupnju je osnovan fudbalsku klub Rađevac u okviru sportskog društva od strane uglednih meštana vojnog potporučnika, pravnika, apotekara... Klub danas nastupa u zoni Drina.

U okolini Subotice je 1939. godine oformljen klub Preporod, konkretno u mestu Novi Žednik. U ovom klubu se ponose što su njihov dres nosili Živko Slijepčević u Aco Nosković. Preporod je u martu 2011. godine na svom terenu dočekao kombinovani sastav superligaša Spartaka, i po prvi put u istoriji ostvario pobedu nad nekim superligašem, od 2:1.

Možda niste čuli za Tekstilac iz Odžaka, ali on postoji od 1919. godine, i to je prvi klub u Jugoslaviji koji je odigrao meč pod reflektorima, i to protiv Rapida iz Beča. Tada je odžački klub, nastao iz čiste ljubavi prema novoj igri, nosio ime Odžački športski klub, a imao je jedan od najboljih stadiona ("Ivo Lola Ribar").

U naselju Grošnice je 1943. godine oformljen istoimeni tim, koji 1981. menja naziv u Vodojaža, po istoimenom jezeru u šumadijskom okrugu. Najveći uspeh u istoriji kluba je plasman u Srpsku ligu, u sezoni 1994/95.

Nismo sigurni koliko vam je poznat fudbalski klub "LSK", osnovan 1928. godine u Laćarku, kao ekipa radnika sa ''Varde'', dela Laćarka.  LSK-ov stadion se oko 20 godina nalazio na ''Vardi'', sve dok mu nije dodeljena zemlja na kojoj se stadion danas nalazi. Kapacitet stadiona je 300 gledalaca.

U opštini Plandište je 2008. godine proslavljen 70. rođendan fudbalskog kluba Hajdučice, kom je od samog nastajanja grofica Olga Jovanović slala bele kopačke. Klub se takmičio u Južnobanatskoj ligi, i krajem 2007. godine je kompletno renoviran, i teren je tada dobio drenažni sistem.

Ima još pregršt klubova u kom su se okupljali svi oni koji su zavoleli igru u povoju, baš zbog takve kakva je, i koji se na razne načine snalaze da na bilo kakvom nivou očuvaju ono što im je istorija ostavila. U krajnjem slučaju, u tim klubovima je fudbal u našoj zemlji najpre počeo da se igra.

KLUBOVI STARIJI OD ZVEZDE I PARTIZANA

Superliga

Klub - godina osnivanja

1. Voždovac - 1912.

2. Vojvodina - 1914.

3. Radnički Kragujevac - 1923.

4. Radnički Niš - 1923.

5. Borac Čačak - 1926.

6. Čukarički - 1926.

7. Donji Srem - 1927.

8. Novi Pazar - 1928.

Prva liga

1. Javor - 1912.

2. Kolubara - 1919.

3. Mačva Šabac - 1919

4. Bežanija - 1921.

5. Radnički Surdulica 1926.

6. Inđija - 1933.

7. Sinđelić - 1937.

8. BSK Borča -1937.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    10. april 2015 | 00:00

    Što znači da Zvezda i Partizan ne čine celokupni srpski fudbal i da ako propadnu,Srbija i srpski fubal sigurno neće.Šta više rekao bih da su ustvari oni ti koji srpski fudbal guraju u ponor.

  • Jagodinac Sarina Medja

    9. april 2015 | 23:56

    Jagodina fudbalski klub osnovan 1919 Hvala na paznji i dovidjenja !!!!

  • Sasa

    10. april 2015 | 00:17

    Ozren Sokobanja! 1914....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA