Srpkinja Tanja koja pomera granice: Ne odustajem ni kad imam otvorene rane na butinama! (FOTO)

- Uz srpski inat uspevam da trčim i stotine kilometara i kad boli celo telo, i kad od otvorenih rana na prstima, butinama i rukama ne mogu - priča Tanja Stojanovski, najbolji trkač na Balkanu

  • 8
Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Da je Tanja Stojanovski, naša državna rekorderka u ultramaratonu, prošle godine trčala u jednom pravcu, stigla bi do Londona. Ona je uspela da istrči u 10 ultramaratona 1.950 kilometara, tako da bi joj do britanske prestonice falilo još 95 kilometara.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Tanja je profesor francuskog jezika bez stalnog zaposlenja, daje časove, radi honorarno, da bi sebi finansijski omogućila da se takmiči na jakim evropskim i svetskim prvenstvima, pošto sponzora nema, a uslove je već stekla, kada su sportske norme u pitanju.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Tridesetdvogodišnja dama uvek vedrog duha najbolji je trkač na Balkanu u ženskoj konkurenciji, a tek poslednjih nekoliko meseci  ozbiljnije učestvuje na trkama.

- Na nedavno održanom takmičenju na Adi Ciganliji za 12 sati istrčala sam 120 km, čime sam oborila lični rekord. Imala sam vremena da budem još malo brža, ali sam nešto ostavila i za sledeću godinu, ubrzala sam tek poslednja dva i po sata- uz osmeh priča Tanja i objašnjava kako je trčati ultramaraton

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

- Trči se u krug, pri svakoj pauzi javljate se sudiji. Za vreme odmora možete da radite šta hoćete... Jedete, odmarate, presvlačite se... Ali ja ne pristupam tako. Dođem na trku svesna da ću sledećih 24 ili 48 sati trčati, i ni o čemu više ne razmišljam. U februaru na Adi je bilo isto tako, sve što sam radila, radila sam u trku. Usput sam jela, nisam pošteno otišla ni do toaleta, padala je kiša, nisam htela da stanem da se presvučem, već sam samo obukla jaknu i nastavila trku, bez zaustavljanja. Jedino sve vreme uzimam tečnost, pa nekada popijem i 24 litre vode.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Tanja do sada u vitrinama ima već 35 pehara, a to je osvojila, između ostalog, i dobroj motivaciji.

- Nikada ne dolazim na trku sa stavom da je to nešto teško, što ne mogu da ispunim. Pozitivna sam, bodrim se, govorim sebi da mogu to da izdržim, da sam došla da trčim i da uživam. Ne biste verovali šta sve može da se uradi za vreme trke... Budući da se sa nekim takmičarima redovno srećem, trka je idealna prilika da se ispričamo, prokomentarišemo formu, bodrimo jedni druge - priča Tanja o ultramaratonu kao o laganoj šetnji kroz šumu.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

- Ne volim da pravim pauze jer ne znam kako će moje telo reagovati ako se zaustavim, ako se mišić ohladi. To je vrlo rizično. Zato sam sve vreme posvećena trci i sve vreme trčim.

Ova mlada žena iz Banovaca trenirala je razne sportove kao mlađa, najduže veslanje, a na ultramaraton se odlučila iz radoznalosti.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

- Htela sam da iskušam sebe i svoje telo, da vidim koliko mogu da izdržim, i još nisam pronašla krajnu granicu. Osim treninga, bitni su i geni. Majka mi je iz Dalmacije, otac sa Šar-planine, i uz srpski inat uspevam da trčim i stotine kilometara više od onoga što mislim da mogu, i kad boli celo telo, i kad  od otvorenih rana na prstima, butinama i rukama ne mogu korak da napravim!

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Iako se uglavnom hrani zdravo, bazirajući ishranu na voću i povrću, svakodnevno trenira na različite načine.

- Svaki dan vozim bicikl po našoj ravnici, plivam ili trčim po njivama. Nemam ličnog trenera, plan i program. Voljni momenat, predan rad i pozitivan stav su ključni za uspeh - završava Tanja, dodajući da se nada pomoći Atletskog saveza Srbije, kako bi mogla da ode

(N. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BOZA ZEMUNAC

    21. maj 2015 | 22:34

    TANJA SVAKA ČAST.

  • Pera kojot

    21. maj 2015 | 22:30

    Nema niko komentar ??? Bravoo za devojku...ovo je lepa vest za razliku od onog šunda sto se polomište da komentarisete.. Samo tako nastavi Tanja....pozzz

  • Danijela

    21. maj 2015 | 23:00

    Bravooooo!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA