Nit' manje zemlje, nit' više šampiona: Srbijo, da li si svesna uspeha svojih sportista?

Na onome što su srpski šampioni uradili u prethodnih tridesetak dana nam zavide mnogo bogatije, brojnije i veće zemlje, a mi vas podsećamo da je ovo tek polovina berićetnog leta tokom koga očekujemo nova odličja od srpskih sportista

  • 41

Srbija - zemlja od svega nekoliko miliona stanovnika, vlada svetom sporta. Koliko puta ste samo čuli izreku "Nit' manje zemlje, nit' više šampiona!"? Sigurno bezbroj puta, ali je ona najistinitija moguća. Bez obzira na sve, najbolje što je naša zemlja dala i što je u njoj poniknulo jesu sportisti i sportistkinje svetskog glasa.

Oni su ti koji su pronosili slavu Srbije širom sveta i upisivali je na svetsku mapu, a i dalje svojim neverovatnim i sjajnim rezultatima i podvizima, od Aljaske do Australije, šire priču o jednom napaćenom narodu koji se svoje muke oslobađa kroz sportske uspehe i kome je u genetici usađena želja, bez obzira na uslove, da bude takmičarski, da bude bolji od drugih.

>>> NAJJAČI SMO NA SVETU: Srbija ima najviše sportista na Olimpijskim igrama!

Printskrin: competitions.livebasketball.tv Printskrin: competitions.livebasketball.tv

Čini se ponekada da su nas naši sportisti previše razmazili donošenjem najsjajnijih odličja sa različitih smotri, Svetskih i Evropskih šampionata, Olimpijskih igara, pa često umemo da u tim trenucima zaboravimo na sve što su prethodno uradili i pljunemo po njima, i to nam je isto u krvi, ali postoji jedna stvar.

Ne znamo da li zbog toga što smo naviknuti na sva ta pobednička postolja, na sve te tronove, pa se čini, ponekad, kao da sve sportske uspehe prihvatamo kao što nekome kažemo "Dobar dan", i apsolutno smo nesvesni kolike i kakve rezultate prave ti borci u arenama širom zemaljske kugle koji ponosno nose grb Srbije na svojim grudima.

Foto: Twitter/@Diamond_League, AP/Tanjug Foto: Twitter/@Diamond_League, AP/Tanjug

Ukoliko je nekome potrebno podsećanje neka se samo osvrne na leto 2015. godine, tačnije njegovu prvu polovinu i seti šta su sve srpski sportisti i sportistkinje uradile i svetskim okvirima, a kakvi su rezultati drugih, brojnijih, bogatijih nacija u tom periodu.

>>> ŠAMPIONSKO SPORTSKO LETO: Srbiju čeka još 8 medalja sa velikih takmičenja!

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Tokom prethodnih mesec dana koliko traje ovo godišnje doba, jedva smo i sami uspeli da prebrojimo sve medalje i pehare koji su obogatili sportsku riznicu Srbije, a poslednji u nizu su to učinili odbojkaši i mladi košarkaši.

>>> Srpske lepotice su prvakinje Evrope! Zlatne košarkašice idu u Rio! (FOTO) (VIDEO)

Foto:AP/Tanjug Foto:AP/Tanjug

>>> PONOS SRBIJE: Svih 15 medalja naših sportista u Bakuu! (FOTO) (VIDEO)

Evo i svih uspeha koje su srpski sportisti ostvarili od početka juna.

Fudbaleri do 20 godina su šampioni planete, vaterpolisti su osvojili Svetsku ligu, košarkašice su postale šampionke Evrope, sa prvih Evropskih igara održanih u Bakuu srpski sportisti su doneli 15 medalja, Novak Đoković je odbranio titulu na Vimbldonu, na Univerzijadi u Gvangžuu u Srbiju je stiglo još 7 medalja, ali tu nije kraj.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Sa Evropskog prvenstva u tekvondou za kadete su stigla još tri odličja, na Svetskom kupu veslači su osvojili dve medalje, Ivana Španović je pobedila na mitingu Dijamantske lige, i na kraju u nedelju srebro odbojkaša u Svetskoj ligi i zlato košarkaša na Evropskom prvenstvu za igrače do 20 godina.

>>> ĐOKOVIĆ PRIVATIZOVAO VIMBLDON: Novak treći put osvojio najveći turnir na svetu! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

>>> IVANA, KNEGINJA OD MONAKA! Španovićeva pobedila na mitingu Dijamantske lige!

Kada se sve ovo sakupi i sabere može se reći da je Srbija samo u prethodnih mesec dana osvojila više od 30 medalja, a da ne pominjemo koliko je to od početka godine. Setite se samo Asmira Kolašinca i Ivane Španović na Evropskom prvenstvu u dvorani...

>>> SRBIJA JE ŠAMPION EVROPE! Mladi košarkaši slomili Špance u dramatičnom finišu!

>>> Srbija bez zlata u Svetskoj ligi! Odbojkaši nisu imali snage za još jedan podvig!

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Malo li je sve ovo?

Očigledno je da su ovo rezultati na kojima nam zavidi ne samo Balkan, nego i zemlje koje mnogo više novca ulažu u sport - SAD, Rusija, Brazil, Velika Britanija, Francuska...

Ipak, stvar koja je najbolja od svega jeste što je berićetno leto, koje preti da bude najuspešnije u istoriji srpskog sporta, tek na svojoj polovini i do njegovog kraja još mnogo velikih sportskih takmičenja očekuje naše takmičare na međunarodnoj sceni i odakle očekujemo priliv novih plemenitih metala i legura.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

SPISAK TAKMIČENJA DO KRAJA LETA:

1. Svetsko prvenstvo za juniore i mlađe seniore u kajaku

2. Svetsko prvenstvo za mlađe seniore u veslanju

3. Svetski kup i finale Svetskog kupa u streljaštvu

4. Svetsko prvenstvo u tekvondou za kadete

5. Svetsko prvenstvo u vodenim sportovima (vaterpolo, plivanje)

6. Svetsko prvenstvo u atletici

7. Evropsko prvenstvo u košarci za muškarce

8. US open

9. Svetski kup za odbojkašice

10. Evropsko prvenstvo za odbojkašice

11. Evropsko prvenstvo za odbojkaše

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Dakle čak 11 velikih i važnih takmičenja očekuje srpske sportiste tokom narednog perioda na kojima smo kandidati za osvajanje i pobednička postolja, a ako smo i neko izostavili ne zamerite nam. Dakle kada pogledamo ovako možemo reći da bi srpski sport mogao tokom samo letnjeg perioda da dođe do neverovatnih 50 medalja.

Nadamo se da će ređanje uspeha da se nastavi ne samo do kraja 2015. godine, već i u narednoj 2016. koja je ujedno i olimpijska godina čiji će glavni događaj biti Letnje olimpijske igre u Rio de Žaneiru, na kojima se nadamo novom rekordu Srbije po broju osvojenih medalja na jednom od najvažnijih planetarnih događaja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • v

    20. jul 2015 | 20:38

    Svi su bili SUPER ALI DJOKOVIĆ ostaje kralj

  • realno

    20. jul 2015 | 21:08

    SRBIJA= zemlja dobrih ljudi,prelepih žena,zemlja velikih šampiona

  • Mirkoni

    20. jul 2015 | 20:55

    Država bi trebala da investira u "zidanje balkona", i svaki doček da naplaćuje 1 dinar ... bili bi bogatiji od Švice i Švedske...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA