SJAJNA MINA, ATLETSKI BISER: Ne gledam iza sebe dok trčim, samo čujem protivnice kako dišu! (FOTO) (VIDEO)

Devojčica iz Šapca je jedinstveni atletski talenat koji ne smemo da izgubimo iz vida * Trenira zimi i leti, i na -20 i na 40 stepeni, osvojila je oko 200 medalja i još nema specijalan režim ishrane

  • 1
Foto: MPS Foto: MPS

U nekom sportu možete da budete odlični samo ako u njemu, pre svega, uživate. Taj uslov je osnova da biste kasnije, u nekom momentu, mogli više da se posvetite tome što vas čini zdravim, jačim, ali na kraju i - izuzetnim.

To najbolje zna, sa svojih tek 13 godina, Mina Gajić, devojčica koja raste u Šapcu. Odlična učenica OŠ "Nikolaj Velimirović" trči od svoje osme godine. Prethodno je pokušala da se bavi gimnastikom.

- Svi su bili nekako tihi na gimnastici, a ja sam bila nekako agresivnija. Mama mi predložila da probam sa atletikom posle jednog takmičenja, a ja volim da trčim - rekla nam je Mina, nakon pobede na Kupu Beograda na trci na 800 metara, na kojoj je inače iza sebe ostavila tri godine starije protivnice.

Usput, prvi put se takmičila u toj disciplini.

ČUDO IZ ŠAPCA: Mina je prvi put trčala ovu disciplinu, i pobedila je tri godine starije protivnice! (FOTO)

Foto: MPS Foto: MPS

- Tek je ušla u starije pionirke i njena disciplina je 600 metara. Razlika u spremanju je ogromna, a njen trener je samo danas hteo da vidi kako će ona to istrčati - dodaje Ana, Minina majka.

TRČI ZA SVOJU DUŠU PO ŠABAČKIM GUDURAMA

Za pet godina koliko se bavi atletikom, Mina je osvojila oko 2o0 medalja na raznim takmičenjima u državi.

- Bila je nemirna. Prvo smo probali sa gimnastikom u kojoj se nije našla, a potom smo našli školicu atletike, da se potroši negde - priseća se Ana.

Na svom prvom državnom takmičenju za mlađe pionirke, uporedo je trčala i sa starijim pionirkama, i bila je druga, pa je mogla da učestvuje i na atletskom kampu, u kom je bila najmlađa. Prošle godine je bila druga na 600 metara za starije pionirke i treća na 1.000.

Lični rekord na 600 metara je 1.37, a jednom prilikom se okušala i srednjeprugaškoj disciplini, 1.500 metara, u kojoj je najbolje vreme 4.52,55.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ne treba zaboraviti i da je 2012, 2013, i 2014. godine bila četvorostruka pobednica Krosa Radio Televizije Srbije. U Italiji je prošle godine bio nezvanični Evropski šampionat, i to je bilo jedino takmičenje u insotranstvu na koje je mogla da ode - i osvojila je četvrto mesto.

Rezultati pokazuju da je talenat neupitan. Mina ima i tu sreću da je trenira desetostruki prvak države, Dejan Bogićević.

- Jako dobar čovek, koji ne vrši pritisak na Minu. Deca njenih godina treniraju dva puta dnevno svaki dan u nedelji. Ona s druge strane trenira šest dana, i to jednom dnevno. Trči po šabačkim gudurama - priča nam majka Ana, dodajući da u Šapcu nema adekvanih uslova za treniranje atletike.

TOMAŠEVIĆ: Moramo da ulažemo u decu!

Foto: MPS Foto: MPS
Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kada smo je pitali kako kombinuje trening sa školom, Mina se nasmejala uz uzdah.

- Malo mi je teško da sve iskombinujem. Dođem iz škole, odspavam, i malo nešto prelistam i posle toga idem na trening.

Inače trenira i zimi i leti, i na -20 i na 40 stepeni, i još nema specijalan režim ishrane. Pred trku se trudi da joj niko ne remeti koncentraciju, a dok trči ni ne pomišlja da gleda koliko su joj protivnice za petama.

- Pre trke sa trenerom pričam kao sa psihlogom i daje mi savete. I uvek pre trke imam tremu. Posle pretrčanih sto metara znam da kad bih se okrenula izgubila bih neko vreme. Oslanjam se na to da čujem protivnice kako dišu da bih znala koliko su daleko od mene - objašnjava ova talentovana tinejdžerka.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Mini rezultati u Atleskom klubu Tempo nisu prošli nezapaženo - krajem 2014. godine dobila je poziv da bude član Crvene zvezde. Nastaviće ipak da trenira u Šapcu.

- Bila sam uzbuđena što menjam klub, i to klub koji nije u mom gradu. Naučena sam da redovno čestitam svojim protivnicama posle takmičenja. Bilo bi mi glupo da trčim sa nekim, a da nismo u dobrim odnosima - zaključila je Mina Gajić, devojčica koja je dokaz da atletika u našoj zemlji i te kako živi.

Pogledajte kako je Mina trijumfovala na atletskom Kupu Beograda.

(Bojana Mekić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA