Hrvatski selektor iz 1995. godine: Nismo smeli da siđemo sa postolja! Bilo je to naređenje!

Brat pokojnog Dražena Petrovića koji je u Atini pre 20 godina sedeo na klupi "vatrenih" priznao je da je naređenje da on i njegovi košarkaši siđu sa postolja stiglo iz Zagreba

  • 14

Pravi mini spektakl je napravljen u četvrtak ispred Skupštine Grada kada je obeleženo 20 godina od istorijskog zlata za srpsku košarku i od prvog dočeka na čuvenom balkonu. Bila je to prilika da se mnogi prisete svega što se dešavalo te 1995. godine u Atini.

Najjači pobedili, neki su plakali, neki bratski zviždali, a neki pobegli sa postolja! (VIDEO)

Hiljade građana pozdravilo Bogove košarke ispred Skupštine! (FOTO)

Neki se sećaju Đorđevićevih trojki, neki Danilovićevog zakucavanja preko Sabonisa, neki Sabonisovih suza, ali će, između svega ostalog, čitav taj šampionat ostati upamćen po presedanu koji se dogodio tada i više nikada u košarci - da igrači reprezentacije koja je osvojila bronzanu medalju napuste pobedničko postolje u trenutku kada se na njega penju šampioni.

Održana svečana akademija povodom 20 godina od atinskog zlata

Hrvatski reprezentativci su tada to uradili u trenutku dok su igrači Jugoslavije slavili osvajanje evropskog zlata zbog svega što se dešavalo tih i prethodnih godina na prostorima bivše države, a još tada se šuškalo da je to bilo naređenje koje je direktno stiglo iz hrvatskog političkog vrha, što je sada 20 godina kasnije, za "Kurir" potvrdio tadašnji selektor "vatrenih", Aco Petrović.

- Nismo smeli tada da napustimo pobedničko postolje u Atini. To sam mislio i tada, a isto mislim i sada 20 godina kasnije. Bronzana medalja je bila veliki uspeh za hrvatsku košarku. Ipak, tada je bio period rata i velikih tenzija između dva naroda i pod pritiskom političkog rukovodstva mi smo morali da napustimo postolje - izjavio je brat pokojnog Dražena Petrovića za "Kurir" i dodao:

- Nije mi tada bila jasna svrha tog našeg postupka i mislim da nije postojao nijedan razlog za tako nešto, ali su vremena bila takva. Bilo je mnogo tenzija, glave su bile usijane i mislim da niko nije razmipšljao trezveno. Radujem se što su se sada odnosi između dve zemlje normalizovali i to je najvažnije. Trebalo bi da gledamo u budućnost - rekao je Aco Petrović, nekadašnji selektor Hrvatske.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SrbBG

    3. jul 2015 | 11:44

    Tada su sišli i nikada više se nisu našli na postolju.Nepoštovanje bogova košarke i vladara Evrope sada ih košta prokletstva.

  • Binge

    3. jul 2015 | 13:13

    Hrvati su najhrabriji narod,ne zato sto se nicega ne boje,vec zato sto se nicega ne stide!

  • Ja

    3. jul 2015 | 12:54

    Iskreno da Drazenov brat Aca nije poznat,i da negde na ulici cujete da se neki covek zove i preziva Aleksandar Petrovic(!?),sta bi ste pomislili da je po nacionalnosti?Pa Srbin.Najnormalnije.A to,sto su se mnogi Srbi odrodili,i sto bar 1/3 potomaka Srba vise nisu Srbi,to je vec za naucnu analizu.Nama ne preti toliko"bela kuga",koliko nam preti"rasrbljavanje".U poslednjih 100god.,sto stvaranjem nepostojecih nacija,sto prelaskom u drugu veru,izgubismo mnogo stanovnistva iz naseg nacionalnog korpusa.To vise ne smemo dozvoliti da se desava..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA